Câmpina, România 100. Vila Dumitrescu sau "Casa de zahăr" de ieri, vila care se construiește astăzi, pe același loc

Social (Categoria articolului)

Vila Dumitrescu se afla pe Bulevardul Culturii, aproape de intersecția cu Strada Plevnei (Cotul Donului de mai târziu). A fost construită la începutul secolului al XX-lea și-i aparținea lui Gheorghe Dumitrescu, mulți ani director al societății petrolifere Steaua Română. Pentru frumusețea ei, pentru albul imaculat, i se mai spunea "Casa de zahăr".

Era una dintre cele mai frumoase vile de pe Bulevardul Elisabeta (Bulevardul Culturii de azi). O casă superbă, distrusă, din păcate de cutremurul din noiembrie 1940. Astăzi, pe același loc, se ridică două vile care aparțin unei persoane private, construcții la care se încearcă păstrarea arhitecturii vechilor case de pe Bulevard. Dacă se reușește sau nu, este o altă discuție.
Gheorghe Dumitrescu, directorul societății "Steaua Română" în perioada interbelică, iubea mult Câmpina. Este cel care, în numele societății pe care o conducea, a donat Ministerului Apărării Naționale un teren de 30.000 mp pentru construirea unei cazărmi la Câmpina, pentru Batalionul I de Infanterie Ușoară patronat de Regele Carol al II-lea. Pe lângă teren, Gheorghe Dumitrescu a contribuit și financiar la construirea cazărmii al cărui cost s-a ridicat la 7 milioane lei. Aceste informații au apărut în ziarul "Curentul" din 2 mai 1937, un exemplar al acestei publicații aflându-se în biblioteca personală a istoricului câmpinean Alin Ciupală.
Fotografiile cu Vila Dumitrescu ne-au fost puse la dispoziție de dl. Șerban Băleanu, căruia îi mulțumim.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și: Câmpina, România 100. Băcănia "La cocoş" de ieri, Parcul "Regele Mihai I" de azi
Câmpina, România 100. Podurile dintre Câmpina și Poiana Câmpina, în perioada interbelică și în zilele noastre
Rondul de pe Bulevard, ieri şi azi

3288 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

134 vizualizari
13 dec. 2018 13:15

Cei patru foști angajați ai Institutului din Câmpina, premiați cu "Medalia Centenarului", invitați să viziteze fostul lor loc de muncă

Conducerea Institutului de Cercetări și Proiectări Tehnologice Câmpina, din cadrul OMV Petrom, i-a invitat pe cei patru foști angajați, premiați de administrația locală cu ocazia Zilei Naționale a României cu "Medalia Centenarului", să viziteze instituția în care au lucrat mulți ani și pe care au reprezentat-o întotdeauna cu cinste.

2814 vizualizari
11 dec. 2018 19:30

O nouă campanie de donare de sânge la Școala de Poliție Câmpina

1 comentarii

O nouă campanie de donare de sânge, intitulată "Un gram de sânge, o șansă la viață", are loc la Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina. Este a treia campanie din acest an și se desfășoară pe parcursul a două zile (marți și miercuri), în parteneriat, bineînțeles, cu Centrul Județean de Transfuzii Sanguine Prahova.

Alte stiri recente

1244 vizualizari
13 dec. 2018 08:07

Eroii căzuți la Otopeni vor fi comemorați pe 22 decembrie 2018, la monumentul din fața fostei unități de jandarmi din Câmpina

Sucursala Câmpina a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din MAI - Prahova 1993, împreună cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Prahova, Jandarmeria Montană Sinaia, Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" și cu sprijinul Protoieriei Câmpina, organizează, ca în fiecare an, un ceremonial de comemorare a Eroilor Jandarmi căzuți la datorie în decembrie 1989. 

1694 vizualizari
13 dec. 2018 07:47

Programul de colectare a deșeurilor menajere în perioada sărbătorilor de iarnă, la Câmpina, Breaza, Comarnic, Băicoi, Provița de Jos și Provița de Sus

Floricon Salub anunță că în perioada sărbătorilor de iarnă intervin unele modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație și agenți economici în Câmpina și localitățile învecinate. 25 decembrie 2018 și 1 ianuarie 2019 sunt zile libere, iar acolo unde ar fi trebuit ridicat gunoiul în aceste zile, programul a fost modificat.