Cu o zi mai devreme, Câmpina a spus "La mulți ani!" Armatei Române

Eveniment (Categoria articolului)

O adevărată desfășurare de forțe cum rar se vede în Câmpina la un astfel de eveniment. Așa fost sărbătorită Ziua Armatei Române, în centrul municipiului, în Parcul Trandafirilor, acolo unde a fost amplasat Monumentul Eroilor Câmpineni din Războiul de Întregire Națională (soldatul). Administrația locală a dorit ca manifestările să fie deosebite de anii precedenți, motiv pentru care aceste manifestări au avut loc pe 24 octombrie și nu pe 25 octombrie - chiar de Ziua Armatei Române. Așa a fost posibilă prezența la Câmpina a mai multor efective militare venite de la Ghimbav-Brașov și de la Ploiești, dar și prezența Fanfarei Centrului Cultural Județean Prahova și a mai multor oficialități militare.

Au venit la Câmpina, la Ziua Armatei Române, militari de la Batalionul 96 LAROM Ploiești și de la Batalionul 206 Artilerie "General Mihai Lăcătușu"Ghimbav - Brașov, alături de elevi de la Colegiul Național Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza, elevi de la Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr", jandarmi de la Detașamentul 7 și pompieri militari din cadrul Detașamentului Câmpina, aparținând Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Prahova. De asemenea, a fost prezent colonel Sorin Milimigă - comandantul Bazei 2 Logistică "Valahia", comandant al Garnizoanei Ploiești, alături de el aflându-se ofițeri de la Ploiești și Ghimbav, comandanți ai plutoanelor de la unitățile și instituțiile menționate, ofițeri în rezervă și retragere, reprezentanți ai administrației locale, ai partidelor politice, instituțiilor publice din Câmpina, ai unor asociații și firme private.
Invitat de onoare putem spune că a fost Gheorghe Enache, veteran de război, avansat la gradul de maior prin ordin al ministrului Apărării Naționale. Tot prin ordin al ministrului a fost avansat în gradul de colonel în retragere Viorel Ioan Velicu, unul dintre membrii Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Câmpina.

După salutul drapelului de luptă, a urmat o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți în frunte cu părintele protoiereu Grigore Melnic, a fost sfințit Monumentul Eroilor Câmpineni din Războiul de Întregire Națională (pe noua locație), au fost rostite scurte alocuțiuni de către primarul Horia Tiseanu, sculptorul Alfred Dumitriu și secretarul de stat Mihaela Voicilă, despre semnificația zilei de 25 octombrie, despre importanța Armatei Române în tumultoasa istorie națională și despre monumentul soldatului, statuie realizată în anul 1925 de sculptorul Gheorghe Tudor, din Breaza, noul soclu fiind opera artistului plastic Alfred Dumitriu. Iar doi elevi de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" au citit numele tuturor eroilor câmpineni, nume înscrise pe soclul monumentului. (video) Au fost depuse coroane de flori la monument, apoi a urmat un program artistic susținut de interpretul de muzică populară Nicolae Vicol și Corul "Lira" format din elevi de la Liceul Tehnologic Energetic și Colegiul Tehnic Forestier (coordonator prof. Dănuț Andrei). 
La finalul festivităților a urmat momentul cel mai așteptat, parada militară, aplaudată de cei prezenți (în număr nu foarte mare, din păcate) la eveniment. (video) Ar mai trebui precizat faptul că principalul coordonator al acestor manifestări a fost col (r) Marian Dulă, președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Câmpina. La evenimentul de joi, 24 octombrie, a fost adusă și o replică a drapelului României din primul război mondial, drapel purtat de doi membri ai Asociației "Cultul Eroilor" îmbrăcați în uniformele soldaților români din urmă cu un secol.

7649 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Mădălin Focșa 25.10.2019 12:29 Cei doi reenactori in uniforme de epoca nu sunt membri ai Asociatiei ''Cultul Eroilor'', ci ai Asociatiei ''Traditii Ostasesti''. Ei doar au fost adusi la Campina (fiind din Ploiesti) de catre un membru al Asociatiei ''Cultul Eroilor''(subsemnatul).

Eveniment

4906 vizualizari
25 oct. 2021 19:32

De Ziua Armatei și la Centenarul Regelui Mihai I, la Breaza a fost dezvelit ”Monumentul celor Trei Regi”

La Breaza a fost luni, 25 Octombrie 2021, o sărbătoare cu totul și cu totul specială, fiind dezvelit ”Monumentul celor Trei Regi”, dedicat Centenarului Regelui Mihai I. Este vorba despre un monument restaurat, care a fost realizat în anul 1934 de sculptorul Ion T. Aldea, dar ”ascuns” după cel de-al doilea război mondial, odată cu instaurarea regimului comunist în România. Acum, monumentul a fost restaurat cu sprijinul sculptorilor Elena Surdu Stănescu, Elena Boby Dumitrescu și Cosma Dumitru și cu contribuția Primăriei orașului Breaza.

1833 vizualizari
25 oct. 2021 12:36

Ziua Armatei Române, sărbătorită și în acest an sub semnul pandemiei

Ziua Armatei Române a fost marcată la Ploiești în cadrul unei ceremonii restrânse, fără public, dat fiind contextul pandemic. Din partea Consiliului Județean Prahova a fost depusă o coroană de flori la Monumentul Vânătorilor de la Gara de Sud, de către vicepreședinții Dumitru Tudone și Cristian Apostol, dar și câțiva aleși județeni. De asemenea, prefectul județului, Cristian Ionescu, a fost prezent la ceremonie. La Câmpina, o delegație a Primăriei și Consiliului Local a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire (statuia soldatului) din Parcul Trandafirilor.

Alte stiri recente

6 vizualizari
27 oct. 2021 12:17

Tratamente de recuperare post-COVID la SanConfind Poiana Câmpina

Centrul Medical SanConfind din Poiana Câmpina a venit, încă din primăvara acestui an, cu o ofertă de servicii medicale foarte utile: recuperare post-Covid. Tratamentele respective se fac în Baza de Recuperare Medicală, prima structură funcțională a spitalului. De atunci, mulți pacienți care au trecut prin boală și au rămas cu urmări neplăcute s-au adresat Centrului Medical Sanconfind. Iar tratamentele de balneo-fizio-kinetoterapie pe care le-au urmat au dat rezultate bune. Specialiștii în astfel de recuperări fac consulturi medicale, educarea” respiraţiei, exerciţii pentru îmbunătăţirea mersului şi evaluare psihologică pentru integrarea normală în societate.

18 vizualizari
27 oct. 2021 11:49

În sediile HidroPrahova au acces doar persoanele vaccinate împotriva COVID-19, cele cu test negativ sau care au trecut prin boală. Măsura nu se aplică și angajaților societății

Operatorul de apă și canal HidroPrahova anunță că a activat Comitetul de acțiune pentru situații de urgență la nivelul întregii societăți, pentru stabilirea măsurilor suplimentare necesare privind derularea activității în condiții de siguranță, în contextul creșterii incidenței cumulate a virusului SARS-CoV-2.