Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu” Câmpina derulează proiectul ”Împreună, dincolo de diferențe”, în cadrul programului Erasmus+

Social (Categoria articolului)

”Împreună, dincolo de diferențe” este titlul unui proiect din cadrul Programului Erasmus+ la care au participat elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu” din Câmpina. În cadrul acestui proiect au mai participat școli din Spania, Italia, Grecia, Lituania și Croația. 

După un principiu general valabil la astfel de proiecte de mobilitate, câte o delegație din fiecare școală parteneră a vizitat, pe rând, alături de celelalte delegații, celelalte școli din proiect, prilej pentru instituțiile de învățământ de a se prezenta, dar și de a-și prezenta localitatea, județul și chiar țara. Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu” este școală coordonatoare, celelalte instituții din proiect fiind din Croația – Osnovna škola Jasenova, Grecia – 7th Gymnasium of Katerini, Italia – I.C.Torrenova, Lituania – Vilniaus Adomo Mickeviciaus Licejus, Spania - IES Manuel Tarraga Escribano, San Pedro del Pinatar.
Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 36 de luni (2020-2023) și își propune creșterea capacității instituționale a școlilor partenere de a satisface nevoile elevilor cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani prin programe și activități educaționale care oferă alternative și contexte de învățare formale și nonformale atractive și capabile să dezvolte acele competențe sociale care asigură incluziunea educațională și socială a tuturor elevilor, activități care promovează acceptarea diversității și schimbul intercultural. Proiectul urmărește, de asemenea, să ajute școlile partenere să își dezvolte capacitatea de a opera la nivel transnațional, să identifice cu partenerii modalități care pot ajuta elevii să dezvolte abilități sociale (empatie, solidaritate, asertivitate, responsabilitate etc.) pentru a combate excluziunea socială și a promova valorile integrării europene în educație și formare. Grupul țintă este format din 120 de elevi (20 de elevi în fiecare școală parteneră, cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani) și 60 de profesori (10 profesori din fiecare școală parteneră).
Sunt schimburi de experiență benefice atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi. Pe de o parte, cadrele didactice au posibilitatea să descopere noi metode de predare, de interacțiune cu elevii, dar și diverse activități extracurriculare care pot contribui la dezvoltarea capacităților intelectual-relaționale ale elevilor lor, iar copiii au avut ocazia să vadă cu ochii lor cum se desfășoară activitatea de învățământ și în alte sisteme educaționale, să cunoască alte locuri, alte culturi și, nu în ultimul rând, să lege prietenii.
Astfel, în cadrul acestui proiect, în perioada 26-30 septembrie 2022, cinci elevi și doi profesori au participat la mobilitatea din Lituania, gazdă Vilniaus Adomo Mickeviciaus Licejus, având ca tematică ”Bullyng-ul și cyberbullying-ul în mediul școlar”. Activitățile desfășurate (dezbateri, workshopuri, jocuri de rol) au oferit participanților oportunitatea de a aborda o problemă care afectează viața școlară a multor elevi, de a lucra împreună pentru a înțelege mai bine cauzele, formele de manifestare și efectele fenomenelor de bullying/cyberbullying și totodată de a identifica căi de prevenție și intervenție pentru limitarea acestuia. Având și o componentă interculturală, elevii și profesorii participanți au avut ocazia să cunoască aspecte din istoria și cultura țării gazdă, au gustat din bucătăria lituaniană. Cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului s-a desfășurat în perioada 31 octombrie - 4 noiembrie 2022, gazdă a mobilității fiind 7th Gymnasium of Katerini, Grecia, în centrul  activitățllor desfășurate aflându-se tematica valorilor comune europene. Acestea au oferit elevilor din cele șase școli partenere oportunitatea de a descoperi și înțelege Uniunea Europeană ca o comunitate a valorilor comune, un spațiu al libertății, solidarității, toleranței, pluralismului multicultural și al coeziunii.
Acest proiect, coordonat de Școala Gimnazială ”B.P. Hasdeu” Câmpina, este finanțat din fonduri europene.

4048 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1251 vizualizari
05 feb. 2023 20:01

Numărul salariaților din Câmpina a scăzut în perioada 2016-2020

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) al municipiului Câmpina se află în consultare publică până pe 13 februarie 2023. Așa cum v-am promis, revenim asupra unora dintre datele pe care le-am considerat interesante din acest document, care urmează a fi supus dezbaterii și votului Consiliului Local, cel mai probabil chiar la finalul acestei luni.

2591 vizualizari
03 feb. 2023 08:24

Despre nonviolență în școli. Primarul Alin Moldoveanu s-a întâlnit cu copiii din ciclul primar de la ”Grigorescu”

De-a lungul acestei săptămâni, în majoritatea unităților de învățământ au avut loc acțiuni prin care să fie marcată Ziua Internațională a Nonviolenței în Școală. Copiii de la ciclul primar din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” s-au întâlnit, în cadrul acestui șir de acțiuni, cu primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu.

Alte stiri recente

963 vizualizari
06 feb. 2023 21:17

Scurt și la... subiect, cu profesor Roxana Stan, directorul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina

În această serie de interviuri vă vom oferi ocazia să aflați și alte lucruri din viețile unor oameni cunoscuți din Câmpina. Emisiunea se desfășoară în format flash-interviu, cu întrebări punctuale și răspunsuri scurte și... la subiect. Vor fi întrebări atât în legătură cu cariera profesională a invitaților noștri, dar și din viața lor particulară.

1540 vizualizari
06 feb. 2023 17:39

Un autoturism s-a răsturnat pe DN1, între Câmpina și Ploiești. Doi tineri au ajuns la spital

Pe DN1, în zona Paralela 45, pe sensul de mers Ploiești - Câmpina, a avut loc luni după-amiază un accvident rutier, în urma căruia un autoturism s-a răstunat în afara părții carosabile.