Consiliul Local Câmpina a aprobat demararea procedurilor pentru exproprierea "turnului înclinat"

Actualitate (Categoria articolului)

După pierderea procesului cu firma Erin SRL, proprietara clădirii neterminate din centrul Câmpinei, administrația locală nu mai are prea multe soluții pentru a prelua acest monstru din beton care strică foarte mult imaginea municipiului. Exproprierea pentru cauză de utilitate publică ar putea fi o soluție. Una destul de dificilă, de lungă durată și costisitoare, dar totuși e o soluție. 

La ședința de săptămâna trecută, Consiliul Local Câmpina a aprobat începerea procedurilor pentru cauză de utilitate publică a imobilului-construcție din centrul municipiului. Atenție, este vorba doar despre demararea procedurilor, pentru că exproprierea propriu-zisă nu o decide administrația locală, ci o comisie specială din cadrul Consiliului Județean Prahova. Câmpina strânge documente și argumente, iar comisia respectivă va decide dacă se poate face această expropriere. Vorbim despre o clădire pe care o cunoaștem cu toții mult prea bine, de foarte multă vreme. 
"Construcția acestei clădiri a început în urmă cu 20 de ani, în 1997, iar în anul 2003 lucrările au fost abandonate de proprietar. Nu există nicio lege în domeniu care să oblige un investitor să termine o construcție și iată că am ajuns în această situație, să avem în centrul Câmpinei un astfel de turn care nu creează probleme doar din punct de vedere estetic, dar constituie și un real pericol. Nu cred că este nevoie să vă reamintesc de numărul mare al minorilor găsiți aici de poliție sau de cele patru tentative de suicid. Din 2008 și până în 2016 ne-am judecat cu firma Erin, dar din păcate acest proces a fost pierdut, instanța dând câștig de cauză proprietarului clădirii. În aceste condiții, exproprierea pentru cauză de utilitate publică ar putea fi o soluție pentru deblocarea acestei situații, de vreme ce nu putem ajunge la un consens cu proprietarul. Și precizez că noi acum nu aprobăm exproprierea, ci demararea procedurilor, astfel încât Consiliul Județean să ne poată spune dacă este posibilă sau nu această expropriere pentru cauză de utilitate publică", a declarat Monica Clinciu, președintele Comisiei de Amenajarea teritoriului, urbanism și protecția mediului din cadrul CL Câmpina, comisie care a inițiat acest proiect.

Au fost de acord cu acest proiect consilierii PNL, PMP și ALDE. S-au abținut de la vot consilierii PSD, care consideră că exproprierea nu este o soluție. "Înainte de a cheltui niște bani, eu cred că ar trebui să ajungem din nou în instanță cu Erin SRL. Am pierdut procesul pentru că am fost trădați de avocat. Ar trebui să începem un nou proces în care să fim reprezentați de juriștii Primăriei și nu de cineva din exterior. Juriștii noștri cunosc foarte bine problema și au tot interesul să o rezolve. De ce să-i dăm bani proprietarului construcției când mai bine îl aducem din nou în fața instanței?!", a declarat Ion Dragomir, consilier local, fost viceprimar al municipiului.
Procedurile pentru expropriere presupun întocmirea unei documentații destul de stufoase cu care administrația câmpineană se va prezenta în fața comisiei de specialitate din cadrul CJ Prahova. Comisia va verifica și decide dacă imobilul poate fi declarat de utilitate publică. Apoi vor trebui făcute o expertiză de evaluare și o expertiză tehnică, iar Consiliul Local va trebui să decidă ce destinație îi va da clădirii. Din momentul în care se va decide că exproprierea este posibilă, va fi mult de treabă și este posibil să se ajungă din nou în instanță dacă Erin SRL nu acceptă prețul oferit de municipalitate. În afară de expropriere, ar mai fi o soluție - negocierea directă cu proprietarul clădirii. Dar administrația locală exclude această posibilitate pentru că există riscul ca Dan Ungureanu (proprietarul) să ceară o sumă astronomică. 

7949 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Stan Păţitu 04.07.2017 08:27 V-au trădat avocaţii ? Vreţi să vă reprezinte juriştii ? Dacă o mai aveţi acolo pe coana juristă Neagu, nu o să vă trădeze. O să vă vândă pur şi simplu. A mai făcut-o şi prin 2002.
  • AKG@pnl 04.07.2017 16:49 O mare porcarie' si ca de obicei pe bani publici.Se stie foarte bine ca este epoca avocatilor.Daca sunt probe de ''tradare'' de ce Primaria nu actioneaza avocatul in justitie sa recupereze banii.O si mai mare PORCARIE este ca Primaria sa cheltuie alti bani ca sa intre in posesia acestei constructii,Proprietarul poate castiga imens,sau exista si aici vreun interes.? Daca legislatia este incompleta de ce nu se insista prin parlamentari sa se faca un proiect de lege referitor la constructiile neterminate,PSD-ul nu are nici o scuza ,au majoritatea ,pe cand cei de la PNL, somn usor in opozitie.

Actualitate

1091 vizualizari
04 iun. 2023 21:23

Gest incalificabil al viceprimarului Dumitrache. Ar trebui să-și dea demisia sau să fie demis?

2 comentarii

În administrația câmpineană, probabil, ca peste tot în țara aceasta, se întâmplă și lucruri... nefirești, ca să nu fim mai duri. Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută cu viceprimarul Liviu Dumitrache a întrecut, însă, orice măsură! Culmea, nimeni din Consiliul Local sau din cadrul Primăriei Câmpina nici măcar nu l-a deranjat cu vreo întrebare, într-o situație în care onorant ar fi fost să demisioneze. Iar dacă nu are onoare, să fie demis!

1612 vizualizari
04 iun. 2023 17:20

În procesul lui Horia Tiseanu, prima instanță a amânat pronunțarea unui verdict de șase ori în patru luni

Procesul de pe rolul Tribunalului Prahova în care Horia Tiseanu, fostul primar al municipiului Câmpina, este acuzat de fapte de corupție, ar putea fi oricând predat în facultățile de specialitate, fiind un foarte bune exemplu de cum... nu trebuie să se deruleze un proces penal.

Alte stiri recente

123 vizualizari
05 iun. 2023 08:21

Trei atleți câmpineni medaliați la Campionatele Internaționale ale României

La finele săptămânii trecute, la București, a avut loc ediția a 68-a a Campionatelor Internaționale de Atletism ale României, comptiție la startul căreia s-au aflat și cinci sportivi câmpineni, chiar dacă - din păcate - din motive despre care am mai vorbit, nu toți mai reprezintă vreun club câmpinean. Cu toate acestea, ei sunt tot câmpineni și poate că ar fi trebuit găsite resursele necesare pentru a ne mândri și oficial cu ei.

1355 vizualizari
04 iun. 2023 19:28

Cinci clasări pe podium pentru atleții de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, la Naționale, categoriile sub 16 și sub 18 ani

Pe stadionul ”Iolanda Balaș Soter” din București au avut loc, sâmbătă și duminică, etape ale Campionatului Național de Atletism pentru categoriile sub 16 și sub 18 ani. CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, club coordonat de Mihaela Marin, a obținut cinci clasări pe podium, demonstrând încă odată valoarea pregătirii care se realizează la Câmpina.