Cu o zi mai devreme, Câmpina a spus "La mulți ani!" Armatei Române

Eveniment (Categoria articolului)

O adevărată desfășurare de forțe cum rar se vede în Câmpina la un astfel de eveniment. Așa fost sărbătorită Ziua Armatei Române, în centrul municipiului, în Parcul Trandafirilor, acolo unde a fost amplasat Monumentul Eroilor Câmpineni din Războiul de Întregire Națională (soldatul). Administrația locală a dorit ca manifestările să fie deosebite de anii precedenți, motiv pentru care aceste manifestări au avut loc pe 24 octombrie și nu pe 25 octombrie - chiar de Ziua Armatei Române. Așa a fost posibilă prezența la Câmpina a mai multor efective militare venite de la Ghimbav-Brașov și de la Ploiești, dar și prezența Fanfarei Centrului Cultural Județean Prahova și a mai multor oficialități militare.

Au venit la Câmpina, la Ziua Armatei Române, militari de la Batalionul 96 LAROM Ploiești și de la Batalionul 206 Artilerie "General Mihai Lăcătușu"Ghimbav - Brașov, alături de elevi de la Colegiul Național Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza, elevi de la Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr", jandarmi de la Detașamentul 7 și pompieri militari din cadrul Detașamentului Câmpina, aparținând Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Prahova. De asemenea, a fost prezent colonel Sorin Milimigă - comandantul Bazei 2 Logistică "Valahia", comandant al Garnizoanei Ploiești, alături de el aflându-se ofițeri de la Ploiești și Ghimbav, comandanți ai plutoanelor de la unitățile și instituțiile menționate, ofițeri în rezervă și retragere, reprezentanți ai administrației locale, ai partidelor politice, instituțiilor publice din Câmpina, ai unor asociații și firme private.
Invitat de onoare putem spune că a fost Gheorghe Enache, veteran de război, avansat la gradul de maior prin ordin al ministrului Apărării Naționale. Tot prin ordin al ministrului a fost avansat în gradul de colonel în retragere Viorel Ioan Velicu, unul dintre membrii Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Câmpina.

După salutul drapelului de luptă, a urmat o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți în frunte cu părintele protoiereu Grigore Melnic, a fost sfințit Monumentul Eroilor Câmpineni din Războiul de Întregire Națională (pe noua locație), au fost rostite scurte alocuțiuni de către primarul Horia Tiseanu, sculptorul Alfred Dumitriu și secretarul de stat Mihaela Voicilă, despre semnificația zilei de 25 octombrie, despre importanța Armatei Române în tumultoasa istorie națională și despre monumentul soldatului, statuie realizată în anul 1925 de sculptorul Gheorghe Tudor, din Breaza, noul soclu fiind opera artistului plastic Alfred Dumitriu. Iar doi elevi de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" au citit numele tuturor eroilor câmpineni, nume înscrise pe soclul monumentului. (video) Au fost depuse coroane de flori la monument, apoi a urmat un program artistic susținut de interpretul de muzică populară Nicolae Vicol și Corul "Lira" format din elevi de la Liceul Tehnologic Energetic și Colegiul Tehnic Forestier (coordonator prof. Dănuț Andrei). 
La finalul festivităților a urmat momentul cel mai așteptat, parada militară, aplaudată de cei prezenți (în număr nu foarte mare, din păcate) la eveniment. (video) Ar mai trebui precizat faptul că principalul coordonator al acestor manifestări a fost col (r) Marian Dulă, președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Câmpina. La evenimentul de joi, 24 octombrie, a fost adusă și o replică a drapelului României din primul război mondial, drapel purtat de doi membri ai Asociației "Cultul Eroilor" îmbrăcați în uniformele soldaților români din urmă cu un secol.

8293 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Mădălin Focșa 25.10.2019 12:29 Cei doi reenactori in uniforme de epoca nu sunt membri ai Asociatiei ''Cultul Eroilor'', ci ai Asociatiei ''Traditii Ostasesti''. Ei doar au fost adusi la Campina (fiind din Ploiesti) de catre un membru al Asociatiei ''Cultul Eroilor''(subsemnatul).

Eveniment

1514 vizualizari
26 sept. 2022 16:10

Vineri, 30 septembrie, va fi lansat cel mai nou volum al lui Alin Ciupală cu evocări despre Câmpina

Vineri, 30 septembrie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură ”Geo Bogza” va avea loc lansarea celui mai nou volum de evocări despre Câmpina al istoricului local Alin Ciupală.

2251 vizualizari
20 sept. 2022 17:19

Formația câmpineană ”Celesta” a cântat alături de Cristi Minculescu pe scena ”Serbărilor Toamnei”

A fost, probabil, cel mai frumos moment al ediției 2022 a ”Serbărilor Toamnei”, în special pentru tinerii de pe scenă și din fața scenei. La mijlocul recitalului susținut de IRIS - Cristi Minculescu & Valter & Boro, care încheia festivalul, a fost invitată pe scenă formația ”Celesta” a Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu”, formație condusă de profesor Elisabeta Milea.

Alte stiri recente

1040 vizualizari
27 sept. 2022 17:28

Societatea Ecogen Power Câmpina a cumpărat și stadionul rafinăriei și anunță că nu-i va schimba destinația de bază sportivă

1 comentarii

Conform unui comunicat de presă primit la redacție, societatea Ecogen Power SRL Câmpina, proprietarul fostei rafinării “Steaua Română”, a cumpărat și stadionul care a aparținut rafinăriei, situat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.

890 vizualizari
27 sept. 2022 15:11

25 de sancțiuni în valoare de aproape 6.000 lei, bilanțul Poliției Rutiere Câmpina într-o singură zi

În cursul zilei de luni, 26 septembrie, în două intervale orare, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Câmpina au organizat și desfășurat acțiuni pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere și creșterea gradului de vizibilitate al elementului polițienesc în segmentul stradal.