Festivalul de Creație și Recreație de la Brebu, prima filă a unei frumoase povești

Eveniment (Categoria articolului)

Timp de zece zile, în perioada 2-11 august 2021, 22 de voluntari și 46 de copii au avut parte de o experiență inedită în cadrul “Festivalului de Creație și Recreație” din comuna Brebu. Organizatorii cred că este doar prima filă a unei frumoase povești...

A fost greu, dar a fost frumos pentru toată lumea! Ana Maria Răducan a avut o idee faină pentru comuna ei natală, Brebu. Primul pas: a adunat încă patru tineri cu minți creative și mâini îndemânatice, sora ei, Teo, Alice din Timișoara, Iasmina din București și Tobias de la Cluj, cu vârste între 18 și 30 de ani. "De, patru fete cucuiete și-un băiat bălțat, ca să fie de toate", după cum spune inițiatoarea festivalului. Apoi, Ana, Iasmina și Alice au scris proiectul ”Festivalul de Creație și Recreație” și au aplicat pentru a obține finanțare din partea “Corpului European de Solidaritate”, un program european care finanțează idei îndrăznețe de voluntariat acolo unde este nevoie de oameni și resurse. Proiectul a avut succes, au primit finanțare și s-a trecut la următorul pas: toți cinci au pus la "macerat" ideile creative și distractive din martie până în august când avea să înceapă festivalul.
Cei cinci tineri au avut parte de 22 de întâlniri online, fiecare de câte 3 - 5 ore, aproximativ 100 de ore de stat în fața laptopului, timp în care, de la distanță, au pregătit activitățile pentru copii, au stabilit meniul pentru 60 de oameni, au recrutat voluntarii pe sprânceană și au avut întâlniri de lucru împreună, au avut grijă unii de alții în procesul de creație și lucrul în echipă și, cel mai important, au dat tot ce au avut mai bun astfel încât copiii din comuna Brebu să aibă parte de o experiență de neuitat. Intenția lor nu a fost să-i transforme pe copii în mici artiști sau exploratori ai naturii, deși s-a dovedit că aceștia sunt foarte talentați. Ceea ce și-au propus a fost să creeze un spațiu liber de exprimare și sigur din punct de vedere emoțional pentru copii, prin care aceștia să experimenteze moduri creative și distractive de petrecere a timpului liber.

Pe 30 iulie, voluntarii festivalului (unii din diverse colțuri ale țării, alții din Brebu) au venit acasă la Ana și la Teo, în sala de judo a Asociației Sportive Neculai Drăgan, unde avea să aibă loc tabăra de creație și recreație. Timp de două zile s-au cunoscut mai bine și s-au pregătit pentru ceea ce avea să urmeze. S-au împărțit pe ateliere de creație, și-au asumat sarcini - de la gătit, servit mâncarea, la făcut poze, postat pe pagina festivalului și desigur, curățenia necesară după atât de multe activități realizate de un grup așa mare.
Luni, 2 august 2021, a început, cu mari emoții, mult așteptatul “Festival de Creație și Recreație”. Iasmina a fost prima care le-a spus bun venit copiilor, le-a reamintit ce urmează să se întâmple în cadrul celor 10 zile și le-a dat cuvântul colegilor săi să le explice copiilor ce și-au propus să facă în fiecare atelier tematic. Au aflat că urmează să învețe să lucreze în echipă și să deprindă abilități și cunoștințe despre supraviețuire și orientare în natura, că vor testa diferite tehnici de pictură pe pietre, sacoșe, hârtie sau chiar pe haine, li s-a mai spus că vor face teatru de improvizație, că vor învăța să modeleze căni și alte obiecte din lut și că vor descoperi legăturile dintre sunet și mișcare prin intermediul atelierelor de muzică.
Au urmat 10 zile, una și una, pline de emoții, culori, improvizații cu povești despre întâmplări bizare ale celebrităților prin lume, râsete, modelaj, expediții și alte provocări în natură, cântat la fluiere și ritmuri de percuție la bob de orez, jonglerie, crearea unor case și a unei cetăți din lut, realizarea unei perechi de aripi ale imaginației, scriere creativă, o mare vânătoare de comori în parc și un eveniment de celebrare a rezultatelor la Muzeul ”Casa Domnească” din Brebu, unde a avut loc și festivitatea de încheiere a festivalului.
"Cuvintele nu pot descrie ce am trăit în cadrul festivalului, iar pozele sunt un decupaj minimal al momentelor petrecute împreună. Însă, acum la încheiere, putem să vă spunem un lucru cert, am împărtășit bucuria și energia bună creată împreună în comună, pentru că festivalul nu a fost despre noi și ei, ci a fost despre ÎMPREUNĂ! Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut în tot acest proces: mulțumim părinților și copiilor pentru încrederea pe care ne-au acordat-o, mulțumim sponsorilor și tuturor voluntarilor noștri!", este mesajul Anei Răducan.

Cam aceasta este prima filă a Festivalului de Creație și Recreație de la Brebu, o poveste frumoasă... Dacă vreți să citiți povestea mai detaliată, puteți accesa pagina de Facebook a evenimentului - Facebook.com/FestivaluldeCreațieșiRecreație.

3239 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

4173 vizualizari
16 oct. 2021 11:10

Momente emoționante la trecerea Ștafetei Veteranilor prin Câmpina

În drumul spre Carei, acolo unde pe 25 Octombrie 2021 vor sărbători Ziua Armatei Române, voluntarii din cadrul Asociației Invictus au trecut cu Ștafeta Veteranilor prin Câmpina, cel de-al doilea municipiu al județului fiind inclus pe traseul galben al ștafetei. În ciuda vremii neprielnice, mai mulți reprezentanți ai Asociației ”Cultul Eroilor” Câmpina (asociație al cărei președinte este col. Marian Dulă), rezerviști militari, elevi, precum și primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu, au fost prezenți la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire (soldatul) din Parcul Trandafirilor, acolo unde a poposit Ștafeta Veteranilor.

2706 vizualizari
14 oct. 2021 12:20

O "Seară americană", la Casa de Cultură din Câmpina. Un spectacol al Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian"

"Seara americană" este un spectacol care include melodii de pe coloana sonoră a unor filme și musicaluri celebre, în interpretarea soliștilor vocali, corului și orchestrei Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian", sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore. Un spectacol vibrant, destinat publicului de toate vârstele.

Alte stiri recente

283 vizualizari
23 oct. 2021 11:22

Două sportive de la CS Câmpina, convocate la lotul național de baschet sub 14 ani

După succesul de la turneul de la Sibiu, care a marcat începutul Campionatului Național de baschet feminin pentru echipe sub 13 ani, au apărut și primele reacții. Iar acestea vin chiar de la vârf, de la nivel federal, ceea ce reprezintă un motiv de mare satisfacție pentru conducerea CS Câmpina, pentru președintele Adrian Stoican, dar și pentru antrenorul echipei feminine de baschet, Liviu Dochia.

2383 vizualizari
22 oct. 2021 20:31

Tripla criză națională (politică, economică și sanitară), văzută prin ochii liderilor politici prahoveni

În seara zilei în care Parlamentul României a decis să nu acorde încrederea sa Guvernului Cioloș, CâmpinaTV.ro a organizat o emisiune - dezbatere la care au participat trei lideri politici prahoveni - deputatul Bogdan Toader - președintele PSD Prahova, Cristian Apostol - vicepreședinte al Consiliului Județean și membru în Biroul Politic Județean al USR, Adrian Pițigoi - secretar general adjunct al PMP la nivel național și președinte al PMP Câmpina.