Primăria Câmpina a primit răspuns de la Ministerul Muncii în legătură cu salariile, dar insistă că e problemă de "interpretare"
Actualitate (Categoria articolului)
Având în vedere numeroasele discuții apărute la nivelul administrației locale referitoare la aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Primăria Câmpina a solicitat clarificări la Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Și le-a primit, dar nu a venit în plenul Consiliului Local cu documentul respectiv, deși multe dintre discuții au fost generate chiar de către consilierii locali și ei, cei care au votat salariile, ar fi trebuit să afle punctul de vedere al ministerului de resort.
Problema este următoarea. La nivelul administrației locale câmpinene, doar angajații Primăriei și cei ai Poliției Locale au beneficiat de majorarea substanțială a salariilor începând cu 1 iulie 2017. Toate celelalte instituții și servicii (Muzeul Hasdeu, Biblioteca Municipală, Serviciul Public al Pieței Centrale, Clubul Sportiv Câmpina, Casa de Cultură, Casa Tineretului, Creșa Municipală, Centrul Social etc) au fost încadrate pe alte grile de salarizare, iar angajații au beneficiat de majorarea de 25% de la 1 ianuarie 2018 (în realitate au fost doar câteva procente având în vedere trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat). În aceste condiții, s-a ajuns la diferențe foarte mari între angajații din administrația locală.
De exemplu, Biblioteca Municipală și Muzeul Hasdeu sunt instituții fără personalitate juridică și care fac parte din aparatul de specialitate al primarului. Dar salariile angajaților nu au fost majorate în iulie 2017. Și astfel, s-a ajuns ca bibliotecarii de la Biblioteca Municipală Câmpina să aibă salarii mai mici decât șoferii, îngrijitorii, paznicii și muncitorii din Primărie. Nu mai vorbim despre angajații de la Muzeul Hasdeu, care, cu excepția directorului Jenica Tabacu, toți ceilalți au salariul minim pe economie.
Piața Centrală Câmpina, serviciu public subordonat Consiliului Local, se află cam în aceeași situație, majoritatea angajaților, cu excepția conducerii, având salariul brut lunar în jur de 2.000 lei. Iar de aici au plecat discuțiile, întrebările, comentariile, cu atât mai mult cu cât, în cazul altor administrații locale și chiar în cazul Consiliului Județean Prahova, salariile au fost majorate de la 1 iulie 2017 pentru toate serviciile publice din subordine. La Câmpina, legea a fost interpretată așa cum s-a dorit (mai ales că lasă loc de interpretare), Primăria a mers pe mâna Direcției Juridice și a venit în fața consilierilor locali cu acel proiect prin care au fost majorate doar salariile angajaților din Executiv și Poliția Locală. Consiliul Local a votat proiectul, dar abia apoi au început să apară semnele de întrebare.
Revenind la răspunsul Ministerul Muncii, acesta pare destul de clar și, analizând articolele invocate, angajații de la Bibliotecă, Muzeu și Piață ar fi trebuit să beneficieze de majorarea salariilor din iulie 2017. Directorul Direcției Juridice și de Personal din cadrul Primăriei Câmpina, Iulian Anton, vede altfel lucrurile mai ales în ceea ce privește Serviciul Public al Pieței Centrale. Iar despre Muzeul Hasdeu și Biblioteca Municipală, da, spune că fac parte din aparatul de specialitate al primarului, ca și Poliția Locală, de altfel. (video)
Dacă angajații instituțiilor menționate dau în judecată Primăria și Consiliul Local este posibil să câștige. Probabil că nu o vor face, pentru că locul lor de muncă e tot acolo. Dar așa, ca idee, dacă se întâmplă asta, cine plătește?
Comentarii
- 10.05.2018 14:11 Există deja hotărâri judecătorești în acest sens și cu siguranță o să mai fie și alte acțiuni în instanță pentru drepturi salariale.
- 10.05.2018 16:10 Primăria are nevoie de o nouă conducere. Angajații se comportă așa cum li se permite.
- 11.05.2018 06:58 Dacă in privat un director juridic era așa de “coerent” , “indubitabil” si “fără echivoc” zbura acasă. Dar la stat merge si așa. Abramburești ceva acolo iar consiliul local Votează. Uraaaa, am înfrânt!
- 14.05.2018 10:07 Eu sunt implicata direct in aceasta poveste.Sper ca directia juridica va lua decizia corecta si legala conform raspunsului primit.
Actualitate
Câmpina, mileniul III. Indicatorul din... copac
Pentru că nouă ne pasă de Câmpina, am decis să continuăm să vă prezentăm lucruri care nu sunt așa cum ar trebui să fie. Pot părea detalii sau lucruri mărunte, dar ar trebui cu toții să știm că în viață detaliile fac diferența de multe ori. Acesta este un serial în care vom atrage atenția asupra unor lucruri care nouă nu ni se par în regulă și promitem să revenim asupra fiecărui subiect în parte, dacă situația semnalată de noi se remediază. Sau nu...

Trei tineri din Voluntari depistați de polițiștii câmpineni, după ce ar fi făcut cumpărături cu un card bancar găsit pe stradă
Polițiștii câmpineni au identificat și depistat în cursul zilei de vineri, 22 septembrie, trei bărbați bănuiți de comiterea infracțiunilor de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor.
Alte stiri recente

Liga A Prahova, etapa a 8-a. Rezultate și clasament
Sâmbătă și duminică au loc partidele contând pentru etapa a 8-a a Ligii A Prahova. Iată rezultatele înregistrate până acum și clasamentul la zi:

Handbal feminin, juniori III. CSO Mizil - CS Câmpina 19-35
După o primă etapă în care nu au mai jucat, adversarele, echipa Academia Junior Ploiești, restrăgându-se din campionat, handbalistele de la CS Câmpina au debutat în campionatul național de Juniori III, feminin, cu un meci în deplasare, în fața formației CSO Mizil.