Funcționarii publici trimiși în judecată, inclusiv pentru fapte de corupție, nu vor mai fi suspendați din funcție

Actualitate (Categoria articolului)

Camera Deputaților a aprobat ieri, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege care modifică Legea 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici. Una dintre cele mai importante modificări este aceea că funcționarii publici trimiși în judecată își vor păstra funcțiile. Ba mai mult, cei deja suspendați în momentul trimiterii în judecată se vor întoarce la posturile lor în 30 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului de lege aprobat ieri.

Practic, Camera Deputaților a decis abrogarea alineatelor 2 și 3 de la Articolul 86 din Legea 188, cele care prevedeau suspendarea din funcție a funcționarilor publici în cazul în care erau trimiși în judecată pentru "infracțiuni contra umanității, contra statului sau contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție". Așadar, funcționarii publici nu vor mai fi suspendați, iar prevederea va funcționa și retroactiv, în cazul celor deja suspendați în momentul trimiterii în judecată. La 30 de zile după intrarea în vigoare a legii, își pot relua activitatea. 
Precizăm că proiectul de modificare a Legii 188 a fost inițiat de UDMR și aprobat atât de Senat, cât și de Camera Deputaților, cu sprijinul parlamentarilor PSD și ALDE. A trecut de Parlament încă din vara anului trecut, dar a fost întors pentru reexaminare de către președintele Klaus Iohannis. Prin votul dat ieri, deputații au respins, practic, obiecțiile ridicate de președinte și care vizau tocmai Articolul 86.
Aceasta este a doua decizie controversată a parlamentarilor puterii, după cea privind respingerea proiectului prin care persoanelor condamnate penal li se interzicea să candideze la funcția de președinte al României. În Parlament a ajuns ieri spre dezbatere și pachetul "legilor justiției", iar în paralel se lucrează la modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

(Sursă foto - Rador.ro)

3056 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ghita Muresan 15.11.2017 12:34 Trebuie introdusă arderea pe rug pentru hoti si tâlhari. Mama lor de vânzători de neam si țara!!!

Actualitate

1109 vizualizari
14 aug. 2022 19:40

Ce a dezvăluit inundația de pe Strada Petre Liciu: zeci de familii din Câmpina deversează reziduurile menajere în canalizarea pluvială!

În cursul acestei dimineți vă prezentam o serie de imagini surprinse de un cititor CâmpinaTV.ro pe Strada Petre Liciu - detalii, aici.

1579 vizualizari
14 aug. 2022 12:28

Un bărbat de 33 ani, din Câmpina, a fost prins băut la volan la Valea Doftanei

Noaptea trecută, chiar cu puțin timp înainte de miezul nopții, polițiștii din Valea Doftanei au oprit pentru control un autoturism care circula pe DJ 102I, din direcția Teșila către satul Trăisteni.

Alte stiri recente

2192 vizualizari
14 aug. 2022 16:29

Mircea Baniciu, impresionat de publicul câmpinean. Sute de oameni au stat în ploaie să asculte și să cânte refrenele sale

Mircea Baniciu a susținut un concert extraordinar în Parcul Regele Mihai I, pe 13 august, în cadrul evenimentului ”Câmpina Summer Park Music”, organizat de Casa de Cultură ”Geo Bogza”.

1535 vizualizari
13 aug. 2022 07:25

Piața Centrală Câmpina organizează licitație publică pentru închirierea unor spații comerciale din Corpul C1

Serviciul Public de Administrare și Exploatare a Pieței Centrale Agroalimentare a Municipiului Câmpina anunță organizarea următoarei licitații publice deschise cu strigare pentru închiriere spații comerciale din Complexul CORP C1 al Pieței Centrale, după cum urmează:
CORP C1 TARABE:
Închirierea a 2 (două) amplasamente pentru comercializare legume-zarzavat
- Amplasament sector legume – zarzavat în suprafață de 2 mp (9A/10A)
- Amplasament sector legume – zarzavat în suprafață de 2 mp (17A/18A)