O nouă campanie de donare de sânge, găzduită de Spitalul SanConfind

Sănătate (Categoria articolului)

De la înființarea sa, din aprilie 2015, Centrul Medical SanConfind de la Poiana Câmpina a găzduit numeroase campanii pentru recoltarea sângelui necesar transfuziilor. Marți, 21 martie 2023, la spitalul din Poiana Câmpina a avut loc o nouă astfel de campanie, la care au participat peste 100 de donatori.

”Astăzi, gazda acțiunii noastre, ca în atâtea alte dăți trecute, este Centrul Medical SanConfind, un spital în care venim mereu cu drag și care, și cu acest prilej, a fost la înălțime, oferind donatorilor cele mai bune condiții pentru a putea dona sânge într-o absolută siguranță. Avem peste 120 de personae programate să vină să doneze sânge. Le mulțumesc și pe această cale donatorilor noștri de azi, care ajută ca spitalele prahovene să aibă componente sanguine pentru toți pacienții. Mai mult de atât, prin gestul lor plin de noblețe sufletească, ajută Centrul de Transfuzie Ploiești să dea sânge și spitalelor din zonele învecinate: București și Ilfov, unde sunt foarte mulți pacienți prahoveni care își tratează maladii în forme grave, care necesită intervenții chirurgicale extrem de dificile. Desigur, pungile cu sângele pe care îl vom recolta astăzi ar putea ajunge la orice spital din țară. Așadar, putem spune că, până la urmă, cu brațele donatorilor noștri, prin venele brațelor acestor oameni minunați, ajutăm pacienți din întreaga Românie, care nu găsesc în județele lor componentele sanguine dătătoare de viață. Pentru aceasta le mulțumesc din suflet încă o dată!”, a declarat dr. Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Ploiești, principalul organizator al acestei campanii.

În fiecare zi, la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești se prezintă între 70 și 100 de persoane care donează sânge. Cu toate acestea, cantitatea recoltată nu este suficientă pentru toți pacienții prahoveni. De aceea sunt organizate aceste campanii mobile care îi aduc pe reprezentanții  Centrului de Transfuzie Sanguină mai aproape de donatori. “În acest fel, încercăm ca stocurile noastre să fie în permanență pline, mai ales cu grupe de sânge cu Rh negativ, un sânge rar întâlnit și cu atât mai valoros. Gazdele noastre au oferit cu dărnicie apă minerală, sucuri, cornuri proaspete, pentru ca donatorii noștri să nu ducă lipsă de nimic. Pentru fiecare donare, donatorul primește o zi liberă, un card valoric de 66 de roni pentru achiziționarea de alimente în vederea refacerii sângelui donat. Mai mult de atât, donatorii primesc un set de analize standard, stabilite prin ordin de ministru, testarea maladiilor transmisibile prin sânge, testarea pentru valorile hemoleucogramei, analize care se fac mai rar și care sunt suficient de costisitoare. Faptul că ajutăm o persoană aflată în mare suferință este principalul beneficiu pe care îl asigură acțiunea noastră. Este un lucru extrem de important pe care îl facem pentru comunitatea în care trăim. Nu trebuie să uităm că oricare dintre noi poate avea oricând mare nevoie de sânge, noi, dar și rudele și prietenii noștri”, a mai afirmat dr. Georgeta Hanganu.
Pentru a putea deveni donator de sânge, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiții: vârsta cuprinsă între 18-60 ani; greutate 58-100 kg la femei și 60-110 kg la bărbați; tensiune arterială sistolică între 11 și 18 mmH; să nu fi suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale sau stomatologice; femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală; donatorul să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 72 de ore înaintea donării; donatorul să nu fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, sindrom HIV, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriasis, vitiligo, miopie forte -peste (-) 6 dioptrii, cancer.
Înainte de a veni să doneze, donatorului i se recomandă consumul unei căni de ceai sau cafea, cu mic-dejun normal, respectiv legume și fructe, precum și mâncăruri fără proteine sau grăsimi. De asemenea, nu trebuie să fumeze o oră, înainte și după donare. După donare, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului său crește, iar riscurile de paralizie și de accident vascular se reduc cu circa 30%. Donarea de sânge este un proces voluntar, dar recomandat, deoarece poate salva multe vieți.

1892 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Sănătate

1378 vizualizari
02 nov. 2023 09:48

SanConfind, siguranță deplină pentru viitoarele mămici și servicii medicale performante

Centrul Medical SanConfind, cea mai mare unitate spitalicească privată din județul Prahova, se numără printre spitalele din România în care nu s-au întâmplat cazuri de infecții nosocomiale (intraspitalicești). Este, de asemenea, tot mai cunoscută Maternitatea SanConfind, care reprezintă nu doar una dintre cele mai moderne din țară, ci și una dintre cele mai sigure, în care nașterile se efectuează în absolută siguranță, cu multă grijă și empatie din partea personalului unității pentru fiecare pacientă. În rândurile care urmează veți putea afla cum a ajuns la spitalul din Poiana Câmpina dr. Roxana Dumitru, medic specialist obstetrică-ginecologie, care lucrează de aproape patru ani la SanConfind, ce sfaturi are pentru femeile însărcinate și de ce le recomandă cu toată căldura să vină la SanConfind pentru consultații. 

1214 vizualizari
09 oct. 2023 19:25

De Ziua Mondială a Sănătății Mintale, scrisoare deschisă a conducerii Spitalului de Psihiatrie Voila Câmpina

1 comentarii

10 Octombrie este Ziua Mondială a Sănătății Mintale, iar tema stabilită de Organizația Mondială a Sănătății pentru anul 2023 este ”Our minds, our rights”. 

Alte stiri recente

160 vizualizari
09 dec. 2023 13:08

Handbal feminin, juniori III. CS Câmpina - CSO Mizil 35-22 (12-8)

La ultimul meci oficial pe teren propriu în anul 2023, fetele de la CS Câmpina, pregătite de Daniel Vasile, au obținut o nouă victorie categorică, impunându-se în fața formației CSO Mizil la o diferență de 13 goluri.

194 vizualizari
09 dec. 2023 12:28

La Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina s-a sărbătorit Ziua Internațională a Felicitărilor de Crăciun

Pe 9 decembrie este Ziua Internațională a Felicitărilor de Crăciun. Momentul a fost sărbătorit în avans, vineri, 8 decembrie, la Grădinița ”Iulia Hasdeu” Câmpina, sub îndrumarea colectivului didactic de la această instituție.