Un referendum care demonstrează că românii nu mai pot fi păcăliți cu teme false. Avertisment pentru BOR și politicieni

Actualitate (Categoria articolului)

Mai sunt câteva ore până la închiderea urnelor pentru referendumul privind revizuirea Constituţiei, prima consultare publică organizată pe parcursul a două zile. Pentru ca acest referendum să fie validat, la urne trebuie să se prezinte 30% dintre alegătorii înscriși în listele electorale permanente. Devine din ce în ce mai clar că acest lucru nu se va întâmpla, având în vedere că la ora 16.00, când s-a făcut ultima raportare oficială a Biroului Electoral Central, prezența la vot, la nivel național, era de 15,21%. Cu alte cuvinte, până la ora 16.00, votaseră 2.781.918 alegători dintre cei 18.278.496 alegători înscriși pe listele electorale permanente. Rezultatul care se prefigurează este dezastruos în primul rând pentru Biserica Ortodoxă Română (BOR), cea care s-a implicat foarte mult în această consultare publică. Un rezultat care ar trebui să dea de gândit mai-marilor BOR, dar și partidelor politice, în special PSD, care a modificat inclusiv legislația privind referendumul în speranța că va ieși așa cum "trebuie".

La finalul primei zile a referendumului, prezenţa la nivel naţional era de 5,72%. Nici astăzi lucrurile nu au stat mult mai bine, la ora 10.00, prezenţa ajungând la 7,24%. Nici măcar ieşirea enoriaşilor de la biserică, undeva în jurul prânzului, nu a schimbat prea mult datele problemei, în ciuda eforturilor făcute de preoţi prin majoritatea parohiilor. Astfel, la ora 13.00, prezenţa era de 11,67%, iar la ora 16.00 - de 15,21%. Indiferent de votul Diasporei, este foarte greu de crezut că se va ajunge la 30%, probabil că se va depăși cu puțin 20%.
Analizând puțin această situație în care aproape 15 milioane de români nu s-au prezentat la urne pentru a spune DA sau NU revizuirii Constituției, aici nu mai poate argumenta nimeni că e vorba despre manipulare sau lipsă de informare sau indiferență. Sunt aproape 15 milioane de oameni care pe 6 și 7 octombrie au arătat că nu mai pot fi mințiți cu teme false, nici măcar de către Biserica Ortodoxă, una dintre instituțiile care își pierde tot mai mult din credibilitate și nu din vina acestui popor care-și păstrează credința în Dumnezeu.
În același timp, rezultatul acestui referendum poate fi un avertisment dur adresat clasei politice care a susținut, mai mult sau mai puțin fățiș, un demers inutil, pentru organizarea căruia România a plătit peste 35 milioane de euro. Pentru că românii au plătit acești bani, nu BOR și nu partidele politice. Acum, rămâne o întrebare: cum vor deconta cei care au introdus în agenda publică un referendum fără miză?

5297 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Dan Gavrilescu 09.10.2018 18:17 Chiar nu ati inteles ce priceput e PSD? El ar fi cazut in picioare in ambele variante, DA sau NU. Acum se pune bine la Bruxelles "vedeti, romanii iubesc acest guvern, care e politic corect"! Daca iesea DA si se valida, tot in picioare cadea: "La noi e democratie, dupa 3 ani am organizat un referendum cum a cerut poporul si noi a trebuit sa modificam Costitutia in mod democratic". Isi poate inchipui cineva ca daca Guvernul ar fi vrut sa iasa lumea la vot, nu ar fi reusit PSD sa mobilizeze aparatul de partid? Mai mult, indiferent de orientarile religioase, BOR a primit o lovitura subtila de imagine, dovedind nu ca ne-am pierdut increderea in Biserica ci ca nu are experienta manifestarii in social, asa cum au, prin traditie, catolicii si protestantii. Ramane intrebarea: pe cine a deranjat definirea in Constitutieie a casatoriei ca uniune liber consimtita dintre un barbat si o femeie?

Actualitate

1938 vizualizari
03 iun. 2023 09:36

Fântâna din fața sălii de sport de la Colegiul ”Grigorescu” Câmpina este într-o stare deplorabilă

2 comentarii

În fața sălii de sport a Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina se află o fântână arteziană. Din păcate, aceasta este o pată pe imaginea instituției și chiar a orașului.

1606 vizualizari
02 iun. 2023 20:34

Două intervenții dificile ale salvamontiștilor în Bucegi. A fost nevoie și de elicopter

Salvamontiștii prahoveni au avut în cursul zilei de vineri, 2 iunie, solicitări pentru două intervenții dificile.

Alte stiri recente

691 vizualizari
03 iun. 2023 18:49

Pledoarie pentru tenis, la Câmpina, de Ziua Internațională a Copiilor

Tenis Premium Club Câmpina și-a deschis larg porțile pe 1 Iunie, sărbătorindu-i pe copii și dorindu-și să atragă un număr cât mai mare dintre ei spre ”sportul alb”.

898 vizualizari
03 iun. 2023 16:40

Liga A Prahova. CS Câmpina - Avântul Măneciu 3-0

Meci cu aer de vacanță la ultima reprezentație a CS Câmpina pe teren propriu. A fost o victorie care nu folosește nimănui, iar la final, părea că nimeni nu pleacă acasă fericit, după cele aproape două ore petrecute la terenul sintetic de la Căminul Petrol din Câmpina.