Motivarea instanței în procesul privind sistemul de supraveghere video în Câmpina. Votul lui Cezar Grama a fost ”valabil exprimat”

Actualitate (Categoria articolului)

Pe 9 decembrie 2022, instanța Tribunalului Prahova a decis anularea Hotărârii 85/2021 a Consiliului Local Câmpina, privind implementarea unui sistem de supraveghere video în zonele vulnerabile din municipiu. V-am anunțat la momentul respectiv de decizia instanței. Acum, avem motivarea instanței, una foarte interesantă. Hotărârea din 30 iunie 2021 a devenit celebră, dar a creat și un precedent periculos, după ce votul anunțat în plenul Consiliului Local a fost modificat la transmiterea documentelor către Prefectura Prahova. Dacă în plen au fost 9 voturi pentru și 9 abțineri, la Prefectură s-a ajuns cu 9 voturi pentru și 8 abțineri, în aceste condiții proiectul fiind considerat adoptat cu majoritate simplă. Practic, votul lui Cezar Grama nu a mai fost luat în seamă.

Vă reamintim contextul acelei hotărâri mult-discutată la nivel local. Primarul Alin Moldoveanu a inițiat un proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnice și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ”Sistem de supraveghere video în zonele vulnerabile din Câmpina”. Valoarea proiectului - aproximativ 7 milioane lei fără TVA, obiectivul fiind montarea de camere video în 320 locații din Câmpina. Ședința a avut loc pe 30 iunie 2021, la scurt timp după ce, în cadrul unei alte ședințe a Consiliului Local, din 9 iunie 2021, secretarul general al municipiului, Elena Moldoveanu, anunțase că ”domnului Grama i-a încetat de drept mandatul de consilier local”, după ce pierduse un proces cu Partidul Verde, din care fusese exclus. În ciuda acestui anunț, la ședința din 30 iunie 2021, Cezar Grama a fost convocat, a fost luat în calcul la stabilirea cvorumului, iar votul său a fost numărat de secretarul general, care a și anunțat după votul egal, 9-9, privind proiectul cu sistemul de supraveghere video că ”proiectul a fost respins”. Ulterior, a transmis situația Prefecturii Prahova, dar cu 9 voturi pentru și 8 abțineri, iar Prefectura a validat hotărârea ca fiind legală. O situație fără precedent, despre care am relatat pe larg la momentul respectiv.

Ulterior, hotărârea a fost atacată în instanță de consilierii Cezar Grama și Aron Sabo, iar acum, după aproximativ un an și jumătate, hotărârea a fost anulată. Pe parcursul procesului, pe 17 octombrie 2022, Cezar Grama își anunța demisia din Consiliul Local Câmpina. Acum, la mai bine de o lună după pronunțarea sentinței, am intrat în posesia motivării instanței, una foarte interesantă, care ne ajută să înțelegem cum s-a luat această decizie.
”La data de 30 iunie 2021 (data ședinței Consiliului Local) nu era emis ordinul prefectului de constatare a încetării mandatului consilierului local Cezar Grama (avea să fie emis pe 5 iulie 2021), respectivul ordin fiind, din punct de vedere legal, actul care consfințește încetarea calității de consilier local”, se arată în motivarea instanței. Mai mult, aceeași instanță menționează că ”nu prezintă nicio relevanță” dosarele pe care Cezar Grama le avea cu Partidul Verde. În aceste condiții, ”votul reclamantului Cezar Grama din ședința de Consiliu Local din 30 iunie 2021 a fost unul valabil exprimat, neexistând niciun fel de temei pentru o invalidare, ulterioară, a acestui vot”, se arată în motivarea instanței.
Lucrurile par acum destul de clare din acest punct de vedere. La Câmpina, prin eliminarea votului lui Grama, s-a comis o ilegalitate. Răspunde cineva pentru asta?

1219 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

189 vizualizari
31 mai 2023 22:55

Sărbătoarea copilăriei, la Poiana Câmpina, cu multă veselie, cadouri și 1 IUNIE "scris" din copii cu șepcuțe colorate

La Poiana Câmpina, Ziua Internațională a Copilului a fost sărbătorită astăzi, pentru ca mâine, 1 Iunie 2023, elevii să poată participa la un eveniment devenit tradiție - "Ultimul clopoțel", la Școala Gimnazială "Învățător Ion Mateescu" din localitate. Evenimentul de astăzi s-a desfășurat mai întâi în Parcul Triumf, apoi pe stadionul de la Poiana, aflat chiar lângă parc.

1321 vizualizari
30 mai 2023 21:34

Acțiuni noi pe lista manifestărilor culturale de la Muzeul Memorial ”B.P. Hasdeu” Câmpina

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina, care va avea loc miercuri 31 mai, de la ora 17.00, unul dintre proiectele de pe ordinea de zi se referă la aprobarea unor modificări pe lista manifestărilor culturale organizate de Muzeul Memorial ”B.P. Hasdeu”.

Alte stiri recente

453 vizualizari
31 mai 2023 20:49

Cupa României, faza județeană, sferturi de finală. Rezultate

Miercuri după-amiază au avut loc partidele contând pentru sferturile de finală din cadrul fazei județene a Cupei României.

149 vizualizari
31 mai 2023 19:48

Casa de Asigurări de Sănătate Prahova anunță demararea procedurii de contractare pentru furnizori pentru anul 2023

Casa de Asigurări de Sănătate a județului Prahova anunță furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale că, în vederea încheierii contractelor pentru anul 2023, au obligația de a transmite în format electronic documentele necesare contractării până la data de 14 iunie 2023.