"Scriitorii români și Marea Unire", eveniment organizat de Biblioteca Municipală Câmpina și dedicat Centenarului

Eveniment (Categoria articolului)

La Biblioteca Municipală Câmpina a avut loc astăzi primul eveniment din seria celor destinate Centenarului. Este vorba despre Simpozionul "Scriitorii români și Marea Unire", care a inclus lansarea volumului "Citind marele război", al profesorului Dan Gulea, precum și prezentarea a două cărți uitate - "Cartea facerii" de Eugen Goga și "Floare de oțel" de Victor Ion Popa.

În deschiderea simpozionului, șapte eleve de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu", coordonate de profesoarele Luminița Mischie și Cristina Dinu, au prezentat câte un eseu având ca temă Marea Unire, lupta românilor și sacrificiile lor pentru reîntregirea neamului. Cele șapte eleve talentate de la CNNG sunt: Aida Cărămidaru, Bianca Nichitoiu, Gloria Crețu, Patricia Bohâlțea, Bianca Băicoianu, Daria Teodora Burloiu și Maria Baltag.
Apoi a avut loc lansarea volumului "Citind marele război", o antologie a scriitorilor căzuți pe front, o carte care ne aduce în față "generația pierdută" a literaturii române din timpul primului război mondial. 37 de scriitori pierduți în epoca tragică a anilor 1916-1918 sunt prezentați în cele 517 pagini ale acestei antologii scrise de Dan Gulea, profesor de română la Colegiul Național "Mihai Viteazul" din Ploiești. A urmat o altă prezentare deosebită, a istoricului Alin Ciupală, cel care a vorbit despre volumele "Cartea facerii" de Eugen Goga și "Floare de oțel" de Victor Ion Popa. Cei doi scriitori au luptat pe front în primul război mondial. De altfel, "Cartea facerii" a lui Eugen Goga este inspirată din luptele duse de ardeleni pentru realizarea unității naționale, iar "Floare de oțel" a lui Victor Ion Popa este un roman de război, un omagiu adus suferințelor îndurate de ostașii români în tranșee. Două cărți puternice, impresionante, care merită oricând să fie citite sau recitite.

După cum a declarat directorul Bibliotecii Municipale, Liliana Ene Șușu, instituția pe care o conduce va mai organiza două evenimente dedicate Centenarului - un concurs de pictură și un concurs de creație artistică, ambele destinate elevilor.

3174 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

3180 vizualizari
02 iul. 2018 20:30

Oaspeți de la Cahul (Republica Moldova) la "Sărbătoarea celor 2 Iulii", la Castelul Hasdeu

La Castelul "Iulia Hasdeu" din municipiul Câmpina a avut loc astăzi "Sărbătoarea celor 2 Iulii", un eveniment cultural organizat pentru al 28-lea an consecutiv. Este sărbătoarea dedicată celor două Iulii care au marcat viața savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, soția și fiica. Este o sărbătoare frumoasă, care reunește personalități ale culturii câmpinene și nu numai, oameni interesați de viața și opera lui Hasdeu, de viața și opera genialei sale fiice.

5709 vizualizari
01 iul. 2018 19:55

MEDI'S Câmpina, la 20 de ani de la înființare

Centrul de Diagnostic și Tratament MEDI'S Câmpina împlinește în aceste zile 20 de ani de la înființare. Prima clinică privată din Câmpina s-a dezvoltat în timp, iar astăzi include și centrul de la Ploiești, dar și Fundația MEDI'S al cărei președinte este medicul chirurg Călin Tiu, doctor în științe medicale și membru al Societății Europene a Chirurgilor. Aniversarea MEDI'S a fost marcată printr-un simpozion care a avut ca temă principală "Hipertensiunea arterială" și o petrecere la care au participat medicii prezenți la simpozion, precum și echipa MEDI'S.

Alte stiri recente

218 vizualizari
16 iul. 2018 19:45

Au început înscrierile pentru Festivalul Tineretului - Câmpina 2018, organizat de Fundația Zamolxes

La 15 iulie s-a dat startul înscrierilor la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Tineretului, un concurs de muzică, teatru și dans, cu premii în bani, destinat elevilor de la școlile câmpinene. Evenimentul este organizat de Fundația Zamolxes și susținut financiar de administrația locală, finanțarea de 20.000 lei fiind acordată în baza Legii 350/2005.

3010 vizualizari
16 iul. 2018 10:30

Apa potabilă va fi sistată în Câmpina, marți, 17 iulie, la blocurile arondate stației de hidrofor 4

HidroPrahova anunță sistarea apei potabile pentru mai mulți consumatori din municipiul Câmpina, în vederea efectuării unor lucrări de mentenanță. Sistarea apei este programată pentru marți, 17 iulie 2018, între orele 9.00-13.00. Vor fi afectați de această măsură abonații arondați la stația de hidrofor nr. 4 și vă prezentăm în continuare blocurile la care apa va fi oprită mâine.