Grațiere cu 50 de excepții și reducere la jumătate a pedepsei cu închisoarea, indiferent de infracțiunea comisă

Actualitate (Categoria articolului)

Grațierea unor pedepse este obiectul celui de-al doilea proiect de ordonanță de urgență realizat de Guvern. Și acest document vi-l prezentăm integral, cu aceeași rugăminte - citiți-l cu atenție și analizați-l cu obiectivitate, lăsând la o parte orice simpatie politică sau influență din orice direcție ar veni ea. Și acesta este un proiect important pentru că prevede grațierea în întregime a unor pedepse și grațierea în parte a altora, dar între cele două articole ale ordonanței există niște nuanțe foarte interesante.

Prin urmare, primul articol al proiectului de ordonanță este foarte clar. Se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la cinci ani și pedepsele cu amendă aplicate de instanța de judecată. Sunt 50 de excepții la acest articol, în sensul că nu vor fi grațiați cei care au săvârșit infracțiuni grave și deosebit de grave. Aveți în facsimil aceste excepții. De asemenea, în termen de un an de la punerea în libertate, persoanele grațiate trebuie să achite despăgubirile la care au fost obligate prin hotărâre judecătorească definitivă.

Cel de-al doilea articol este puțin mai complex decât pare la prima vedere. Practic, li se reduce la jumătate pedeapsa cu închisoarea (atenție, indiferent de infracțiunile săvârșite):
- persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate (gravide) sau persoanelor care au întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani;
- persoanelor care, conform expertizei medico-legale emisă de instituţiile abilitate, sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale.

La finalul proiectului, scrie că "dispozițiile prezentei ordonanțe se aplică numai faptelor comise până la 18 ianuarie 2017". Acest lucru ar fi fost valabil doar dacă ordonanța era aprobată în ședința de Guvern din 18 ianuarie, așa cum se intenționase inițial. Termenul va fi modificat, în funcție de data la care va fi aprobat proiectul.

2864 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Santa Klaus 24.01.2017 20:32 Cine sunt principalii beneficiari ai acestei ordonante? Dragnea si Felix! Primul scapa de dosare si poate deveni premier, al doilea iese din puscarie, iar aia de la A3 vor trebui sa pupe vartos in bas pe Dragnea si ai lui! Tara de cacao!

Actualitate

368 vizualizari
25 sept. 2022 09:52

Consiliul Local Câmpina va aproba miercuri, 28 septembrie, noua hartă de impozitare. Vlahuță și Buciumului sunt în zona A de impozitare

Miercuri, 28 septembrie 2022, este programată ședința ordinară a Consiliului Local Câmpina, unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi fiind stabilirea și delimitarea noilor zone de impozitare. Un subiect sensibil, despre care se discută de ani buni și despre care, cu siguranță, se va mai discuta. Proiectul este inițiat de consilierii Valentin Crețu, Roxana Gheorghe, Noemi Ionescu, Liviu Briciu și Horațiu Zăgan.

407 vizualizari
24 sept. 2022 14:04

Demersuri pentru includerea Muzeului memorial ”B.P. Hasdeu” în viitorul Centru cultural al Câmpinei

1 comentarii

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina de miercuri, 28 septembrie 2022, se află și o informare privind corespondența purtată de Primăria Câmpina pentru includerea Muzeului memorial ”B.P. Hasdeu” în viitorul Centru cultural al Câmpinei.

Alte stiri recente

92 vizualizari
25 sept. 2022 18:40

Medalii prahovene la Campionatul Național de Bob. Câmpineanca Georgeta Popescu, din nou pe podium

La finalul acestei săptămâni, la Câmpulung Muscel, acolo unde a avut loc zilele trecute Cupa României la bob, s-au desfășurat finalele Campionatului Național de Bob.

161 vizualizari
25 sept. 2022 17:58

Liga A Prahova. Tricolorul Breaza - CSC Berceni 7-0

Brezenii se instalează din ce în ce mai autoritar în fotoliul de lider al campionatului județean, după o nouă victorie zdrobitoare - 7-0 cu CSC Berceni.