Câmpina, sărbătorită printr-un simpozion aproape lipsit de orice emoție

Eveniment (Categoria articolului)

Câmpina a împlinit, ieri, 8 ianuarie, 514 ani de la prima atestare documentară, motiv pentru care, astăzi, administrația locală a organizat un simpozion pentru a marca acest eveniment. Probabil că mulți se vor supăra pe noi dacă vom spune că nu ne-a plăcut acțiunea, aproape că nu am simțit nicio emoție, că am fi vrut să fie ceva mai dinamică și mai interesantă. Sau măcar discursurile să fi fost corect prezentate (ori citite de pe hârtie). Dar ce să înțelegem noi dintr-o acțiunea culturală de o asemenea... anvergură?!

Știm, vom fi considerați răutăcioși sau chiar invidioși, dar vă asigurăm că nu e chiar așa. Pur și simplu, nu putem accepta ca directorul Casei de Cultură "Geo Bogza", indiferent cine ar fi el, să spună "Wilhelm doi, împăratul Germaniei care a vizitat Câmpina în 1917", când corect este Wilhelm al II-lea. Și nici să citească apăsat, pe litere, "D.B. Ştirbey", vorbind despre ditamai prințul Dimitrie Barbu Ştirbey, proprietarul moșiei Câmpina. 
Chiar și din partea primarului Horia Tiseanu, după atâția ani de administrație locală, ne-am fi dorit un discurs mai sincer și mai... scurt, nu unul în care să enumere toate realizările sale, cu toate parcurile și lacurile, chiar și cu Calea Dacia, Policlinica Municipală și Centrul Turistic, despre care știm cu toții cum au fost făcute și ce fonduri europene s-au pierdut. Nu a fost uitat nici blocul de necesitate, cel finalizat, dar care nu are utilități. Vă redăm (video) o parte din discursul primarului Câmpinei și vă recomandăm să-l urmăriți cu atenție și răbdare. În definitiv, vorbește omul care conduce Câmpina de aproape 13 ani.
La eveniment au fost invitați și cetățenii de onoare ai municipiului Câmpina, dar au fost premiați doar unii dintre ei (video). Mai exact, cei care în 2016 au împlinit o vârstă rotundă, aceasta a fost explicația organizatorilor. Ceilalți, a căror vârstă nu e rotundă, au stat și s-au uitat. Ca și cum Câmpina ar avea foarte mulți cetățeni de onoare și bugetul nu ar fi permis premierea tuturor.
Mergem mai departe și ne întrebăm a cui a fost oare ideea privind expoziția organizată la Casa de Cultură de Ziua Câmpinei? Cu tot respectul față de doamna Daniela Rândașu, autoarea picturilor, dar în neștiința noastră nu înțelegem sub nicio formă legătura acelor chipuri din tablourile expuse cu Câmpina, cu aniversarea Câmpinei. Dar noi nu suntem oameni de cultură și nu înțelegem fenomenul, da.

Au fost și lucruri interesante, totuși, la Ziua Câmpinei. Am aflat că localitatea are un patron spiritual sau cel puțin așa ar putea fi considerat Sfântul Calinic de la Cernica, subiect despre care vom scrie separat. Am mai aflat că rămânem orașul cu un patrimoniul cultural uriaș și care se îmbogățește permanent grație numărului mare de cărți lansate pe plan local. Și am mai aflat că primarul Horia Tiseanu are un nou consilier personal, asta fără legătură cu aniversarea localității. Subiect despre care, de asemenea, vom scrie separat. 
Înțelegem că este iarnă și frig, că Ziua Câmpinei vine foarte repede după Sărbătorile de Iarnă, că avem Festivalul "Serbările Toamnei" prin care marcăm tot un fel de sărbătoare a municipiului. Totuși, nu poate nimeni organiza o aniversare frumoasă și la început de ianuarie pentru acest oraș pe care, de altfel, susținem că îl iubim cu toții? Îl iubim atât de mult încât pentru Ziua Câmpinei alocăm 1.000 lei de la bugetul local, iar pentru Ziua Romilor, de exemplu, dăm 6.000 lei pentru că... aduce voturi.

4841 vizualizari
5

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Dumitru Laurențiu Costin 09.01.2017 23:31 Păi cum să avem o manifestare culturală organizată de oameni care nu au nimic de a face cu acest domeniu. Directorul Casei de cultură este angajat pe alte criterii, șeful comisiei de cultură a Consiliului Local este străin de acest domeniu, iar domnul primar semnează actele cu "titlul" de "ing.". Așa că ce așteptări putem avea de la niste persoane care poate au alte carisme, dar în niciun fel pe aceasta.
  • Dan 10.01.2017 08:54 Câmpina are nevoie de un singur lucru: sânge proaspăt în instalație!
  • Madalin 10.01.2017 10:18 CINE a spus ceva de Sf. Calinic ca patron spiritual ? Tocmai ca as fi asteptat sa se ridice problema asta, dat fiind ca a fost o prelegere despre el, dar nu am auzit nimic rostit public. De la cine ati auzit ideea ? (pe care dealtfel as sustine-o din toata inima, pt ca am cercetat si stiu foarte bine cat bine a facut acest om, in mod dezinteresat, pentru orasul nostru)
  • Radoi Alex 11.01.2017 10:37 Emotii vor fi cat de curand, dar la DNA aici e doar asa ca la biserica fiecare cu credinta si intelegerea lui.
  • hah 19.01.2017 10:33 fara emotii dar cu un sentiment de greata

Eveniment

5238 vizualizari
15 ian. 2022 12:35

Lansarea colecției "Eminesciana" a designerului câmpinean Delia Lazăr, un spectacol-eveniment dedicat marelui poet Mihai Eminescu

La Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiești s-a desfășurat joi, 13 ianuarie 2022, un eveniment special – lansarea colecției “Eminesciana” a designerului câmpinean Delia Lazăr, o lansare însoțită de vers și cântec.

2085 vizualizari
15 ian. 2022 10:25

“Eminescu și copiii”, un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale și poetului nepereche, la Grădinița “Iulia Hasdeu” din Câmpina

La Grădinița "Iulia Hasdeu" din municipiul Câmpina s-a desfășurat cea de-a doua ediție a concursului “Eminescu și copiii”, un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 172 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu.

Alte stiri recente

490 vizualizari
18 ian. 2022 20:09

Fabuloasele povești ale unor câmpineni (poate) mai puțin cunoscuți - inventatorul Carol Przybilla

Continuăm seria prezentării unor câmpineni de foarte mare valoare, astăzi, din păcate, foarte puțin cunoscuți. Unul dintre aceștia este Carol Przybilla.

987 vizualizari
18 ian. 2022 18:57

Miercuri, 19 ianuarie, între orele 11.00 și 13.00, grevă de avertisment în unitățile de învățământ

Salariații din învățământ, membri ai sindictelor FSLI (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) și FSE (Federația Sindicatelor din Educație) ”Spiru Haret”, se vor afla miercuri, 19 ianuarie, între orele 11.00 și 13.00, în grevă de avertisment cu încetarea lucrului. Printre unitățile de învățământ afectate se numără și grădinițele, școlile și liceele din Câmpina.