Câmpina, România 100. Rondul de pe Bulevard, ieri şi azi

Social (Categoria articolului)

Bulevardul era pentru Câmpina, la începutul secolului trecut, nu numai un loc de promenadă, ci şi un motiv de mândrie, pentru că puţine localităţi, chiar din România, se bucurau de o asemenea zonă.

Imaginile de colecţie - puse la dispoziţie de Şerban Băleanu, căruia îi mulţumim - datează din anii '20 şi '30 ai secolului trecut şi ne arată o zonă cu adevărat de promenadă. Copacii nu erau încă atât de crescuţi ca în zilele noastre şi se vedea cursul râului Prahova, în condiţiile în care actualul DN1 nu exista, drumul spre Sinaia trecând chiar prin oraş. Era o zonă spectaculoasă, cu plante tropicale, foarte bine amenajată şi întreţinută. Rondul de flori din faţa sediului actualului Institut de Cercetări în Petrol era unul dintre locurile preferate ale câmpinenilor.
Mai târziu, în anii de după cel de-al doilea război mondial, florile au mai dispărut sau au fost înlocuite cu unele mai triste, iar în mijlocul rondului a tronat ani la rând un monument destul de abstract, dar din care nu lipseau două dintre simbolurile acelor vremi - secera şi ciocanul.
Acum, în zilele noastre, rondul nu se mai bucură de atenţia cu care tratau acest loc autorităţile acum aproape un secol. Este doar un spaţiu verde, destul de sec, fără nimic spectaculos care să-ţi atragă atenţia şi să-ţi bucure ochiul.
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiţi şi Câmpina, România 100. Castelul Hasdeu, ieri și astăzi
Câmpina, România 100. Sediul Energopetrol, la începutul anilor '30, în timpul construcției și astăzi
Câmpina, România 100. Strada 1 Mai de ieri, până la pasajul de la Ceas de astăzi

5123 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1199 vizualizari
10 aug. 2022 13:42

Doar trei farmacii din Câmpina, pe lista celor care eliberează pastile cu iodură de potasiu

Ministerul Sănătății a publicat lista farmaciilor care eliberează pastilele cu iodură de potasiu. La nivelul județului Prahova sunt doar 35 de farmacii pe această listă, iar din Câmpina numai trei.

2205 vizualizari
08 aug. 2022 12:02

Cel mai nou volum de evocări despre Câmpina al lui Alin Ciupală e aproape de lansare. Cum a fugit căpitanul Ghinea în Franța via Iugoslavia

Undeva prina luna septembrie va avea loc lansarea celui mai recent volum de evocări al istoricului Alin Ciupală - ”Câmpina. Un oraș cu străzi pe care câmpinenii nu trec niciodată. Evocări cu parfum de nostalgie dintr-o lume care s-a dus”. Vom încerca pe parcursul mai multor episoade să vă provocăm, publicând scurte fragmente din acest volum.

Alte stiri recente

155 vizualizari
10 aug. 2022 19:04

Trofee și amintiri frumoase, bilanțul Ansamblului ”Ghiocelul” Câmpina la Festivalul Internațional de Folclor de la Ohrid, Macedonia

La Ohrid, în Macedonia, a avut loc în perioada 4-9 august ediția din acest an a Festivalului Internațional de Folclor al Tineretului ”Zdravko Banar”, singura formație din România prezentă la acest eveniment fiind Ansamblul Folcloric ”Ghiocelul” al Casei de Cultură ”Geo Bogza” din Câmpina.

483 vizualizari
10 aug. 2022 15:12

Anunț public privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu

Primăria municipiului Câmpina ne-a transmis următorul anunț public: