Imagistica Medicală SanConfind – un departament tot mai cunoscut în lumea medicală

Sănătate (Categoria articolului)

Imagistica SanConfind cuprinde o mulțime de procedee menite de a crea imagini ale corpului uman în scop clinic, fiind extrem de importantă în diagnosticarea, confirmarea şi evaluarea în mod corect a unei afecțiuni, precum şi în stabilirea celei mai bune conduite de tratament. Departamentul de Imagistică Medicală de la SanConfind este dotat cu echipamente şi aparatură ultraperformante, realizate de producători de renume mondial, precum Siemens şi General Electric. 

La Centrul Medical SanConfind pacienţii pot beneficia de o multitudine de investigaţii din domeniul radiologiei şi imagisticii medicale: imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM), tomografie computerizată (CT), osteodensitometrie (DEXA), mamografie cu tomosinteză şi puncţie stereotaxică (care oferă imagini tridimensionale şi puncţia biopsie de sân), ecografie digitală și radiologie digitală. Astăzi, vă prezentăm aparatul cu care se realizează tomografiile computerizate la spitalul din Poiana Câmpina. Aparatura ultraperformantă poate efectua o gamă largă de investigații din tomografia computerizată, cum ar fi examinarea non-invazivă a cordului (cardio și angio-CT), ceea ce reprezintă o calitate extrem de importantă. Aparatul are o mare acuratețe diagnostică, evidențiată prin faptul că achiziționează un număr impresionant de secțiuni ale structurilor organelor interne (64 de secțiuni/per secundă). Acuratețea examinării permite vizualizarea unor modificări tumorale de până la 1-2 mm. Investigațiile efectuate în departamentul de imagistică sunt arhivate într-un server dedicat și, prin sistem computerizat PACS (Picture Archiving and  Communication System), vor putea fi accesate instantaneu de către medicii din cabinetele ambulatoriului de specialitate sau din sălile de operație ale spitalului.
Tomografia computerizată (CT)
Aparatul CT din SanConfind este unul de vârf, model SIEMENS Somatom Definition AS 64 slice. Numărul mare de imagini achiziționate într-un timp extrem de scurt duce la o iradiere minimă a pacientului cu raze X, oferind posibilitatea unei scanări mult mai rapide şi reducerea semnificativă a dozei de iradiere cu raze X, acest tip de raze stând la baza funcţionării tuturor aparatelor ce realizează tomografii computerizate. Cu ajutorul aparatului CT de la SanConfind se pot efectua investigații rapide la nivelul capului, gâtului, sinusurilor, orbitelor, toracelui, abdomenului, pelvisului, articulațiilor, membrelor şi coloanei vertebrale. De asemenea, computerul tomograf poate realiza imagini tridimensionale ale unor organe, precum ficatul, pancreasul, intestinele, rinichii, glandele suprarenale, plămânii și inima. De precizat că, utilizând o substanță de contrast, se poate vizualiza axul arterial și venos al întregului organism și al fiecărui organ în parte, această investigație accesorie putând oferi posibilitatea stabilirii unui diagnostic cu precizie milimimetrică a posibilelor modificari patologice. Investigatia este, cu adevărat, mai costisitoare, dar uneori reprezintă singura soluție pentru a salva viața unui pacient. Greutatea maximă susţinută de masa aparatului de la SanConfind este de 227 kg. Scanarea CT a fost inventată pe la finele anilor 1970, cam în aceeași perioadă realizându-se și prima investigație prin rezonanță magnetică nucleară. În multe cazuri, imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) este considerată a fi superioară tomografiei computerizate, mai ales în privința unor detalii ale imaginilor de țesuturi moi. Totuși, scanarea CT reprezintă cea mai frecventă tehnică de imagistică medicală. Razele X penetrează corpul pacientului examinat în funcție de densitatea țesuturilor. Aparatul CT folosește un computer digital și un dispozitiv rotativ cu raze X, tocmai pentru a crea imagini secționale transversale detaliate (cunoscute și sub denumirea de ”slice”-uri, sau secțiuni) ale diferitelor organe și țesuturi. Computerul combină toate datele în imagini tridimensionale care evidențiază tumorile incipiente sau alte anomalii. (P)

Citiți și: Tehnici complexe, cu echipamente performante, la Departamentul de Imagistică Medicală de la SanConfind

4983 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Sănătate

2568 vizualizari
14 mai 2023 21:08

Sute de proceduri de recuperare medicală la Baza de Tratament de la SanConfind

La Centrul Medical SanConfind lucrează, pe bază de contract de colaborare, mulți medici cunoscuți din București. Unul dintre ei este medicul primar de fizioterapie și recuperare Nicolae Pavelescu, cel care a condus mulți ani secția de recuperare medicală a Spitalului Militar Central din București. Dr. Pavelescu a fost plăcut impresionat de tot ce a găsit la SanConfind, la prima lui vizită în spital. Cei mai mulți pacienți care au beneficiat de serviciile Bazei de Tratament au fost cei cu afecţiuni neuromotorii, reumatismale, articulare şi ortopedice. La sfârșitul tratamentului, starea sănătății lor era mult ameliorată.

2484 vizualizari
12 apr. 2023 15:17

Baza de Recuperare și Reabilitare Medicală SanConfind – o adevărată oază de sănătate

1 comentarii

De doi ani, Baza de Recuperare și Reabilitare Medicală SanConfind este coordonată de dr. Cosmin Preda. Domnul doctor a venit prima dată la SanConfind în aprilie 2015, la inaugurarea spitalului. La momentul respectiv nu se gândea că o să ajungă să lucreze în cea mai mare unitate spitalicească privată din județul Prahova. Oportunitatea s-a ivit în 2019, când i s-a propus un job în cadrul Bazei de Tratament. ”Știind ambițiile domnului Ioan Simion, administratorul acestui centru medical, cunoscând proiectul dânsului, am acceptat fără rezerve”, ne-a declarat dr. Cosmin Preda.

Alte stiri recente

1715 vizualizari
08 iun. 2023 21:29

Alin Moldoveanu, primarul Câmpinei, s-a întors în PNL

1 comentarii

Anunțul revenirii primarului municipiului Câmpina în Partidul Național Liberal a fost făcut astăzi, într-o conferință de presă comună, susținută de Alin Moldoveanu împreună cu Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean și președinte al PNL Prahova.

1684 vizualizari
08 iun. 2023 20:29

”Vis de copil”, concert cu și pentru copii, la Câmpina

Sâmbătă, 10 iunie, de la ora 17.00, la Casa Tineretului din municipiul Câmpina va avea loc un concert intitulat ”Vis de copil”.