Omagiu adus eroilor care au luptat, de-a lungul timpului, pentru unirea Basarabiei cu Țara Mamă

Eveniment (Categoria articolului)

Astăzi, 27 martie, se împlinesc 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România, eveniment marcat și la Câmpina printr-un ceremonial de depunere de coroane la Monumentul Soldatului Necunoscut. Iar alături de reprezentanții administrației locale s-a aflat și o delegație din Cimișlia (Republica Moldova), oraș cu care Câmpina s-a înfrațit în urmă cu exact doi ani, la 27 martie 2015. 

În amintirea eroilor din România şi din Basarabia şi în special a celor care au pierit, de-a lungul timpului, luptând pentru readucerea Basarabiei la Ţara Mamă, au depus coroane de flori reprezentanții Primăriei Câmpina și cei ai administrației locale din Cimișlia și o delegație comună formată din reprezentanți ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Câmpina și ai Asociației Veteranilor Războiului din 1992 Tiras - Tighina. 
Apoi, la Casa de Cultură a avut loc Simpozionul "Basarabia, pământ românesc", care a inclus mai multe prelegeri și un moment artistic susținut de grupul "Micii melomani" de la Clubul Copiilor. Din delegația de la Cimișlia, prezentă la acțiunile de astăzi de la Câmpina, au făcut parte consilierii locali Sergiu Suhan și Cătălin Tudor Florică, Gheorghe Balaban - președintele Asociației Veteranilor Războiului din 1992 Tiras - Tighina, Victor Barbacaru și Sergiu Prisăcaru - veterani de război, membri ai asociației menționate.

La 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima provincie istorică adusă la Ţara Mamă. Din păcate, această unire nu a durat “de-a pururi şi totdeauna” aşa cum scria în Actul Unirii votat în martie 1918. În 1940, Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov. Aceasta este parte din istoria noastră şi a lor, a românilor de dincoace şi dincolo de Prut. Cu toate acestea, în fiecare an, la 27 martie, marcăm unirea Basarabiei cu România, poate și cu speranța că într-o zi vom fi aceeași țară.

4114 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1550 vizualizari
23 feb. 2024 22:47

Proiect extrem de interesant, în parteneriat cu Formula 1, prezentat la deschiderea Academiei STEAM de la Câmpina

Evenimentul de deschidere a Academiei STEAM a Fundației Zamolxes, care a avut loc vineri, 23 februarie, la Centrul Cultural pentru Tineret Zamolxes - Câmpina, în prezența primarului Alin Moldoveanu, a cuprins și un moment care a stârnit maxim interes în rândul tinerilor prezenți.

2715 vizualizari
16 feb. 2024 21:09

Târgul Mierii Câmpina 2024 și-a deschis porțile vineri, 16 februarie. Târgul rămâne deschis până duminică, 18 februarie

Casa Tineretului din Câmpina a fost luată cu asalt de mulțimea de expozanți dornici să participe la Târgul Mierii, una dintre cele mai apreciate manifestări din lumea apiculturii românești. Vineri, 16 februarie, a avut loc deschiderea oficială, în prezența autorităților locale și a organizatorilor - Asociația Apicolă ”Valea Prahovei”.

Alte stiri recente

0 vizualizari
25 feb. 2024 19:15

Apa de la Șipot Lac, din Câmpina, nu este potabilă

Primăria municipiului Câmpina a informat în cursul zilei de vineri, 23 februarie, că apa de la Șipotul de la Lac nu este potabilă.

116 vizualizari
25 feb. 2024 18:06

Mai mulți bani pentru bisericile din Câmpina

Cu 10% mai mult față de anul 2023 vor primi bisericile din Câmpina în acest an dacă se va aproba proiectul inițiat de primarul Alin Moldoveanu privind alocarea de sume pentru bisericile din Câmpina.