Centenarul fotbalului câmpinean. Cu Nicolae Achim, despre cei 50 de ani petrecuți la FC Poiana Câmpina, unde a fost și căpitan, și magazioner, și delegat al echipei
Interviuri (Categoria articolului)
În 2020, fotbalul câmpinean aniversează 100 de ani de la înființarea oficială a primei echipe de fotbal - Principesa Ileana, la 1 septembrie 1920. CâmpinaTV.ro v-a obișnuit cu informații deosebite, astfel că, pentru a marca acest moment important pentru un fotbal câmpinean aflat acum, din păcate, (aproape) în moarte clinică, am decis să realizăm o serie de interviuri cu oameni care au însemnat ceva pentru fotbal. Invitatul acestui episod este Nicolae Achim, care a parcurs aproape jumătate de veac din istoria echipei FC Poiana Câmpina, de la junior la căpitanul echipei, apoi magazioner și delegat. V-am prezentat în avanpremieră o adevărată pagină de istorie - momentul în care Nicolae Achim l-a avut ca adversar direct pe marele Nicolae Dobrin, dar mai sunt și alte povești fabuloase din cei aproape 50 de ani în care Nicolae Achim s-a confundat cu istoria echipei Poiana.
Dialogul cu Nicolae Achim a avut loc chiar pe stadionul din Poiana Câmpina, locul de care, o să vedeți, îl leagă foarte multe amintiri. De asemenea, pentru prima dată după mai bine de 15 ani, Nicolae Achim a reintrat în vestiarul echipei, un loc pe care l-a regăsit total schimbat. Nicolae Achim ne-a vorbit de începuturile sale în fotbal, care - paradoxal - nu au fost la Poiana, ci pe vechea arenă IREP, unde juca Electrica Câmpina. Apoi, a venit la Poiana Câmpina, unde l-a găsit în vestiarul seniorilor ca lider al echipei pe Vasile Postolache, tatăl unui alt viitor căpitan al echipei, Alin Postolache. Interlocutorul nostru și-a amintit cu plăcere primul gol marcat în Divizia B, din plonjon cu capul, într-un meci cu echipa din Suceava, cum a ajuns căpitanul echipei, dar și - lucru care se întâmplă tot mai rar astăzi - cum îi era realmente rușine să iasă pe stradă după câte un meci mai slab. Veți mai afla ce coechipieri a avut, cine i-a fost mai apropiat, ce antrenori i-au influențat cariera și multe altele.
În total, Nicolae Achim a jucat 12 sezoane pentru FC Poiana Câmpina, din care mai mult de jumătate în Divizia B, unde a adunat în jur de 200 de prezențe. Cariera sa de jucător s-a oprit, practic, imediat după cutremurul din 1977, atunci când i s-a dărâmat casa în care locuia. A rămas în continuare alături de echipă, mai întâi ca magazioner, apoi și ca delegat al echipei, inclusiv la acel episod controversat, din 1994, meciul de la Filipești, care a adus promovarea în Divizia B. Nicolae Achim ne-a mai vorbit despre o serie de meciuri... cu cântec, de relația tumultoasă pe care a avut-o cu președintele Dan Chițu, despre un fost comandant al Poliției care a vrut să-l dea afară de la stadion, despre echipamentele pe care le-a avut în grijă ca magazioner și despre multe, multe altele. Omul care l-a avut ca adversar direct pe Dobrin, dar care a jucat și împotriva lui Cornel Dinu, încă din perioada junioratului, și-a deschis sufletul și a depănat o mulțime de amintiri, parte a unei istorii cunoscute și mai puțin cunoscute a fotbalului câmpinean în cei 100 de ani de existență.
Comentarii
- 09.07.2020 14:14 Felicitări dl. Alexandru ptr. interviul și pozele de arhivă cu nea' Nae Achim. Când estimați că apare cartea ''Centenarul fotbalului câmpinean''?
- 21.03.2023 17:30 Din sufletul meu va rog nu mai postați videoclipuri cu oameni care nu au avut nici o contribuție la ascensiunea echipei Poiana Câmpina. Oamenii care voi a-i promovați nu au nici cel mai mic merit la performantele Poianei. Vă rog din suflet dacă doriți și vreți informații reale și adevărate, vorbiți cu Decu Crângașu, Alin Postolache, Costin Plavache, Florin Stancioiu, Daniel Costescu, Gabriel Tismanaru, Stan Ionel, Romeo Dochia, ca să vedeți și să aflați ce a însemnat Poiana Câmpina intre anii 1991-2000. Ce au venit după niște amatori și prieteni cu fotbaliștii adevărați si de rasă și bună calitate. În afara de Vali Negoiță (Negoro) niște neica nimeni, care se lauda cu nimic, și care au jucat toată viata lor la tara și nu au umplut niciodată stadioanele cum am făcut noi: Petrolul, Național, Steaua, Bistrița, Astra, Brașov, Suceava, Târgoviște, Moreni Onești. Cu toate meciurile lor la Divizia A mie în 1994 m-ia valorat pielea 100000$ (Antalyaspor Liga 1 Turcia) și veneau oamenii puhoi sa ne vadă și să ne aclame peste tot în Prahova și numai. Cu respect și consideratie Burtea Marius Ovidiu
Interviuri

Cosmin Raț: ”Cu un parteneriat cu Consiliul Județean, Centrul de Primiri Urgențe pe locul fostului cinematograf ar putea deveni realitate”
Consilierul local Cosmin Raț, secretar general al Partidului Oamenilor Liberi, a fost invitatul unei emisiuni la CâmpinaTV.ro în care am discutat despre actualitatea politică și administrativă locală.

Alin Moldoveanu: ”Proiectele cu fonduri extrabugetare din învățământ depășesc 20 milioane euro”
Câmpina are în diverse faze numeroase proiecte cu fonduri europene sau cu fonduri guvernamentale, în mai multe domenii de activitate. Valoarea acestora este impresionantă, atât dacă ne raportăm la ce se întâmpla până acum, mai ales în perioada în care fondurile europene erau blocate, cât și dacă ne raportăm la valoarea lor efectivă.
Alte stiri recente

Pledoarie pentru tenis, la Câmpina, de Ziua Internațională a Copiilor
Tenis Premium Club Câmpina și-a deschis larg porțile pe 1 Iunie, sărbătorindu-i pe copii și dorindu-și să atragă un număr cât mai mare dintre ei spre ”sportul alb”.

Liga A Prahova. CS Câmpina - Avântul Măneciu 3-0
Meci cu aer de vacanță la ultima reprezentație a CS Câmpina pe teren propriu. A fost o victorie care nu folosește nimănui, iar la final, părea că nimeni nu pleacă acasă fericit, după cele aproape două ore petrecute la terenul sintetic de la Căminul Petrol din Câmpina.