Generalul erou Ion Dobran, prezent la Bănești, alături de Iacării Acrobați

Eveniment (Categoria articolului)

Momente extrem de emoționante astăzi, la hangarul Iacărilor Acrobați de la Bănești, atunci când din unul dintre avioanele formației de acrobație aeriană a coborât generalul de divizie aeriană (r) Ion Dobran, ultimul as al aviației române din cel de-al doilea război mondial. Ion Dobran (99 de ani) a venit la Bănești la evenimentul "In memoriam Constantin (Bâzu) Cantacuzino" organizat de Iacării Acrobați. Mulți dintre cei prezenți au simțit că asistă la un moment istoric.

Generalul erou Ion Dobran este ultimul supraviețuitor al aviației de vânătoare din cel de-al doilea război mondial. A făcut parte din Grupul 9 Vânătoare, cel ai cărui piloți au scris multe pagini glorioase în istoria aviației militare. A fost comandantul Escadrilei 48 Vânătoare (Escadrila Albastră). Activitatea sa pe front a însemnat 340 misiuni la inamic și 74 de lupte aeriene. A fost doborât de trei ori, dar a scăpat cu viață. A îndeplinit misiuni de zbor inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945. Un erou, aproape de-o seamă cu România. 
Iacării Acrobați au dorit să-i aducă un omagiu unui alt aviator de elită al României, Constantin (Bâzu) Cantacuzino, cel de la moartea căruia se împlinesc astăzi 60 de ani. Iar la rugămintea Iacărilor, generalul de divizie aeriană (r) Ion Dobran a acceptat să participe la acest eveniment, unul aparte, o premieră. Și a fost adus cu unul dintre avioanele Iacărilor Acrobați, fiind printre puținele dăți când zboară cu un avion fără să-l piloteze. Ion Dobran l-a cunoscut pe Constantin (Bâzu) Cantacuzino în 1943 și a luptat sub comanda sa pe frontul de est în cel de-al doilea război mondial.

Citiți și Omagiu adus de Iacării Acrobați lui Constantin (Bâzu) Cantacuzino, aviator de elită al României în cel de-al doilea război mondial

7168 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

2207 vizualizari
26 iun. 2022 12:31

Atmosferă superbă la concertul susținut de KEMPES în Parcul Regele Mihai I din Câmpina

Ovidiu Ioncu (KEMPES), una dintre cele mai bune voci ale rock-ului românesc, a deschis seria concertelor pe care Casa de Cultură “Geo Bogza” le organizează în această vară în aer liber, în centrul municipiului Câmpina. Iar KEMPES a creat o atmosferă extraordinară, alături de cei doi membri ai formației sale – Mihai Neniță la vioară și Alberto Bolocan la chitară.

1926 vizualizari
26 iun. 2022 11:20

Ceremonie impresionantă la sfințirea monumentului dedicat eroilor de la UM 0865 din Câmpina, uciși la Otopeni în decembrie 1989

Monumentul Eroilor Jandarmi, situat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în fața fostei unități de jandarmi din Câmpina, a fost restaurat și resfințit sâmbătă, 25 iunie 2022, în cadrul unei ceremonii impresionante, organizată de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.

Alte stiri recente

45 vizualizari
27 iun. 2022 17:53

BAC 2022. Cele patru eleve de 10 din Câmpina sunt de la ”Grigorescu” și toate își doresc să urmeze facultatea în România

Câmpina are patru eleve cu media 10 la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2022. Toate sunt de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorerscu”: Ana Maria Gheorghiu Goga - de la profilul Științe Sociale, Anisia Mantu - de la profilul Filologie, Miruna Plopeanu și Bianca Buzilă - de la profilul Științele Naturii.

211 vizualizari
27 iun. 2022 17:38

73,65% promovabilitatea la bacalaureat 2022 în Câmpina, înainte de contestații. Patru eleve au obținut media 10

Pe site-ul Ministerului Educației și la centrele de examinare au fost afișate astăzi, luni, 27 iunie, rezultatele la prima sesiune a bacalaureatului 2022. La nivelul municipiului Câmpina, rata de promovabilitate este de 73,65% cu patru procente mai mare față de promovabilitatea de anul trecut și cu 11 procente mai mare față de 2020. În cifre absolute, situația de la această sesiune a bacalaureatului este următoarea: 534 elevi s-au înscris la bacalaureat (462 din promoția curentă și 72 din promoțiile anterioare). 14 elevi dintre cei înscriși nu s-au mai prezentat la examen, 137 au fost respinși (având media generală sub 6), iar 383 elevi au promovat examenul. Patru eleve au obținut media generală 10 la bacalaureat, toate patru fiind de la Colegiul Național “Nicolae Grigorescu”: Ioana Bianca Buzilă, Cristina Miruna Plopeanu, Ana Maria Gheorghiu Goga și Anisia Mantu.