O nouă campanie de donare de sânge, găzduită de Spitalul SanConfind
Sănătate (Categoria articolului)
De la înființarea sa, din aprilie 2015, Centrul Medical SanConfind de la Poiana Câmpina a găzduit numeroase campanii pentru recoltarea sângelui necesar transfuziilor. Marți, 21 martie 2023, la spitalul din Poiana Câmpina a avut loc o nouă astfel de campanie, la care au participat peste 100 de donatori.
”Astăzi, gazda acțiunii noastre, ca în atâtea alte dăți trecute, este Centrul Medical SanConfind, un spital în care venim mereu cu drag și care, și cu acest prilej, a fost la înălțime, oferind donatorilor cele mai bune condiții pentru a putea dona sânge într-o absolută siguranță. Avem peste 120 de personae programate să vină să doneze sânge. Le mulțumesc și pe această cale donatorilor noștri de azi, care ajută ca spitalele prahovene să aibă componente sanguine pentru toți pacienții. Mai mult de atât, prin gestul lor plin de noblețe sufletească, ajută Centrul de Transfuzie Ploiești să dea sânge și spitalelor din zonele învecinate: București și Ilfov, unde sunt foarte mulți pacienți prahoveni care își tratează maladii în forme grave, care necesită intervenții chirurgicale extrem de dificile. Desigur, pungile cu sângele pe care îl vom recolta astăzi ar putea ajunge la orice spital din țară. Așadar, putem spune că, până la urmă, cu brațele donatorilor noștri, prin venele brațelor acestor oameni minunați, ajutăm pacienți din întreaga Românie, care nu găsesc în județele lor componentele sanguine dătătoare de viață. Pentru aceasta le mulțumesc din suflet încă o dată!”, a declarat dr. Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Ploiești, principalul organizator al acestei campanii.
În fiecare zi, la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploiești se prezintă între 70 și 100 de persoane care donează sânge. Cu toate acestea, cantitatea recoltată nu este suficientă pentru toți pacienții prahoveni. De aceea sunt organizate aceste campanii mobile care îi aduc pe reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină mai aproape de donatori. “În acest fel, încercăm ca stocurile noastre să fie în permanență pline, mai ales cu grupe de sânge cu Rh negativ, un sânge rar întâlnit și cu atât mai valoros. Gazdele noastre au oferit cu dărnicie apă minerală, sucuri, cornuri proaspete, pentru ca donatorii noștri să nu ducă lipsă de nimic. Pentru fiecare donare, donatorul primește o zi liberă, un card valoric de 66 de roni pentru achiziționarea de alimente în vederea refacerii sângelui donat. Mai mult de atât, donatorii primesc un set de analize standard, stabilite prin ordin de ministru, testarea maladiilor transmisibile prin sânge, testarea pentru valorile hemoleucogramei, analize care se fac mai rar și care sunt suficient de costisitoare. Faptul că ajutăm o persoană aflată în mare suferință este principalul beneficiu pe care îl asigură acțiunea noastră. Este un lucru extrem de important pe care îl facem pentru comunitatea în care trăim. Nu trebuie să uităm că oricare dintre noi poate avea oricând mare nevoie de sânge, noi, dar și rudele și prietenii noștri”, a mai afirmat dr. Georgeta Hanganu.
Pentru a putea deveni donator de sânge, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiții: vârsta cuprinsă între 18-60 ani; greutate 58-100 kg la femei și 60-110 kg la bărbați; tensiune arterială sistolică între 11 și 18 mmH; să nu fi suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale sau stomatologice; femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală; donatorul să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 72 de ore înaintea donării; donatorul să nu fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, sindrom HIV, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriasis, vitiligo, miopie forte -peste (-) 6 dioptrii, cancer.
Înainte de a veni să doneze, donatorului i se recomandă consumul unei căni de ceai sau cafea, cu mic-dejun normal, respectiv legume și fructe, precum și mâncăruri fără proteine sau grăsimi. De asemenea, nu trebuie să fumeze o oră, înainte și după donare. După donare, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului său crește, iar riscurile de paralizie și de accident vascular se reduc cu circa 30%. Donarea de sânge este un proces voluntar, dar recomandat, deoarece poate salva multe vieți.
Sănătate

Sute de proceduri de recuperare medicală la Baza de Tratament de la SanConfind
La Centrul Medical SanConfind lucrează, pe bază de contract de colaborare, mulți medici cunoscuți din București. Unul dintre ei este medicul primar de fizioterapie și recuperare Nicolae Pavelescu, cel care a condus mulți ani secția de recuperare medicală a Spitalului Militar Central din București. Dr. Pavelescu a fost plăcut impresionat de tot ce a găsit la SanConfind, la prima lui vizită în spital. Cei mai mulți pacienți care au beneficiat de serviciile Bazei de Tratament au fost cei cu afecţiuni neuromotorii, reumatismale, articulare şi ortopedice. La sfârșitul tratamentului, starea sănătății lor era mult ameliorată.

Baza de Recuperare și Reabilitare Medicală SanConfind – o adevărată oază de sănătate
De doi ani, Baza de Recuperare și Reabilitare Medicală SanConfind este coordonată de dr. Cosmin Preda. Domnul doctor a venit prima dată la SanConfind în aprilie 2015, la inaugurarea spitalului. La momentul respectiv nu se gândea că o să ajungă să lucreze în cea mai mare unitate spitalicească privată din județul Prahova. Oportunitatea s-a ivit în 2019, când i s-a propus un job în cadrul Bazei de Tratament. ”Știind ambițiile domnului Ioan Simion, administratorul acestui centru medical, cunoscând proiectul dânsului, am acceptat fără rezerve”, ne-a declarat dr. Cosmin Preda.
Alte stiri recente

Pledoarie pentru tenis, la Câmpina, de Ziua Internațională a Copiilor
Tenis Premium Club Câmpina și-a deschis larg porțile pe 1 Iunie, sărbătorindu-i pe copii și dorindu-și să atragă un număr cât mai mare dintre ei spre ”sportul alb”.

Liga A Prahova. CS Câmpina - Avântul Măneciu 3-0
Meci cu aer de vacanță la ultima reprezentație a CS Câmpina pe teren propriu. A fost o victorie care nu folosește nimănui, iar la final, părea că nimeni nu pleacă acasă fericit, după cele aproape două ore petrecute la terenul sintetic de la Căminul Petrol din Câmpina.
Comentarii