Câmpina, România 100. Castelul Știrbei, de ieri, sediul administrativ al Spitalului Voila, de astăzi

Social (Categoria articolului)

În anul 1864, prințul Dimitrie Barbu Știrbei a cumpărat, la Câmpina, mai multe proprietăți printre care și pădurea de la Voila. Aici a construit, în anii 1868-1870, un castel impresionant, în stil eclectic, cu linii ascuțite, ferestre mici și scări interioare înguste, o îmbinare a unor elemente în stilul Renașterii târzii cu forme neoclasice. Castelul de la Voila a supraviețuit trecerii timpului, dar a avut o istorie zbuciumată.

Castelul a fost moștenit de fiica prințului, Martha Știrbei de Blome (căsătorită cu un conte austriac). Prima expropriere s-a făcut după primul război mondial, în baza Legii 8697/1918 care se referea la posesorii străini, Martha și soțul ei locuind la Viena, unde primeau regulat arenda aferentă moșiei de la Câmpina. În 1919, Martha a venit în țară și a făcut o înțelegere cu autoritățile din acea vreme. A donat casa din Câmpina și terenul aferent pentru Liceul "Dimitrie Barbu Știrbei", cu două condiții - liceul să poarte numele tatălui său, iar ea să poată păstra castelul de la Voila și terenul aferent, de nouă hectare. Autoritățile au fost de acord inițial, dar apoi au încălcat înțelegerea, iar castelul și terenul au fost preluate de Ministerul Agriculturii. În perioada 1940-1944, la castel s-a instalat o unitate germană, care avea misiunea de a organiza apărarea antiaeriană a Câmpinei. În 1944 au năvălit rușii, care au devastat totul la Voila. Din 1945, după instaurarea regimului comunist, castelul a devenit un preventoriu pentru copiii nomeclaturiștilor, iar de la 1 martie 1971 a fost înființat aici Spitalul de Psihiatrie Voila. Atunci s-au realizat ample lucrări de renovare, au fost amenajate mai multe pavilioane, capacitatea spitalului ajungând la 370 paturi.
Spitalul Voila funcționează aici și astăzi, un spital regional cu 510 paturi, cu șapte secții pentru adulți, o secție sanatorială și o secție pentru copii.
(Sursă informații - "Monografia Spitalului Voila", autor prof. Alexandru Palaghiță)

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și: Câmpina, România 100. Strada 1 Mai de ieri, până la pasajul de la Ceas de astăzi
Câmpina, România 100. Policlinica de ieri și de azi..
Câmpina, România 100. Magazinul Agneta de ieri, un spațiu comercial gol, astăzi
Câmpina, România 100. Atelierul lui Aurel Kraus, de ieri, farmaciile de astăzi

6210 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 22.08.2018 17:29 Felicitari pt includerea castelului in serial, e chiar nevoie sa-l mai scoatem din uitare ! Cateva mici observatii: in primul rand, informatiile ce provin de la prof.Alexandru Palaghita se afla pe internet, pe pagina spitalului Voila, dar contine si multe erori si mai ales nu citeaza sursele de informare, nu stiu cat e de serioasa. Incerc sa dau de urmele lucrarii originale si eventual ale autorului, pt ca mai mult naste intrebari decat le lumineaza. Sa dau doar un exemplu: nu pot crede ca s-a expropriat castelul in 1929 pana nu se da sursa completa, atata vreme cat eu am gasit in Arhivele Nationale (pot da oricui sursa completa) documente care atesta ca Hans de Blome, sotul vaduv al Marthei, locuia la Campina in 1935. Asta poate e un detaliu marunt pt unii, dar de vreme ce Palaghita o numeste pe Martha de Blome "Martha Știrbei de Blanc" (preluat ca atare si aici...), va dati seama cat de serioasa e lucrarea lui... In fine, cel mai important lucru: in realitate castelul Stirbeilor NU CRED CA MAI EXISTA decat in subsol, si putini cunosc treaba asta. Cladirea pe care o vedem azi este o replica facuta dupa niste poze in anii 1978-79, care nici macar nu e prea fidela. Castelul originar a fost demolat pana la cota zero in 1978 (dupa marturia unui inginer implicat in lucrari atunci), dupa un incendiu ce l-a deteriorat grav in timp ce se restaura (restaurare ce incepuse in anul precedent, dupa cutremur)...

Social

1442 vizualizari
24 iun. 2022 10:37

93,56% dintre elevii din Câmpina, care au susținut Evaluarea Națională, au obținut media generală peste 5

Pe site-ul Ministerului Educației au fost publicate, joi după-amiază, rezultatele la Evaluarea Națională și sunt rezultate bune pentru elevii câmpineni. 270 elevi de clasa a VIII-a s-au înscris la Evaluarea Națională în Câmpina. Dintre aceștia, șase nu s-au prezentat la susținerea celor două probe ale examenului (limba și literatura română, respectiv matematică). Dintre cei 264 elevi care au susținut examenul, 247 au obținut media generală peste 5.00 (adică 93,56%), iar 17 - sub 5.00. Nu s-a obținut nicio medie generală de 10, în schimb, patru elevi au avut nota 10 la matematică și un elev a obținut 10 la română. La nivelul județului Prahova, șapte absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media generală 10, șase dintre ei sunt din Ploiești, iar unul de la Filipeștii de Pădure.

3037 vizualizari
20 iun. 2022 22:32

O nouă metodă de înșelăciune face ravagii la Câmpina. Cum puteți preveni frauda prin OLX?

1 comentarii

De la începutul acestui an și până în prezent s-au înmulțit și la Câmpina cazurile de persoane înșelate printr-o nouă metodă.

Alte stiri recente

4433 vizualizari
24 iun. 2022 07:32

Circulație oprită pe Bulevardul Bălcescu din Câmpina, de la sensul giratoriu până la Casa Tineretului, sâmbătă, 25 iunie 2022, de la 9.00 la 13.00

Primăria Câmpina anunță că traficul rutier va fi oprit pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, între intersecțiile cu străzile Câmpului și Orizontului, sâmbătă 25 iunie 2022, în intervalul orar 9.00-13.00.

1677 vizualizari
24 iun. 2022 07:23

Câmpina are o pleiadă de campioni sportivi în activitate. Ce facem cu ei? În ce fel îi ajută comunitatea?

Succesul colosal la înotătorului David Popovici la Mondialele de natație de la Budapesta a readus în atenție o discuție mai veche, mai amplă. Pe rețelele de socializare sau cu orice altă ocazie, persoane publice care nu au nicio legătură cu sportul, cu atât mai puțin cu această disciplină sau cu acest băiat minunat, se înghesuie să-l felicite, într-o încercare disperată de a se asocia cu succesul său, succes la care acești oameni nu au avut nicio contribuție. Dar absolut niciuna!