Proiectul privind restaurarea Muzeului Hasdeu a fost depus la ADR pentru obținerea finanțării europene

Actualitate (Categoria articolului)

Administrația locală câmpineană a depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională - ADR Sud Muntenia documentația în vederea obținerii de fonduri europene pentru un proiect extrem de ambițios: Restaurarea, dotarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al Muzeului "B.P. Hasdeu". Este un proiect amplu, foarte complex, dar și foarte frumos, a cărei punere în aplicare ar necesita aproximativ 3,5 milioane euro.

Se dorește obținerea finanțării europene pentru acest proiect prin POR 2014-2020, pe o axă de finanțare nouă, destinată exclusiv lucrărilor de conservare, protejare și valorificare durabilă a patrimoniului cultural. Proiectul presupune foarte multe lucrări la Muzeul Hasdeu. Practic, este vorba despre o restaurare completă a Castelului (atât în exterior, cât și în interior), a casei-depozit, care adăpostește biblioteca și arhiva muzeului, dar și a căsuței portarului, cea situată la intrarea în curtea muzeului și care a fost construită tot de savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu.
"Vom restaura complet Castelul, dar și tot patrimoniul existent aici, inclusiv colecțiile de cărți și documentele din arhivă. Vor fi lucrări complexe, va fi o muncă titanică și care trebuie făcută de specialiști, pentru că vorbim despre un monument istoric de o valoare inegalabilă", ne-a declarat Jenica Tabacu, directorul Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu". (video)

Pe lângă lucrările propriu-zise de restaurare și conservare, proiectul prevede și amenajarea peisagistică a parcului, dar și achiziționarea și montarea în sălile muzeului a unor sisteme electronice de informare a turiștilor, foarte moderne și atractive: un sistem ghidaj multimedia, un sistem de tablete informaționale, infochioșcuri, un sistem de holograme reprezentând personaje emblematice din istoria muzeului, un sistem de sonorizare etc. Trei ani ar dura implementarea acestui proiect, perioadă în care, cel mai probabil, muzeul va fi închis. Dar la redeschidere, Câmpina va avea un muzeu cu adevărat european din toate punctele de vedere.

6652 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ioana Cosma 29.12.2016 19:48 Felicitari, doamna Tabacu! Cred ca sunteti printre putinii oameni din Campina care chiar inteleg cultura si fac ceva pentru ea. Restul, cei mai multi, doar politruci in cautare de functii si interese personale obscure si marunte! Felicitari, doamna!

Actualitate

1651 vizualizari
06 feb. 2023 17:39

Un autoturism s-a răsturnat pe DN1, între Câmpina și Ploiești. Doi tineri au ajuns la spital

Pe DN1, în zona Paralela 45, pe sensul de mers Ploiești - Câmpina, a avut loc luni după-amiază un accident rutier în urma căruia un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile.

2681 vizualizari
06 feb. 2023 14:06

S-a întâmplat la Câmpina. Tânără de 18 ani, cu o alcoolemie de 0,88mg/l în aerul expirat, la 9.30 dimineața!

2 comentarii

Polițiștii se întâlnesc cu tot felul de situații în trafic, dar să descoperi o fată de 18 ani, cu o alcoolemie de 0,88mg/l alcool pur în aerul expirat, și care se afla la volanul unui autoturism la 9.30 dimineața, parcă e prea mult!

Alte stiri recente

1523 vizualizari
06 feb. 2023 21:17

Scurt și la... subiect, cu profesor Roxana Stan, directorul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina

În această serie de interviuri vă vom oferi ocazia să aflați și alte lucruri din viețile unor oameni cunoscuți din Câmpina. Emisiunea se desfășoară în format flash-interviu, cu întrebări punctuale și răspunsuri scurte și... la subiect. Vor fi întrebări legate atât de cariera profesională a invitaților noștri, cât și de viața lor particulară.

1413 vizualizari
06 feb. 2023 09:40

Rezultate bune pentru înotătorii de la CS Câmpina la Cupa Ligii Performanței în Natație

Cupa Ligii Performanței în Natație, desfășurată la Complexul Sportiv de Natație Otopeni, a reunit la start sportivi de la 28 de cluburi din țară. CS Câmpina a participat cu patru sportivi, pregătiți de Adrian Stoican, care au obținut o serie de rezultate promițătoare în perspectiva viitoarelor competiții.