Câmpina, România 100. Vila Dumitrescu sau "Casa de zahăr" de ieri, vila care se construiește astăzi, pe același loc

Social (Categoria articolului)

Vila Dumitrescu se afla pe Bulevardul Culturii, aproape de intersecția cu Strada Plevnei (Cotul Donului de mai târziu). A fost construită la începutul secolului al XX-lea și-i aparținea lui Gheorghe Dumitrescu, mulți ani director al societății petrolifere Steaua Română. Pentru frumusețea ei, pentru albul imaculat, i se mai spunea "Casa de zahăr".

Era una dintre cele mai frumoase vile de pe Bulevardul Elisabeta (Bulevardul Culturii de azi). O casă superbă, distrusă, din păcate de cutremurul din noiembrie 1940. Astăzi, pe același loc, se ridică două vile care aparțin unei persoane private, construcții la care se încearcă păstrarea arhitecturii vechilor case de pe Bulevard. Dacă se reușește sau nu, este o altă discuție.
Gheorghe Dumitrescu, directorul societății "Steaua Română" în perioada interbelică, iubea mult Câmpina. Este cel care, în numele societății pe care o conducea, a donat Ministerului Apărării Naționale un teren de 30.000 mp pentru construirea unei cazărmi la Câmpina, pentru Batalionul I de Infanterie Ușoară patronat de Regele Carol al II-lea. Pe lângă teren, Gheorghe Dumitrescu a contribuit și financiar la construirea cazărmii al cărui cost s-a ridicat la 7 milioane lei. Aceste informații au apărut în ziarul "Curentul" din 2 mai 1937, un exemplar al acestei publicații aflându-se în biblioteca personală a istoricului câmpinean Alin Ciupală.
Fotografiile cu Vila Dumitrescu ne-au fost puse la dispoziție de dl. Șerban Băleanu, căruia îi mulțumim.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și: Câmpina, România 100. Băcănia "La cocoş" de ieri, Parcul "Regele Mihai I" de azi
Câmpina, România 100. Podurile dintre Câmpina și Poiana Câmpina, în perioada interbelică și în zilele noastre
Rondul de pe Bulevard, ieri şi azi

3162 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1348 vizualizari
20 oct. 2018 07:12

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Stoica Teodorescu

Stoica Teodorescu a fost un dascăl cu un talent pedagogic desăvârșit și un valoros istoric. Este autorul primei monografii a orașului nostru, în anul 1924. Chiar dacă a locuit și profesat destul de puțin timp în Câmpina, Stoica Teodorescu și-a legat numele pentru totdeauna de orașul nostru, fiind de multe ori pe nedrept ignorat ori de câte ori se face referire la istoria Câmpinei. 

4036 vizualizari
19 oct. 2018 20:09

Un nou scandal în jurul fermei mizeriei din satul Urleta, comuna Bănești, la doi pași de Câmpina

În vara acestui an, în luna august, vă prezentam situația incredibilă a unei ferme din satul Urleta, comuna Bănești, localitate aflată la doi pași de municipiul Câmpina. O mizerie de nedescris, un miros insuportabil, un "peisaj" de care localnicii și autoritățile efectiv s-au săturat, dar nu au suficiente pârghii legale pentru a rezolva problema. După mizeria de nedescris de la ferma de pe Strada Oncești, a mai apărut un scandal, o familie din Urleta reclamând că grădina i-a fost ocupată abuziv de animalele lui Liviu Mihalache, proprietarul fermei amintite.

Alte stiri recente

598 vizualizari
20 oct. 2018 13:30

Liga A Prahova, etapa a 10-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă dimineață a avut loc primul meci al etapei a 10-a din Liga A. Etapa va continua după-amiază și se va încheia mâine dimineață.

2907 vizualizari
19 oct. 2018 21:25

Drumul principal care traversează satul Urleta, din comuna Bănești, a fost asfaltat pe o lungime de 2,2 km

Locuitorii din satul Urleta din comuna Bănești au motive de bucurie, după ce săptămâna trecută a fost asfaltată strada principală, pe o lungime de 2,2 km, iar anul viitor va fi realizată canalizarea întregului sat, fără a fi afectată lucrarea de asfaltare a drumului principal.