Satul Pietriceaua împlinește 460 de ani de atestare documentară

Eveniment (Categoria articolului)

Pe 29 mai, satul Pietriceaua, astăzi parte componentă a comunei Brebu, împlinește 460 de ani de atestare documentară.

Cel mai vechi document găsit până în zilele noastre care face referire la Pietriceaua este hrisovul de la 29 mai 1561, emis de domnitorul Petru cel Tânăr, care a domnit în Țara Românească între anii 1559 - 1568, fiul domnitorului Mircea Ciobanul și al doamnei Chiajna, fiica lui Petru Rareș. Hrisovul atestă vinderea unor suprafețe de teren de către mai multe familii de moșneni. Acest document din Arhivele Naționale ale României demonstrează că satul Pietriceaua a fost locuit de moșneni, adică de oameni liberi, din cele mai vechi timpuri.
Astăzi, satul Pietriceaua este unul dintre cele mai pitorești din țară. Are o populație de aproximativ 1.150 locuitori, se află la o altitudine medie de 700 metri și este străjuit de vârful Barbeș, cu o altitudine de 1.050 metri. Satul este traversat de pârâul Lupa, care se varsă apoi în râul Doftana. Pe aceste meleaguri au poposit de-a lungul veacurilor voievozi și oameni de seamă ai nației noastre - de la Regele Carol I la pictorii Sava Henția, Ștefan Luchian și Nicolae Grigorescu, de la generalul doctor Carol Davila și până la Nicolae Iorga, Bolintineanu, Vlahuță.
Pietriceaua ar merita mai multă atenție de cât i se acordă în prezent, la toate nivelurile. Sau poate tocmai acest ”anonimat” ajută la păstrarea farmecului locurilor. Unul dintre locurile din Pietriceaua care nu ar trebui ratat este căsuța Mariei Dilimoț, numită pretențios ”Muzeul Satului”. De fapt, un loc în care înțelegi de la Lucian Blaga spunea că ”veșnicia s-a născut la sat”, un loc în care simți cum timpul curge altfel, un colț de rai, un loc unic pentru toți care iubesc tradițiile și apreciază adevăratele valori. Aici poți regăsi costume poulare, obiecte vechi, războaie de țesut, lăzi de zestre, tablouri vechi, covoare, ștergare, putine și multe alte comori de o valoare inestimabilă, toate făcute manual.
Pietriceaua și oamenii săi își poartă cu demnitate și mândrie cei 460 de ani de existență atestată documentar. La mulți ani, Pietriceaua! La mulți ani, pietricenilor din toate colțurile lumii!

3688 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

4173 vizualizari
16 oct. 2021 11:10

Momente emoționante la trecerea Ștafetei Veteranilor prin Câmpina

În drumul spre Carei, acolo unde pe 25 Octombrie 2021 vor sărbători Ziua Armatei Române, voluntarii din cadrul Asociației Invictus au trecut cu Ștafeta Veteranilor prin Câmpina, cel de-al doilea municipiu al județului fiind inclus pe traseul galben al ștafetei. În ciuda vremii neprielnice, mai mulți reprezentanți ai Asociației ”Cultul Eroilor” Câmpina (asociație al cărei președinte este col. Marian Dulă), rezerviști militari, elevi, precum și primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu, au fost prezenți la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire (soldatul) din Parcul Trandafirilor, acolo unde a poposit Ștafeta Veteranilor.

2699 vizualizari
14 oct. 2021 12:20

O "Seară americană", la Casa de Cultură din Câmpina. Un spectacol al Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian"

"Seara americană" este un spectacol care include melodii de pe coloana sonoră a unor filme și musicaluri celebre, în interpretarea soliștilor vocali, corului și orchestrei Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian", sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore. Un spectacol vibrant, destinat publicului de toate vârstele.

Alte stiri recente

1800 vizualizari
22 oct. 2021 20:31

Tripla criză națională (politică, economică și sanitară), văzută prin ochii liderilor politici prahoveni

În seara zilei în care Parlamentul României a decis să nu acorde încrederea sa Guvernului Cioloș, CâmpinaTV.ro a organizat o emisiune - dezbatere la care au participat trei lideri politici prahoveni - deputatul Bogdan Toader - președintele PSD Prahova, Cristian Apostol - vicepreședinte al Consiliului Județean și membru în Biroul Politic Județean al USR, Adrian Pițigoi - secretar general adjunct al PMP la nivel național și președinte al PMP Câmpina.

2987 vizualizari
22 oct. 2021 19:13

Raed Arafat a anunțat noile restricții care vor intra în vigoare luni, 25 octombrie

La finalul ședinței Guvernului României de astăzi, vineri, 22 octombrie, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, seceretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a prezentat o serie de informații, inclusiv noile restricții care vor intra în vigoare luni, 25 octombrie, și care fuseseră anunțate de președintele Klaus Iohannis încă din urmă cu două zile.