Școlile din Câmpina trebuie să vireze la bugetul local jumătate din chiriile încasate

Actualitate (Categoria articolului)

Consiliul Local Câmpina a aprobat tarifele minime pentru închirierea unor clădiri și terenuri aflate în administrarea unităților de învățământ. De asemenea, s-a stabilit ca fiecare școală din municipiu să vireze la bugetul local jumătate din suma încasată din chirii. Asta în condițiile în care exista deja o hotărâre a administrației locale, din 2005, care prevedea că unitățile școlare pot păstra toți banii încasați din chirii. 

Decizia Consiliului Local a plecat de la raportul făcut de Curtea de Conturi în urma efectuării unui control la unitățile de învățământ. S-a constatat că, în ceea ce privește Colegiul Tehnic Forestier, instituția nu a virat la bugetul local cotă-parte din chiria încasată în anul precedent. Curtea de Conturi a cerut Consiliului Local să clarifice problema având în vedere că, potrivit Legii 213/1998, școlile au dreptul la 20%-50% din chiriile încasate. Diferența între 80%-50% trebuie virată la bugetul local. Prin urmare, Consiliul Local a aprobat nivelul minim de 50%.
Totuși, câteva lucruri ar trebui precizate, deși CL Câmpina nu a ținut cont de ele.
- Consiliul Local a făcut cum a cerut Curtea de Conturi, care a avut în vedere doar Legea 213/1998. Mai există, însă, și Legea Educației Naționale (1/2011) care prevede, la Articolul 108, că "Veniturile proprii ale unei unități de învățământ nu diminuează finanțarea de bază, complementară sau suplimentară și sunt utilizate conform deciziilor consiliului de administrație al școlii. La sfârșitul anului bugetar, sumele necheltuite rămân în contul unității de învățământ și se reportează pentru bugetul anual următor".
- Hotărârea nr. 20/24 februarie 2005 a Consiliului Local Câmpina, prin care școlile puteau păstra integral banii din chirii este perfect legală și a fost aprobată atunci tocmai pentru a încuraja unitățile de învățământ să aibă venituri proprii, după cum a afirmat și consilierul Marian Nistor la ultima ședință a CL. Acum, cu noua hotărâre, cea veche dispare.
- Unitățile școlare trebuie încurajate să se autofinanțeze, nu să le iei chiriile cu o mână, la bugetul local, iar apoi să le dai cu cealaltă mână, de la bugetul local, bani pentru o bună funcționare. Lucru subliniat de consilierul Monica Clinciu, care a spus că o lege mai trebuie interpretată și în spiritul ei, nu doar în litera ei.

Cât despre tarifele minime pentru închirierea unor clădiri și terenuri aflate în administrarea unităților de învățământ, le puteți vedea în facsimilul de la acest articol.

4303 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • dan 15.03.2016 16:30 Tiseanu are atât de multe probleme la primărie sesizate de curtea de conturi încât nu îl mai interesează și de ceilalți. Va pierde alegerile pentru că angajații primărieei și invatamantul nu îl mai votează. Nu a învățat nimic din esecul lui Volosevici. Dar poate este mai bine.

Actualitate

2805 vizualizari
26 oct. 2021 20:54

Poliția Locală Câmpina a împărțit gratuit măști de protecție și o informare cu măsurile de protecție sanitară care trebuie respectate

5.000 de măști de protecție sunt distribuite gratuit de Primăria municipiului Câmpina, prin Poliția Locală. Marți, 26 octombrie, a avut loc o primă acțiune de acest gen, fiind avute în vedere zonele centrelor comerciale, ale piețelor, precum și stațiile de transport public.

2266 vizualizari
26 oct. 2021 18:42

Un bărbat din Brebu a fost prins băut la volan pe Calea Doftanei, din Câmpina

Luni, 25 octombrie, în jurul orei 11.00, polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpina au oprit pe Calea Doftanei, pentru nerespectarea regimului legal de viteză, un autoturism care circula din direcţia Străzii Ecaterina Teodoroiu spre Strada Bogdan Petriceicu Hasdeu.

Alte stiri recente

6 vizualizari
27 oct. 2021 12:17

Tratamente de recuperare post-COVID la SanConfind Poiana Câmpina

Centrul Medical SanConfind din Poiana Câmpina a venit, încă din primăvara acestui an, cu o ofertă de servicii medicale foarte utile: recuperare post-Covid. Tratamentele respective se fac în Baza de Recuperare Medicală, prima structură funcțională a spitalului. De atunci, mulți pacienți care au trecut prin boală și au rămas cu urmări neplăcute s-au adresat Centrului Medical Sanconfind. Iar tratamentele de balneo-fizio-kinetoterapie pe care le-au urmat au dat rezultate bune. Specialiștii în astfel de recuperări fac consulturi medicale, educarea” respiraţiei, exerciţii pentru îmbunătăţirea mersului şi evaluare psihologică pentru integrarea normală în societate.

18 vizualizari
27 oct. 2021 11:49

În sediile HidroPrahova au acces doar persoanele vaccinate împotriva COVID-19, cele cu test negativ sau care au trecut prin boală. Măsura nu se aplică și angajaților societății

Operatorul de apă și canal HidroPrahova anunță că a activat Comitetul de acțiune pentru situații de urgență la nivelul întregii societăți, pentru stabilirea măsurilor suplimentare necesare privind derularea activității în condiții de siguranță, în contextul creșterii incidenței cumulate a virusului SARS-CoV-2.