"Scriitorii români și Marea Unire", eveniment organizat de Biblioteca Municipală Câmpina și dedicat Centenarului

Eveniment (Categoria articolului)

La Biblioteca Municipală Câmpina a avut loc astăzi primul eveniment din seria celor destinate Centenarului. Este vorba despre Simpozionul "Scriitorii români și Marea Unire", care a inclus lansarea volumului "Citind marele război", al profesorului Dan Gulea, precum și prezentarea a două cărți uitate - "Cartea facerii" de Eugen Goga și "Floare de oțel" de Victor Ion Popa.

În deschiderea simpozionului, șapte eleve de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu", coordonate de profesoarele Luminița Mischie și Cristina Dinu, au prezentat câte un eseu având ca temă Marea Unire, lupta românilor și sacrificiile lor pentru reîntregirea neamului. Cele șapte eleve talentate de la CNNG sunt: Aida Cărămidaru, Bianca Nichitoiu, Gloria Crețu, Patricia Bohâlțea, Bianca Băicoianu, Daria Teodora Burloiu și Maria Baltag.
Apoi a avut loc lansarea volumului "Citind marele război", o antologie a scriitorilor căzuți pe front, o carte care ne aduce în față "generația pierdută" a literaturii române din timpul primului război mondial. 37 de scriitori pierduți în epoca tragică a anilor 1916-1918 sunt prezentați în cele 517 pagini ale acestei antologii scrise de Dan Gulea, profesor de română la Colegiul Național "Mihai Viteazul" din Ploiești. A urmat o altă prezentare deosebită, a istoricului Alin Ciupală, cel care a vorbit despre volumele "Cartea facerii" de Eugen Goga și "Floare de oțel" de Victor Ion Popa. Cei doi scriitori au luptat pe front în primul război mondial. De altfel, "Cartea facerii" a lui Eugen Goga este inspirată din luptele duse de ardeleni pentru realizarea unității naționale, iar "Floare de oțel" a lui Victor Ion Popa este un roman de război, un omagiu adus suferințelor îndurate de ostașii români în tranșee. Două cărți puternice, impresionante, care merită oricând să fie citite sau recitite.

După cum a declarat directorul Bibliotecii Municipale, Liliana Ene Șușu, instituția pe care o conduce va mai organiza două evenimente dedicate Centenarului - un concurs de pictură și un concurs de creație artistică, ambele destinate elevilor.

3099 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1378 vizualizari
20 mai. 2018 10:04

953 de persoane au vizitat Castelul "Iulia Hasdeu" din Câmpina în "Noaptea Muzeelor" 2018

Muzeul Memorial "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Câmpina a participat și anul acesta la evenimentul "Noaptea Muzeelor" (din 19 spre 20 mai) alături de peste 150 de muzee din țară și aproape 3.000 din Europa. Iar oaspeții nu s-au lăsat așteptați. 953 de persoane au venit la muzeu pentru a asculta impresionanta poveste a familiei Hasdeu și pentru a vizita Castelul Iuliei.

2319 vizualizari
19 mai. 2018 11:37

Informații inedite despre Câmpina, la Conferința "Memoria Eroilor în Anul Centenar"

Conferința "Memoria Eroilor în Anul Centenar" a fost o incursiune în timp, în Câmpina de altădată. Un eveniment organizat de Mădălin Focșa, angajat al Centrului de Informare și Promovare Turistică, având sprijinul Primăriei Câmpina. Au participat reprezentanți ai administrației locale, elevi și profesori, câmpineni interesați de istoria localității lor.

Alte stiri recente

2058 vizualizari
19 mai. 2018 23:04

Ioana Plăvan (CSS "Constantin Istrati" Câmpina) - locul al doilea la aruncarea suliţei, în finala Campionatului Naţional Universitar

La Piteşti, pe stadionul "Nicolae Dobrin" au loc sâmbătă şi duminică întreceri atletice contând pentru finala Campionatului Naţional Universitar, dar şi pentru prima etapă a Campionatului Naţional pentru seniori, tineret şi juniori I. La startul întrecerilor s-au aliniat şi mai mulţi sportivi de la CSS "Constantin Istrati" Câmpina, cea mai bună performanţă a primei zile fiind realizată de Ioana Plăvan (antrenor Nicolae Pavel) - locul al doilea în proba de aruncarea suliţei, cu o aruncare de 50,37m (nou record personal), la numai 54 centimetri de primul loc.

3460 vizualizari
19 mai. 2018 19:49

Liga A Prahova, etapa a 26-a. Rezultate şi clasament

Începând de vineri s-au disputat mai multe jocuri din etapa a 26-a din Liga A Prahova, la fotbal. În această după-amiază a avut loc o ouă partidă, la Băneşti, etapa urmând a se încheia mâine. Iată rezultatele de până acum şi clasamentul actualizat: