Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Colegiul "Istrati" din Câmpina

Eveniment (Categoria articolului)

Pe 24 Ianuarie 2017 s-au împlini 158 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire, cum i se mai spune, reprezintă de fapt actul de naștere al statului național român. 

"În fiecare an noi am dorit să marcăm Ziua Micii Uniri. O facem și acum, chiar dacă pe 25 ianuarie, având în vedere faptul că 24 Ianuarie a fost zi liberă. Este un eveniment mult prea important din istoria românilor și de aceea nu vrem să treacă neobservat. Unirea Principatelor este un eveniment extraordinar, dar și ceea ce a urmat după Unire, reformele inițiate de Alexandru Ioan Cuza au fost remarcabile pentru viitorul stat român. În epoca lui Cuza a început reforma agrară, prin care au fost împroprietărite jumătate de milion de familii de țărani. Tot atunci a apărut Legea învățământului, prin care învățământul primar devenea gratuit și obligatoriu. Au fost elaborate și au apărut codurile civil și penal. În 1860 a fost înființată Universitatea din Iași, iar în 1864 - Universitatea din București", a declarat Ofelia Negoiță, profesor de istorie la Colegiul Tehnic "Constantin Istrati"
Despre semnificația zilei de 24 Ianuarie și despre personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza au vorbit reprezentanții Asociației Cultul Eroilor Câmpina - col (r) Viorel Bondoc și cpt. (r) Ion Hogaș, iar elevi ai liceului au oferit momentele artistice - poezii și o scenetă cu tema Unirii Principatelor.

6461 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

5238 vizualizari
15 ian. 2022 12:35

Lansarea colecției "Eminesciana" a designerului câmpinean Delia Lazăr, un spectacol-eveniment dedicat marelui poet Mihai Eminescu

La Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiești s-a desfășurat joi, 13 ianuarie 2022, un eveniment special – lansarea colecției “Eminesciana” a designerului câmpinean Delia Lazăr, o lansare însoțită de vers și cântec.

2084 vizualizari
15 ian. 2022 10:25

“Eminescu și copiii”, un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale și poetului nepereche, la Grădinița “Iulia Hasdeu” din Câmpina

La Grădinița "Iulia Hasdeu" din municipiul Câmpina s-a desfășurat cea de-a doua ediție a concursului “Eminescu și copiii”, un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 172 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu.

Alte stiri recente

474 vizualizari
18 ian. 2022 20:09

Fabuloasele povești ale unor câmpineni (poate) mai puțin cunoscuți - inventatorul Carol Przybilla

Continuăm seria prezentării unor câmpineni de foarte mare valoare, astăzi, din păcate, foarte puțin cunoscuți. Unul dintre aceștia este Carol Przybilla.

974 vizualizari
18 ian. 2022 18:57

Miercuri, 19 ianuarie, între orele 11.00 și 13.00, grevă de avertisment în unitățile de învățământ

Salariații din învățământ, membri ai sindictelor FSLI (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) și FSE (Federația Sindicatelor din Educație) ”Spiru Haret”, se vor afla miercuri, 19 ianuarie, între orele 11.00 și 13.00, în grevă de avertisment cu încetarea lucrului. Printre unitățile de învățământ afectate se numără și grădinițele, școlile și liceele din Câmpina.