40% din bugetul Câmpinei pentru 2018 înseamnă salariile angajaților din administrația locală. Pentru investiții se alocă în jur de 15% din buget

Actualitate (Categoria articolului)

Consiliul Local Câmpina se întrunește luni, 19 februarie, în ședință extraordinară pentru a aproba bugetul municipiului pentru anul 2018. Vestea bună este aceea că veniturile bugetului local nu se diminuează comparativ cu anul precedent. Vestea proastă - au crescut mult cheltuielile cu salariile din administrația locală și cheltuielile de funcționare. Prin urmare, 2018 va fi un an în care Câmpina va sta pe loc din punct de vedere al dezvoltării. Cu alte cuvinte, vom avea foarte puține investiții. Dintr-un buget total de 65 milioane lei, pentru investiții sunt repartizați doar 10,3 milioane lei, adică excedentul bugetar al anului precedent.

Potrivit proiectului de buget care va intra luni în dezbaterea Consiliului Local, pentru 2018 veniturile totale sunt estimate la 54,74 milioane lei, la care se adaugă excedentul bugetar al anului 2017, în valoare de 10,34 milioane. Așadar, un buget total de 65 milioane lei. În anii precedenți, Câmpina avea un buget mult mai mare pe hârtie, de până la 89 milioane lei. Aici trebuie explicat un lucru. În realitate, bugetul municipiului se situa tot undeva la 64-65 milioane lei, diferența constituind-o sumele alocate de Direcția de Finanțe pentru plata salariilor din învățământ. Ministerul Finanțelor trimitea banii la Primărie, iar de aici se făceau plățile către școli. Începând din acest an, banii pentru cadrele didactice (salarii și hotărâri judecătorești) nu mai trec pe la primării, ci sunt plătiți direct de inspectorate.
Prin urmare, pentru 2018, veniturile Câmpinei sunt de 54,74 milioane lei. Din totalul acestora, 40,82 milioane lei reprezintă veniturile proprii, 13,87 milioane lei – sumele defalcate din TVA și 210.000 lei – cota alocată de la bugetul județean. În privința investițiilor, situația nu este prea plăcută. Lista inițială, publicată pe site-ul Primăriei Câmpina a fost modificată, unele investiții au fost eliminate, iar la altele au fost diminuate sumele. Până la urmă, în loc de 12,5 milioane lei, pentru investiții se alocă 10,3 milioane lei. Aveți în facsimil lista investițiilor și vom reveni asupra ei după ședința Consiliului Local, deși este puțin probabil ca ea să mai sufere modificări în timpul dezbaterilor. În schimb, este foarte posibil ca nici jumătate din investiții să nu fie realizate. 

Ajungem la cheltuielile cu salariile și funcționarea, capitole la care se duc cei mai mulți bani de la bugetul local. Fondul de salarii pentru administrația locală înseamnă 18,78 milioane lei, la care se adaugă 4 milioane lei reprezentând indemnizațiile persoanelor cu handicap. Ajungem la un total de 22,78 milioane lei. Separat de salarii, angajații din administrația locală vor primi și vouchere de vacanță, valoarea acestora fiind de 422.000 lei. (facsimil)
Per total, salariile înseamnă aproape 40% din veniturile bugetului (față de 18,5% cât însemnau anul trecut), un procent important, care are la bază majorarea consistentă intrată în vigoare de la 1 iulie 2017 și majorarea ceva mai mică (8%) valabilă de la 1 ianuarie 2018. Asta, în cazul salariaților din Primărie și de la Poliția Locală. Pentru că la restul instituțiilor din subordinea administrației locale s-a acordat doar majorarea de 25% de la 1 ianuarie 2018, care în realitate a fost doar de câteva procente, după transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. 
Cheltuielile de funcționare sunt mari, pentru că aici avem multe domenii și multe instituții. Se alocă bani pentru sănătate, învățământ, asistență socială, cultură, culte și sport, protecția mediului și transporturi, salubritate și iluminat public, reparații și dotări domeniul public, dobânzi la creditele interne etc. Despre fiecare domeniu, cu banii alocați, vom scrie separat, ca să vedeți și să înțelegeți cum sunt cheltuiți banii dumneavoastră.

5598 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ady 18.02.2018 22:47 As paria ca pana la sfarsitul anului nici 10% nu se vor duce pe investitii! Sa stie toti campinenii ca atunci cand isi platesc impoyitele de fapt platesc doar salariile, telefoanele, benzina si plimbarile angajatilor primariei! Si atat! Este inadmisibil!
  • Radu 19.02.2018 21:17 Din pacate nu putem face MAI NIMIC,nici daca dam cu HUOOO,asistam neputinciosi, ne enervam si cam atat.Despre fonduri europene mai nimic,parc inductrial mai nimic.E bine totusi ca o parte dintre noi citim si cunoastem realitatea.Am ajuns sa vedem ca functionarii publici sunt mai bine platiti ca multi ce produc banii la privat,va fi batalie mare sa obtii un post la buget desi acolo se calca pe picioare si performanta este slaba nu au motivatie ,nu se face evaluare asa ca profesionalismul se vede zilnic in oras.Ce se poate face ,MAI NIMIC,asistam la o piese de teatru de slaba calitate.

Actualitate

99 vizualizari
23 mar. 2023 22:17

”O zi din viața de școlar”, prima ediție a unui concurs județean de teatru, organizat de Clubul Copiilor Câmpina

Clubul Copiilor din Câmpina a organizat joi, 23 martie, prima ediție a concursului județean de teatru pentru elevi - ”O zi din viața de școlar”, eveniment inclus în Calendarul activităților extracurriculare din județul Prahova.

306 vizualizari
23 mar. 2023 20:58

Mesaj RO-ALERT la Valea Doftanei privind prezența unui urs în zonele populate

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a anunțat că a emis un mesaj RO-ALERT pentru a semnala prezența unui urs în zonele populate. 

Alte stiri recente

95 vizualizari
23 mar. 2023 21:44

"Săptămâna Verde" la Școala Centrală Câmpina. Copiii au construit căsuțe pentru păsărele și au plantat puieți de brad

În această perioadă, la Școala Gimnazială Centrală Câmpina se derulează "Săptămâna Verde", fiind primul an școlar cu acțiunile de mediu incluse în program. Și au fost multe astfel de acțiuni, una mai frumoasă ca alta, pentru că "misiunea noastră este să facem și educație de mediu, să-i provocăm pe elevi să înțeleagă rostul tuturor eforturilor și a tuturor inițiativelor care se fac în această luptă pentru protejarea planetei", după cum ne-a declarat profesor învățământ primar Rodica Zăvoianu.

50 vizualizari
23 mar. 2023 20:01

Comunicat de presă. Începere proiect „Înființarea unui centru comunitar integrat medico-social” în municipiul Câmpina

UAT Municipiul Câmpina, în calitate de beneficiar, derulează proiectul „Înființarea unui centru comunitar integrat medico-social”, cod SMIS 155461, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 9 - Sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban, Prioritatea de investiții 9.1 – DLRC (CLLD) – Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității.