La Câmpina a fost marcată împlinirea a 113 ani de la apariția primei școli de maiștri sondori din lume

Eveniment (Categoria articolului)

Școala de Maiștri Sondori și Rafinori a fost înființată în anul 1904 și a funcționat în Casa cu Grifoni, actualul sediu al Primăriei Câmpina. Din 1904 și până în 1950, când a fost închisă, peste 2.000 de maiștri sondori, rafinori și maiștri sondori șefi au absolvit cursurile școlii de la Câmpina.

Anul acesta se împlinesc 160 de ani de industrie petrolieră în România, ocazie cu care la nivel național sunt organizate mai multe manifestări în cadrul Programului "România 100" - Prahova, capitala mondială a petrolului. Organizatorii principali ai evenimentelor sunt Universitatea Petrol-Gaze Ploiești, Consiliul Județean Prahova și Ministerul Culturii și Identității Naționale. Astăzi, la Câmpina, a avut loc una dintre manifestările incluse în acest program amplu. Este vorba despre un simpozion dedicat împlinirii a 113 ani de la întemeierea Școlii de Maiștrii Sondori și Rafinori, prima de acest gen din lume. Iar despre Câmpina și rolul său bine definit în dezvoltarea industriei petroliere din țară, despre școala de la Câmpina și activitatea acesteia, despre industria petrolieră din România au vorbit: primarul Horia Tiseanu, prof.dr.ing. Mihail Minescu - prorectorul Universității Petrol-Gaze, deputatul Dragoș Zisopol - conferențiar universitar la UPG, Mariana Salcu - cercetător științific la Institutul de Cercetări și Proiectări Tehnologice Câmpina, Magdalena Banu - cercetător științific la Muzeul Național al Petrolului Ploiești, matematicianul Vasile Badiu - cercetător științific. 
Au fost prezenți la eveniment reprezentanți ai administrației locale, cadre didactice, primari din localitățile vecine, dar și reprezentanți ai Institutului de Cercetări și Proiectări Tehnologice, o instituție simbol pentru Câmpina. După prelegeri, Mihail Minescu, în calitate de președinte al comitetului de organizare, a oferit patru diplome de excelență din partea Universității Petrol-Gaze Ploiești. Au primit aceste diplome ICPT Câmpina, Primăria Câmpina, Casa Tineretului și matematicianul Vasile Badiu, acesta din urmă dedicând premiul de excelență lui Traian Mocuța, cercetător științific și profesor asociat la UPG, fost director ai Institutului, membru al mai multor asociații internaționale din domeniul petrolului, primul senator al Câmpinei după 1990, unul dintre inițiatorii Legii Petrolului din 1995, plecat dintre noi în urmă cu doi ani.

Citiți și 127 de ani de la apariția primei schele petroliere din România. Aici, la noi, la Câmpina

9403 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Vladutz 02.01.2018 12:04 Vrem sectii ale UPG Ploiesti la Campina,profil litere si exploatarea petrolului la Caminele Petrol.

Eveniment

2230 vizualizari
03 iun. 2023 18:49

Pledoarie pentru tenis, la Câmpina, de Ziua Internațională a Copiilor

Tenis Premium Club Câmpina și-a deschis larg porțile pe 1 Iunie, sărbătorindu-i pe copii și dorindu-și să atragă un număr cât mai mare dintre ei spre ”sportul alb”.

4307 vizualizari
02 iun. 2023 12:48

Câmpina a fost în sărbătoare, de Ziua Internațională a Copiilor

Câmpina a fost în sărbătoare, joi, 1 Iunie 2023, de Ziua Internaţională a Copilului. Iar centrul municipiul în mod clar a aparţinut sărbătoriţilor zilei. Copii mai mici sau mai mari, veseli, gălăgioşi, fericiţi, plini de energie, entuziaşti. Micii câmpineni. Pentru ei, administraţia locală a organizat un eveniment frumos, cu multă muzică, teatru, mascote, personaje pe picioroange, face painting, baloane colorate, dulciuri. O sărbătoare pe care copiii au meritat-o, ei fiind cei care creează pentru noi toţi o lume minunată.

Alte stiri recente

24 vizualizari
04 iun. 2023 17:20

În procesul lui Horia Tiseanu, prima instanță a amânat pronunțarea unui verdict de șase ori în patru luni

Procesul de pe rolul Tribunalului Prahova în care Horia Tiseanu, fostul primar al municipiului Câmpina, este acuzat de fapte de corupție, ar putea fi oricând predat în facultățile de specialitate, fiind un foarte bune exemplu de cum... nu trebuie să se deruleze un proces penal.

1654 vizualizari
04 iun. 2023 13:49

Liga A Prahova, etapa a 33-a, penultima. Rezultate și clasament

Vineri după-amiază a avut loc primul meci al penultimei etape din Liga A Prahova. Runda a continuat sâmbătă și s-a încheiat duminică. Iată rezultatele înregistrate, clasamentul și programul ultimei etape: