Ordonanța 13/2017, actul normativ aprobat peste noapte de Guvern și prin care, practic, se dă liber la abuzul în serviciu

Actualitate (Categoria articolului)

Guvernul a adoptat aseară, în cadrul unei ședințe care avea pe ordinea de zi doar aprobarea bugetului pentru 2017, proiectul de ordonanță privind modificarea Codului Penal, dar și două proiecte de lege privind grațierea și executarea pedepselor. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial în mare grabă, noaptea trecută, la ora 1.30, iar cele două proiecte de lege au fost trimise la Parlament, pentru aprobare în procedură de urgență.

Ordonanța de Urgență nr. 13/2017 pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală - acesta este actul normativ adoptat marți seară de Guvern și publicat de urgență în Monitorul Oficial. Un număr 13 care le aduce noroc multor politicieni, pentru că îi scapă de dosarele penale pe care le au, dar un număr 13 cu ghinion pentru România, care și așa era una dintre cele mai corupte țări din Europa. 
Concret, iată principalele modificări pe care le aduce ordonanța adoptată aseară de Guvern și care astăzi a intrat în vigoare (cu excepția articolului I - modificările la Codul Penal, care intră în vigoare peste zece zile):
- în cazul infracțiunilor contra înfăptuirii justiției favorizarea săvârșită de un membru al familiei sau afin până la gradul II nu se pedepsește
- favorizarea infractorului este dezincriminată în cazul emiterii, adoptării sau aprobării actelor normative
- abuzul în serviciu nu mai reprezintă o faptă penală dacă prejudiciul este mai mic de 200.000 lei, iar dacă este mai mare de acest prag - se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă
- neglijența în serviciu nu mai constituie infracțiune și este eliminată din Codul Penal
- în cazul conflictului de interese disparea noțiunea de "raporturi comerciale sau de muncă"
- un denunț nu mai este valabil dacă se face la mai mult de șase luni de la data comiterii faptelor

(În facsimil aveți textul integral al OUG 13/2017)

5934 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ion Dandoaselea 01.02.2017 10:15 Oare ce senzatie o avea si cel mai urmarit penal fiu al muniicipiului? Uite cum scapa el pe usa din dos... Mai ramane doar cu luarea de mita si cu delapidarea nu? Horica tata, mergi la pesede ca mare bine ti-au facut!

Actualitate

184 vizualizari
24 mai 2022 20:00

O autospecială a Poliției a lovit un motociclist pe DN1, la Nistorești

Cu puțin timp în urmă, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Prahova au fost sesizați despre faptul că pe DN1, în zona cartierului Nistorești s-a produs un accident rutier. Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că accidentul a avut loc între o autospecială de poliție și o motocicletă. 

1848 vizualizari
22 mai 2022 19:04

Au început lucrările la noua grădiniță din cartierul Uniunea Europeană, din Câmpina

Zilele trecute au început lucrările la o nouă grădiniță în Câmpina, care va fi realizată pe Strada Uniunea Europeană, în apropierea terenului sintetic de fotbal de la Căminul Petrol. Investiția este realizată din fonduri europene și se numără printre proiectele fostei administrații locale, blocate de Ministerul Dezvoltării și deblocate de primarul Alin Moldoveanu împreună cu actualul Consiliu Local, la începutul acestui mandat.

Alte stiri recente

1352 vizualizari
24 mai 2022 10:42

Sâmbătă, 28 mai, alegeri la PSD Câmpina. Actual președinte, Dan Mușat, este singurul candidat la șefia filialei locale

Sâmbătă, 28 mai, cu începere de la ora 10, la Casa Tineretului, va avea loc ședința de alegeri a PSD Câmpina, invitat fiind și președintele social-democraților prahoveni, deputatul Bogdan Toader.

1786 vizualizari
23 mai 2022 19:57

Trei concursuri derulate la Școala Gimnazială ”Al.I. Cuza” au trecut de etapa de jurizare

La Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina se derulează în acest moment nu mai puțin de trei concursuri școlare inter-județene, cu diverse tematici. Zilele trecute a avut loc jurizarea lucrărilor transmise, iar în ultima zi a acestei luni va avea loc festivitatea de premiere.