Dezbatere publică asupra criteriilor care vor sta la baza impozitelor plătite de câmpineni pentru case și terenuri
Actualitate (Categoria articolului)
La solicitarea Asociației "Câmpina Civică", miercuri, 19 iunie, la sediul Primăriei Câmpina a avut loc dezbaterea publică asupra proiectului de hotărâre a Consiliului Local privind aprobarea criteriilor cu punctaj și pragurile de punctaj pentru stabilirea încadrării fiscale a proprietăților din intravilanul municipiului Câmpina. Un proiect trecut destul de ușor cu vederea de mulți câmpineni, dar care este extrem de important și care - în opinia reprezentanților administrației locale câmpinene - va îndrepta o serie de situații incorecte care există în prezent.
În prezența primarului Horia Tiseanu, a viceprimarului Adrian Pițigoi, a mai multor responsabili din cadrul Primăriei Câmpina și a reprezentanților Asociației "Câmpina Civică", arhitectul șef al municipiului Câmpina, Didona Căliman, a făcut o scurtă prezentare a proiectului: "Planul Urbanistic General s-a modificat din 2013, implicit limitele intravilanului, și este necesar acum un astfel de proiect. Am încercat să realizăm lucrul acesta de-a lungul anilor, dar la momentul respectiv, criteriile nu au fost nici măcar dezbătute în Consiliul Local. S-a respins proiectul fără niciun comentariu, iar acum încercăm să le reluăm. Cu toate acestea, Biroul de Urbanism a demarat și consultări cu populația și chiar am lucrat la realizarea acestor criterii. O propunere de hartă de impozitare a fost întocmită în baza criteriilor stabilite de proiectantul PUG-ului, adică Urban Proiect București, dar nu a fost operațională, pentru că nu a intrat în dezbaterea Consiliului Local. Acum vom avea o hartă nouă, realizată pe baza noilor criterii". (video)
În cele din urmă s-a trecut la discuțiile concrete, pe marginea unora dintre criterii (pe care le puteți vedea în facsimil) legate de canalizare, calitatea drumurilor, servicii publice, patrimoniu natural sau construit etc. Ceea ce trebuie să rețineți este faptul că, în urma aplicării acestor criterii cu punctajul aferent, intravilanul municipiului Câmpina va fi împărțit în zonele de impozitare A, B, C și D, iar încadrarea în aceste zone se va raporta la limitele fiecărei proprietăți. Mai exact, se va lua fiecare proprietate în parte și i se va calcula un punctaj în funcție de criteriile stabilite de municipalitate, iar pe baza acestui punctaj se va face încadrarea în zona de impozitare. "Vom avea o viitoare hartă de impozitare în care nu vor mai fi acele zone clasice, ci va fi un mozaic, fiecare proprietate urmând a fi inclusă într-o zonă de impozitare în funcție de punctajul criteriilor, așa cum vor fi ele aprobate în Consiliul Local", a afirmat Didona Căliman.
Reprezentanții Primăriei Câmpina au dat asigurări că, imediat după aprobarea criteriilor de către Consiliul Local, noua hartă de impozitare va fi realizată și adoptată, la rândul ei, în plenul Consiliului Local, după care va fi publicată pe site-ul Primăriei pentru ca fiecare cetățean să poată ști în ce zonă de impozitare se află proprietatea sa. De asemenea, primarul Horia Tiseanu a precizat că noua hartă de impozitare se va aplica de la 1 ianuarie 2020 și chiar suntem curioși dacă va fi sau nu așa, având în vedere că 2020 este an electoral și orice posibilă modificare, mai ales când e vorba de impozite, ar putea influența electoratul.
Ca o noutate față de anii anteriori, la nivelul Primăriei Câmpina va exista o comisie care să facă propuneri anuale Consiliului Local pentru modificarea hărții de impozitare, în funcție de proprietățile depistate ca fiind abandonate, părăsite sau neîngrijite, în funcție de eventualele noi investiții, de exemplu punerea în funcțiune a rețelei de canalizare pe unele străzi sau asfaltarea altor străzi.
La întrebarea noastră dacă la nivelul Primăriei Câmpina s-a făcut vreo simulare privind efectul financiar al aplicării acestor criterii asupra veniturilor proprii realizate de administrația locală din impozitele pe terenuri și clădiri, primarul Horia Tiseanu a răspuns că nu s-a făcut o astfel de simulare, dar că ea va trebui realizată după aprobarea criteriilor de către Consiliul Local.
Comentarii
- 20.06.2019 07:34 Faptul ca la asemenea dezbateri nu vin cetatenii cu probleme reale din Campina mie imi ridica un mare semn de intrebare. Pai cei de pe Calea Doftanei, mai ales cei aflati acum in zona A de impozitare trebuia sa fie aici! Sa fie un semn al nepasarii si indiferentei oamenilor?! Atat de imbatranita in atitudine si comportament sa fie populatia?! Atunci, cu toate marile sale probleme, Tiseanu poate obtine un nou mandat fluierand. A paguba pentru noi!
- 20.06.2019 14:47 Sunt imobile in Campina care nu se pot racorda le canalizare, fiindca nu există pe porțiuni de stradă... Chiar se va ține cont de asta dacă se au in vedere zone, strazi...
Actualitate

Unul dintre panourile solare de la trecerile de pietoni din Câmpina este orientat spre... nord. Încă nu este fixat definitiv...
Relatam zilele trecute că pe artera principală a Câmpinei se lucrează la amplasarea stâlpilor pentru iluminatul trecerilor de pietoni, în cadrul unuia dintre cele trei proiecte de modernizare a iluminatului public din Câmpina derulate de administrația locală.

În Câmpina există o taxă de acces auto pentru zonele cu restricții. Câți bani se strâng anual din această taxă și din amenzile pentru nerespectarea ei?
Probabil că nu știe prea multă lume că, printre altele, la nivelul municipiului Câmpina există o taxă de acces auto pentru zonele cu restricții, taxă care variază în funcție de tonaj - de la 3,5 tone, la 5 tone și peste 7,5 tone.
Alte stiri recente

Președintele CS Câmpina trebuie să demisioneze! O mulțime de argumente și un apel la bun simț, decență și onoare
Nu vom discuta în acest articol despre persoane, ci despre ocupantul unui funcții publice. Indiferent de numele său, la cum și-a derulat mandatul în ultimii deja mulți ani, președintele Clubului Sportiv Câmpina a ajuns la momentul la care trebuie să plece! Măcar din bun simț, decență și onoare. Dacă le are...

La Câmpina, elita națională a handbalului feminin juvenil se reunește la Cupa ”1 Decembrie”
Câmpina va găzdui unul dintre cele mai spectaculoase turnee de handbal feminin la nivel de juniori IV, reunind cele mai bune echipe ale momentului la nivel național. Prilejul este dat de Cupa ”1 Decembrie”, care va avea loc în zilele de 30 noiembrie și 1 Decembrie la sala de sport a Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu”.