Funcționarii publici trimiși în judecată, inclusiv pentru fapte de corupție, nu vor mai fi suspendați din funcție

Actualitate (Categoria articolului)

Camera Deputaților a aprobat ieri, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege care modifică Legea 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici. Una dintre cele mai importante modificări este aceea că funcționarii publici trimiși în judecată își vor păstra funcțiile. Ba mai mult, cei deja suspendați în momentul trimiterii în judecată se vor întoarce la posturile lor în 30 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului de lege aprobat ieri.

Practic, Camera Deputaților a decis abrogarea alineatelor 2 și 3 de la Articolul 86 din Legea 188, cele care prevedeau suspendarea din funcție a funcționarilor publici în cazul în care erau trimiși în judecată pentru "infracțiuni contra umanității, contra statului sau contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție". Așadar, funcționarii publici nu vor mai fi suspendați, iar prevederea va funcționa și retroactiv, în cazul celor deja suspendați în momentul trimiterii în judecată. La 30 de zile după intrarea în vigoare a legii, își pot relua activitatea. 
Precizăm că proiectul de modificare a Legii 188 a fost inițiat de UDMR și aprobat atât de Senat, cât și de Camera Deputaților, cu sprijinul parlamentarilor PSD și ALDE. A trecut de Parlament încă din vara anului trecut, dar a fost întors pentru reexaminare de către președintele Klaus Iohannis. Prin votul dat ieri, deputații au respins, practic, obiecțiile ridicate de președinte și care vizau tocmai Articolul 86.
Aceasta este a doua decizie controversată a parlamentarilor puterii, după cea privind respingerea proiectului prin care persoanelor condamnate penal li se interzicea să candideze la funcția de președinte al României. În Parlament a ajuns ieri spre dezbatere și pachetul "legilor justiției", iar în paralel se lucrează la modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

(Sursă foto - Rador.ro)

3139 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ghita Muresan 15.11.2017 12:34 Trebuie introdusă arderea pe rug pentru hoti si tâlhari. Mama lor de vânzători de neam si țara!!!

Actualitate

98 vizualizari
20 mar. 2023 08:22

Începe reabilitarea termică a Blocului 7ABC din centrul Câmpinei

Creșterea eficienței energetice în Blocul 7ABC de pe Bulevardul Carol I din municipiul Câmpina este o investiție cu fonduri europene, finanțată în cea mai mare parte prin POR 2014-2020, Axa Prioritară 3 - Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon.

1317 vizualizari
19 mar. 2023 17:40

O tânără din Galați, la un pas să-și piardă viața în Bucegi, după ce a căzut într-o prăpastie

Salvamontiștii au fost solicitați să intervină sâmbătă, în Bucegi, pe Valea Rea, spre Cabana Mălăiești, după ce o tânără din Galați, în vârstă de 25 ani, a căzut într-o prăpastie, mai bine de 100 metri.

Alte stiri recente

1323 vizualizari
19 mar. 2023 21:23

Scurt și la... subiect, cu Nicolae Geantă, profesor la Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina

În această serie de interviuri vă vom oferi ocazia să aflați și alte lucruri din viețile unor oameni cunoscuți din Câmpina. Emisiunea se desfășoară în format flash-interviu, cu întrebări punctuale și răspunsuri scurte și... la subiect. Vor fi întrebări legate atât de cariera profesională a invitaților noștri, cât și de viața lor particulară.

1125 vizualizari
19 mar. 2023 20:23

Superliga B Prahova. Sportul Câmpina - Unirea Teleajen 1-0

Arena ”Rafinăriei” arăta excelent, oferind condiții ideale pentru o partidă de fotbal, la primul joc oficial pe teren propriu din anul 2023 pentru echipa Sportul Câmpina.