Un volum captivant, lansat la Câmpina de cercetătorul Mirel Bănică: "Bafta, Devla și Haramul. Studii despre cultura și religia romilor"

Eveniment (Categoria articolului)

După senzaționalul volum "Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană", Mirel Bănică vine în fața publicului cititor cu o nouă provocare: "Bafta, Devla și Haramul. Studii despre cultura și religia romilor". Antropolog și sociolog, doctor în științe politice, cercetător la Institutul de Istoria Religiilor, Mirel Bănică ne oferă o formidabilă incursiune în lumea foarte puțin cunoscută a romilor. Volumul, rodul unei cercetări minuțioase și a unei munci de teren care a durat câțiva ani buni, a fost lansat vineri, 21 februarie 2020, la Câmpina, în cadrul Seratelor Culturale Elstar.

Mirel Bănică a fost invitatul scriitorului Codruț Constantinescu la cea de-a 27-a Serată Culturală Elstar, la Librăria Elstar, bineînțeles, o adevărată casă a cărții, un loc iubit și apreciat de cititorul fidel. Nu a fost prima vizită a lui Mirel Bănică la Câmpina, el lansând aici, în 2015, la Parohia "Sfântul Nicolae" din Cartierul Slobozia, cartea multi-premiată despre "fenomenul pelerinajelor" și susținând, în 2018, una dintre Conferințele Lemet, organizate tot de Codruț Constantinescu. Iar legătura cu Câmpina este și mai veche de atât, Mirel Bănică efectuând stagiul militar la fosta unitate de jandarmi din municipiu.
În debutul Seratei Culturale Elstar de vineri, Codruț Constantinescu a vorbit despre activitatea profesională a lui Mirel Bănică, despre studiile acestuia și doctoratul obținut la Universitatea din Geneva, despre stagiile de cercetare din Canada (Laval) și Franța (Paris), despre tot ce a scris până acum "nu foarte mult, dar apăsat și bine". (video)
Pe Mirel Bănică este o bucurie să îl asculți vorbind despre munca din spatele unei cărți. Iar în cazul de față, o carte grea despre practicile și credințele religioase ale romilor, despre regulile și moralele țigănești, despre o lume pe care credem că o cunoaștem, dar despre care nu știm aproape nimic. "A lucra cu romii a fost cea mai mare provocare din cariera mea de antropolog și etnolog, pentru că ei au o mare capacitate de manipulare a subiecților. Din acest motiv, se deschid foarte greu, dar și când devii prieten cu ei, rămâi prieten pe viața. Am fost pe punctul de a renunța de două sau trei ori la acest studiu, dar mă bucur că până la urmă această carte a apărut. Trebuie să recunosc că mi-au plăcut mereu romii, poate și pentru că am copilărit într-un orășel din Bărăgan, unde interacțiunea cu romii era directă", a afirmat Mirel Bănică. (video)
Ce înseamnă cuvintele din titlul cărții? Pe scurt, bafta este norocul, steaua norocoasă sub care se naște un om și care trebuie respectată, întreținută, dusă cât mai sus, iar pierderea "baht-ului" echivalează cu pierdere respectului comunității. Devla înseamnă cap, dar în cel mai profund sens posibil, adică... Dumnezeu, cel care se află deasupra tuturor, dar și în centrul sufletelor. Iar ce înseamnă haram, Mirel Bănică explică astfel: "De aici, de fapt, a început totul pentru mine. Când eram la pelerinaj acum câțiva ani, la Iași, am văzut foarte mulți romi purtând covoare pe umăr. Și am întrebat ce fac acolo, așa, cu covorul pe umăr. Pentru că nimeni nu face chestii inutile în viață, care să îi solicite corpul degeaba. Și mi-au spus: noi facem haram. Nu le dau de pomană, nu sunt făcute cadou, fac haram. Pornind de la această expresie, am avansat ideea că acele covoare sunt o reminiscență a spațiului islamic pe care romii l-au străbătut la un moment dat în decursul voiajului lor spre Europa". 
Mirel Bănică nu a intenționat să scrie o carte despre istoria romilor, ci o carte despre ceea ce arată și ceea ce ascund ei lumii. Este o carte cu o temă extrem de complexă, dar poate și periculoasă, în același timp, având în vedere gradul ridicat de intoleranță al nostru, al celorlalți, al gagiilor, față de minoritatea romă. Totuși, cu siguranță, o carte care merită citită.

5752 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

4173 vizualizari
16 oct. 2021 11:10

Momente emoționante la trecerea Ștafetei Veteranilor prin Câmpina

În drumul spre Carei, acolo unde pe 25 Octombrie 2021 vor sărbători Ziua Armatei Române, voluntarii din cadrul Asociației Invictus au trecut cu Ștafeta Veteranilor prin Câmpina, cel de-al doilea municipiu al județului fiind inclus pe traseul galben al ștafetei. În ciuda vremii neprielnice, mai mulți reprezentanți ai Asociației ”Cultul Eroilor” Câmpina (asociație al cărei președinte este col. Marian Dulă), rezerviști militari, elevi, precum și primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu, au fost prezenți la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire (soldatul) din Parcul Trandafirilor, acolo unde a poposit Ștafeta Veteranilor.

2699 vizualizari
14 oct. 2021 12:20

O "Seară americană", la Casa de Cultură din Câmpina. Un spectacol al Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian"

"Seara americană" este un spectacol care include melodii de pe coloana sonoră a unor filme și musicaluri celebre, în interpretarea soliștilor vocali, corului și orchestrei Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian", sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore. Un spectacol vibrant, destinat publicului de toate vârstele.

Alte stiri recente

1275 vizualizari
22 oct. 2021 20:31

Tripla criză națională (politică, economică și sanitară), văzută prin ochii liderilor politici prahoveni

În seara zilei în care Parlamentul României a decis să nu acorde încrederea sa Guvernului Cioloș, CâmpinaTV.ro a organizat o emisiune - dezbatere la care au participat trei lideri politici prahoveni - deputatul Bogdan Toader - președintele PSD Prahova, Cristian Apostol - vicepreședinte al Consiliului Județean și membru în Biroul Politic Județean al USR, Adrian Pițigoi - secretar general adjunct al PMP la nivel național și președinte al PMP Câmpina.

2432 vizualizari
22 oct. 2021 19:13

Raed Arafat a anunțat noile restricții care vor intra în vigoare luni, 25 octombrie

La finalul ședinței Guvernului României de astăzi, vineri, 22 octombrie, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, seceretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a prezentat o serie de informații, inclusiv noile restricții care vor intra în vigoare luni, 25 octombrie, și care fuseseră anunțate de președintele Klaus Iohannis încă din urmă cu două zile.