Câmpina, România 100. Cinematograful de ieri și de astăzi...

Social (Categoria articolului)

Cinematograful din Câmpina, denumit mai întâi "23 August", apoi "Central", a fost construit în anul 1959. Pentru multe generații de câmpineni și locuitori ai comunelor vecine, acesta a fost locul unor momente frumoase, locul unor povești frumoase din adolescență și tinerețe. Cinematograful reprezintă o amintire deosebită pentru mulți dintre noi și poate un gând nostalgic de neînțeles pentru generațiile de astăzi.

O clădire nu prea frumoasă, tipică acelor vremuri și foarte departe de mall-urile de astăzi. Dar un loc unde vedeai filme bune, cu colegii și prietenii, un loc unde... fugeai de la ore, unde îți dădeai întâlnire, unde te distrai. Unul dintre puținele locuri unde puteai face toate acestea în acele vremuri încheiate în 1989. Despre cinematograful din Câmpina vorbim la trecut de mai bine de 20 de ani. Clădirea aparţine Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor – RADEF, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii. Nu mai reluăm întreaga poveste cu ordonanțele emise ba pentru preluarea cinematografelor de către administrațiile locale, ba pentru anularea acestora. Cert este că, din 2004, RADEF a închiriat cinematograful unei firme private, municipalitatea câmpineană a făcut mai multe demersuri pentru a-l prelua, dar nu s-a concretizat nimic, iar în ultimii ani, RADEF s-a tot judecat cu chiriașul (firma Rotalic SRL) pentru recuperarea chiriei restante și încetarea contractului de locațiune. Clădirea are probleme la structura de rezistență pentru că, lucru mai puțin cunoscut, este o clădire fără fundație.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Casa cu Grifoni - Școala de Maiștri Sondori de ieri, Primăria de astăzi
Câmpina, România 100. Vila administratorului societății Astra Română, din urmă cu un secol, Casa Căsătoriilor de astăzi
Câmpina, România 100. Casa Venețiană de ieri, zona centrală de azi

3128 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1357 vizualizari
20 oct. 2018 07:12

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Stoica Teodorescu

Stoica Teodorescu a fost un dascăl cu un talent pedagogic desăvârșit și un valoros istoric. Este autorul primei monografii a orașului nostru, în anul 1924. Chiar dacă a locuit și profesat destul de puțin timp în Câmpina, Stoica Teodorescu și-a legat numele pentru totdeauna de orașul nostru, fiind de multe ori pe nedrept ignorat ori de câte ori se face referire la istoria Câmpinei. 

4073 vizualizari
19 oct. 2018 20:09

Un nou scandal în jurul fermei mizeriei din satul Urleta, comuna Bănești, la doi pași de Câmpina

În vara acestui an, în luna august, vă prezentam situația incredibilă a unei ferme din satul Urleta, comuna Bănești, localitate aflată la doi pași de municipiul Câmpina. O mizerie de nedescris, un miros insuportabil, un "peisaj" de care localnicii și autoritățile efectiv s-au săturat, dar nu au suficiente pârghii legale pentru a rezolva problema. După mizeria de nedescris de la ferma de pe Strada Oncești, a mai apărut un scandal, o familie din Urleta reclamând că grădina i-a fost ocupată abuziv de animalele lui Liviu Mihalache, proprietarul fermei amintite.

Alte stiri recente

640 vizualizari
20 oct. 2018 13:30

Liga A Prahova, etapa a 10-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă dimineață a avut loc primul meci al etapei a 10-a din Liga A. Etapa va continua după-amiază și se va încheia mâine dimineață.

2930 vizualizari
19 oct. 2018 21:25

Drumul principal care traversează satul Urleta, din comuna Bănești, a fost asfaltat pe o lungime de 2,2 km

Locuitorii din satul Urleta din comuna Bănești au motive de bucurie, după ce săptămâna trecută a fost asfaltată strada principală, pe o lungime de 2,2 km, iar anul viitor va fi realizată canalizarea întregului sat, fără a fi afectată lucrarea de asfaltare a drumului principal.