Două zile în care puteți vizita rafinăria din Câmpina și puteți spune cum doriți să se dezvolte această zonă

Eveniment (Categoria articolului)

În avanpremiera evenimentului din week-end (14-15 mai 2022), când rafinăria își deschide porțile pentru toți cei interesați să viziteze acest spațiu, vineri, 13 mai 2022, presa a fost invitată la o prezentare a platformei și a circuitului pe care îl va putea urma publicul în timpul vizitei. Prezentarea a fost realizată de Nicolae Bucur - fost director al Rafinăriei Steaua Română timp de 14 ani și Gheorghe Constantinescu – fost președinte al OMV Petrom, cei doi fiind acum consultanți ai noului proprietar al rafinăriei, firma ECOGEN POWER, parte a grupului de firme Neptun – Soceram.

Pentru început, Nicolae Bucur a vorbit despre istoria rafinăriei, un obiectiv reprezentativ al Câmpinei în ultimul secol, dar despre care putem vorbi la trecut după intrarea în faliment și dizolvarea efectivă a societății, dar și despre instalațiile care mai există acum pe platforma rafinăriei. (video) Apoi a fost organizat un tur în incinta rafinăriei, același pe care îl vor putea parcurge și cei care vor vizita incinta în week-end. Acest tur include stația de încărcare-descărcare, hala cazanelor, instalația de distilare în vid, clădiri vechi de un secol, dar și unele repere foarte cunoscute câmpinenilor, cum ar fi sirena care ani de zile a sunat la orele 7.00, 15.00 și 23.00, precum și clădirea de la răcitor, care dă numele intersecției din apropiere. La unele dintre instalațiile incluse în circuit, există mici panouri informative, cu detalii inedite din istoria rafinăriei.
Apoi, Gheorghe Constantinescu a vorbit despre proiectele noului proprietar, același care a reușit să transforme și fostul islaz Muscel în actualul Parc Soceram. S-a vorbit inclusiv despre impedimentele existente în demararea acestor proiecte
: rezolvarea litigiului cu asociația care solicită declararea ca monument istoric a ceea ce a mai rămas din fosta rafinărie și necesitatea decontaminării terenului, existând zone afectate de poluarea rezultată în urma activității rafinăriei. (video) Practic, în week-end, se așteaptă ca persoanele care vor veni să viziteze incinta rafinăriei să completeze și un chestionar, dorindu-se astfel o consultare publică legată de viitorul acestei zone. Cu alte cuvinte, noul proprietar al rafinăriei dorește să știe ce vor câmpinenii, cum văd ei viitorul zonei, ce își doresc ei să se dezvolte aici. Cei care vor completa chestionarul vor fi înscriși automat la o tombolă cu premii.
Pe parcursul celor două zile (sâmbătă și duminică, de la 10.00 la 20.00), dincolo de posibilitatea de a vizita rafinărie, ceea ce pentru unii ar putea fi o premieră,  vizitatorii vor putea asculta fanfara
Gold Music  și un cvartet și se vor putea relaxa în zone special amenajate, de unde pot achiziționa burgeri, înghețată, cafea și ciocolată caldă. Sâmbătă, de la 20.30, va avea loc proiecția filmului documentar România sălbatică, la care va fi prezent și co-producătorul filmului, câmpineanul Cosmin Dumitrache.

5028 vizualizari
6

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Grigorescu Alin 14.05.2022 15:56 Transformați zona într-un imens parc !
  • Victor Dumitru 14.05.2022 19:28 Buna ziua. Am copilarit in jurul rafinariei. Cunosc toate traversele liniei ferate (cite vor mai fi astazi , oare ?) Cunosc toate zidurile parcului de rezervoare . Am si astazi in nari , mirosul pelinului, care crestea pe marginea cai ferate. Si cite si mai cite... Pertinent , tot ceea ce am auzit. Pentru mine , un muzeu al rafinariei ar fi o bijuterie , in plus , pe linga multe altele ,ale orasului , care ar completa latua "artistica" ( vezi casa memoriala Nicolae Grigorescu) , latura "literar- filozofico si mistica" ( vezi castelul Iulia Hasdeu ) cu latura"tehnica" ( vezi ,poate, ,rafinaria Steaua Romana ) , nu mai spun de casele , acestui oras . DA DOAMNE ! DOAMNE AJUTA-LE celor care isi doresc sa puna in fapta .realizarea acestui proiect. Respect. Victor Dumitru
  • Anonim 15.05.2022 11:18 Asta cu consultarea e pacaleala anului. Ei vor sa faca centru comercial cu blocuri pe care sa le vanda etc. etc. si ne pacalesc pe noi ca vor parcuri si muzee. Incep sa cred ca stiu ei, cei de la asociatie, cam cu cine au de-a face!
  • Anca Teodorescu 15.05.2022 12:19 Noi lucrăm în turism. Știu că suprafața este mare dar propun ca doar o parte din Rafinarie sa fie transformată în muzeu. Mi -as dori sa avem ce le arata strainilor care vin în oraș. Cea mai veche rafinărie din Europa. Eu așa îmi amintesc. Și cu sguranta avem ce pune in muzeul acela și știm cu toții ce ar însemna Câmpina în circuite turistice pentru straini. Pentru ei dar mai ales pentru noi. Pentru ca nu putem ajunge să vizitam Rafinaria astazi va rog sa spuneți în locul nostru părerea unei persoane cu peste 15 ani experiență în turism.Mulțumesc 😊
  • Radu 15.05.2022 14:33 Rafinaria este un amestec de vechi cu nou comunistoid. Totul este in paragina si ruginit. Siguranta in exploatare este zero. Acolo trebuie ras totul si construit de la zero. Cat despre muzeu ... am vazut un muzeu al stiintei si industriei - este total altfel conceput.
  • Pt dl. Radu 16.05.2022 10:08 Asemenea inconstienti ca dvs, ce considera ca "trebuie ras totul si construit de la zero", sunt foarte periculosi pentru societate. Cum sa gandesti astfel despre un obiectiv unic cel putin in Europa, daca nu si in lume ? Nu mai exista asa ceva nicaieri. Au fost acolo sambata si duminica specialisti din industria petrolului care au confirmat ca valoarea acestor instalatii si cladiri istorice este nepretuita, ca tot ce-i acolo este o comoara culturala pentru ca prezinta pe viu evolutia tehnicii de prelucrare a petrolului pe parcursul a mai bine de un secol. Nimeni nu mai are asa ceva - iar noi in incultura si inconstienta noastra, am vrea sa radem totul. E bolnavicioasa tendinta asta de autodistrugere a romanului...

Eveniment

1388 vizualizari
03 dec. 2023 08:38

Produse artizanale și obiecte de artă populară la micul Târg de Crăciun din grădina Castelului Iulia Hasdeu

Micul Târg de Crăciun din grădina Castelulului Iulia Hasdeu din Câmpina și-a deschis ieri porțile și a reprezentat o surpriză plăcută pentru vizitatorii Muzeului Memorial B.P. Hasdeu. Nu este un târg obișnuit, nu vă așteptați să găsiți aici vin fiert sau diverse mâncăruri tradiționale. Este un târg cu produse artizanale și obiecte de artă populară, realizate manual de meșteșugari din zona Câmpinei.

1042 vizualizari
03 dec. 2023 06:48

Pe 18 decembrie 2023, la Câmpina are loc Gala ”Arte pentru viitor”, un eveniment caritabil organizat de Asociația Părinților de la Colegiul "Grigorescu"

Asociația Părinților de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina organizează luni, 18 decembrie 2023, cu începere de la ora 18.00, un eveniment caritabil intitulat Gala ”Arte pentru viitor”.

Alte stiri recente

70 vizualizari
03 dec. 2023 20:05

De marți, 5 decembrie 2023, se reia transportul public local pe Strada Voila

Primăria municipiului Câmpina ne-a transmis un anunț privind reluarea transportului public local pe Strada Voila.

382 vizualizari
03 dec. 2023 18:54

Un an și jumătate de închisoare pentru că a furat un BMW abandonat pe marginea DN1, între Câmpina și Ploiești

Judecătoria Câmpina a pronunțat recent o sentință într-un dosar de furt, condamnându-l pe autor la o pedeapsă de un an și jumătate cu închisoare. Sentința nu este definitivă.