Valeriu Matei, noul director al Muzeului memorial ”B.P. Hasdeu” Câmpina: ”Îmi doresc expoziții stradale lunare pentru a aduce arta mai aproape de oameni”

Interviuri (Categoria articolului)

De aproape două luni, Muzeul Memorial ”B.P. Hasdeu” are un nou director, acesta fiind poetul, scriitorul, istoricul și academicianul Valeriu Matei. Cu numai câteva zile înaintea redeschiderii Castelului ”Iulia Hasdeu” pentru public, Valeriu Matei a acceptat invitația noastră la un scurt dialog, pe care vă invităm să-l urmăriți integral.

”Când luptam pentru oficializarea limbii române în Basarabia și revenirea la alfabetul latin am scris o poezie Dor de Câmpina. Era în anul 1988, apoi am ajuns să văd și acest castel de la Câmpina. În același an, însoțit de prietenul meu, poetul Ioan Alexandru, am reușit să ajung pentru prima dată la Câmpina și am putut vizita atunci și Castelul Hasdeu. Știam castelul din imagini, citisem foarte multe relatări, dar prima impresie a fost una deosebită”, rememorează Valeriu Matei primele momente legate de Castelul Hasdeu.
Cu o carte de vizită impresionantă, despre care am mai scris, Valeriu Matei fiind membru al Academiei Republicii Moldova și membru de onoare al Academiei Române din anul 2011, cu foarte multe cărți scrise, absolvent cu excelență al Universității ”Lomonosov” de la Moscova, Facultatea de Istorie, Secția Etnologie, în ultimii ani fiind director al Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” de la Chișinău, apare firesc întrebarea ce îl aduce pe un astfel de om la Câmpina. ”Sunt niște împrejurări legate de elemente personale, am nevoie de acest aer deosebit”, s-a rezumat să spună Valeriu Matei.
Urmărind integral interviul nostru veți afla proiectele pe care noul director le are pentru Muzeul Memorial ”B.P. Hasdeu”, ce crede despre restaurarea abia încheiată, dar și despre spiritism, precum și ce părere are despre un posibil viitor centru cultural, care ar include și acest muzeu reprezentativ al Câmpinei. În privința proiectelor sale, ne-a atras atenția în mod deosebit unul dintre ele: ”Îmi propun să aduc arta în stradă, prin expoziții poate chiar lunare. Pot fi foarte multe teme, de la Hasdeu și felul în care vedea marele savant diverse alte personalități ale culturii românești și universale. Pentru a vă da câteva exemple, putem face astfel de expoziții de la Hasdeu și Nicolae Milescu Spătaru, până la Hasdeu și Shakespeare. Îmi doresc expoziții stradale lunare pentru a aduce arta mai aproape de copii, mai aproape de oameni”, a mai spus Valeriu Matei.

3302 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Catalin 20.10.2022 20:47 Post ocupat prin concurs. Ca la o institute publica respectabila:))))

Interviuri

3157 vizualizari
31 mar. 2023 22:12

Scurt și la... subiect, cu Gabriel Dima, artist plastic

În această serie de interviuri vă vom oferi ocazia să aflați și alte lucruri din viețile unor oameni cunoscuți din Câmpina. Emisiunea se desfășoară în format flash-interviu, cu întrebări punctuale și răspunsuri scurte și... la subiect. Vor fi întrebări legate atât de cariera profesională a invitaților noștri, cât și de viața lor particulară.

2605 vizualizari
27 mar. 2023 20:41

Consilierul Cosmin Raț: ”Am făcut tot ce depindea de mine pentru ștrand și pentru parcul de pe Strada Oituz”

4 comentarii

În urmă cu aproape șase luni, în cadrul unei emisiuni tot la CâmpinaTV.ro, consilierul local Cosmin Raț, din partea Partidului Oamenilor Liberi, atenționa că dacă nu sunt scoase la licitație în jumătate de an ștrandul de la Casa Tineretului, precum și parcul de pe Strada Oituz, fost Mițu-Chițu, va demisiona din Consiliul Local Câmpina.

Alte stiri recente

1502 vizualizari
01 apr. 2023 19:00

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă au avut loc primele meciuri ale etapei a 22-a, din Liga A Prahova. Celelalte meciuri ale rundei sunt programate mâine dimineață. Iată rezultatele partidelor de până acum și clasamentul actualizat:

659 vizualizari
01 apr. 2023 18:51

Liga A Prahova. Tricolorul Breaza - CS Câmpina 4-0

Derby-ul campionatului Ligii A Prahova a fost așteptat cu mare interes la Breaza. Gazdele veneau după despărțirea de antrenorul principal, Costin Plăvache, dar dornice să-și ia revanșa după înfrângerea din tur, singura a liderului, în vreme ce câmpinenii își doreau să demonstreze că acea victorie nu a fost una întâmplătoare și că ei ar merita să ocupe prima poziție a clasamentului la nivel județean.