A încetat din viață Victor Dumitru, unul dintre valoroșii cercetători științifici de la Institutul de Petrol din Câmpina

Actualitate (Categoria articolului)

Unul dintre cei mai valoroși cercetători științifici de la Institutul de Cercetări în Petrol din Câmpina, Victor Dumitru, s-a stins din viață la 91 de ani.

Născut în anul 1930, pe 18 mai, într-o casă de pe Calea Doftanei, Victor Dumitru a urmat cursurile Școlii nr. 1, conduse de profesorul Scripcă, apoi ale Liceului ”Barbu Știrbey”, actualul Colegiu Național ”Nicolae Grigorescu”. A avut șansa unui schimb de experiență și a absolvit Institutul de Petrol și Gaze de la Moscova, în anul 1955. După un an la Schela Ochiuri, lângă Moreni, a ajuns la Laboratul de Cercetări Științifice, actualul Institut de Cercetări în Petrol din Câmpina. A lucrat aici din anul 1956 și până în anul 1993, când s-a pensionat.
În calitate de cercetător științific la Institutul de Petrol din Câmpina, Victor Dumitru a avut realizări importante, prezentate în diverse lucrări de cercetare științifică din revistele de specialitate. De asemenea, era un apreciat traducător din limba rusă, axat pe informațiile cu caracter tehnico-științific necesare în activitatae de cercetare desfășurată la Institutul câmpinean.
Victor Dumitru este și autorul volumului ”Ținta roșie, Rafinăria Steaua Română - 1 august 1943”, în care prezintă atât propriile experiențe, fiind martor ocular al acelei zile care a îndoliat Câmpina prin numărul mare de victime, cât și imagini inedite realizate chiar din avioanele americane care au bombardat atunci Câmpina. Este o carte-document, una dintre cele mai valoroase mărturii ale acelei perioade.
Condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!

2833 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Vasile Badiu 11.09.2021 15:17 Colegul nostru a fost o personalitate complexa: -------------------------------------------------- 1. Victor Dumitru, ca Cercetator Stiitific la ICPT Cȃmpina a avut realizari importante in Industria de Petrol din Romania prezentate in teme de cercetare pe care puteti sa le consultati in Biblioteca Tehnica a ICPT Cȃmpina. A fost un foate bun traducator si translator de informatii tehnico-stiintific din limba rusa in lima romana, necesare Cercetarii Stiintifice si Tehnologice de la ICPT Campina. A nu se uita ca majoritatea publicatiilor tehnico-stiintific din lume au fost traduse in limba rusa iar bilioteca tehnica a ICPT Campina avea multe publicatii in limba rusa, inainte de 1989. De asemenea, in cadrul programului Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER), care a fost creat la inițiativa URSS în 1949, Romania avea obligatia sa traduca din limba romana in limba rusa realizarile din fiecare an pe care trebuia sa le raporteze la Moscova ; 2. Victor Dumitru a avut o voce excelenta si a cantat in Corul ICPT Cȃmpina, Corul Biserici Adormirea Maicii Domnului-de din Câmpina si alte; 3. Victor Dumitru a scris lucrarea „Ținta roșie, Rafinăria Steaua Română – 1 august 1943”, o carte foarte bine documentată. Începuse o continuare a volumunlui, dar starea sănătății nu l-a lăsat. Drum lin printre stele dagul nostru coleg Victor Dumitru, Vasile Badiu, SPE Distinguished Member si SPE Century Club Member

Actualitate

1800 vizualizari
22 oct. 2021 20:31

Tripla criză națională (politică, economică și sanitară), văzută prin ochii liderilor politici prahoveni

În seara zilei în care Parlamentul României a decis să nu acorde încrederea sa Guvernului Cioloș, CâmpinaTV.ro a organizat o emisiune - dezbatere la care au participat trei lideri politici prahoveni - deputatul Bogdan Toader - președintele PSD Prahova, Cristian Apostol - vicepreședinte al Consiliului Județean și membru în Biroul Politic Județean al USR, Adrian Pițigoi - secretar general adjunct al PMP la nivel național și președinte al PMP Câmpina.

2987 vizualizari
22 oct. 2021 19:13

Raed Arafat a anunțat noile restricții care vor intra în vigoare luni, 25 octombrie

La finalul ședinței Guvernului României de astăzi, vineri, 22 octombrie, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, seceretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a prezentat o serie de informații, inclusiv noile restricții care vor intra în vigoare luni, 25 octombrie, și care fuseseră anunțate de președintele Klaus Iohannis încă din urmă cu două zile.

Alte stiri recente

3103 vizualizari
18 oct. 2021 22:19

Un an de la alegerile locale. Cum se vede administrația locală prin ochii singurului consilier câmpinean independent, Costel Filip

Seria emisiunilor dedicate împlinirii unui an de la alegerile locale a continuat cu consilierul local independent, Costel Filip. De altfel, este singurul consilier independent ales vreodată la Câmpina și se poate spune că a constituit o surpriză nu doar alegerea sa în Consiliul Local, ci și rezultatul obținut - 1.014 voturi, reprezentând 7,81% din voturile electoratului prezent la urne, în condițiile în care îi erau suficiente doar trei procente pentru a intra în Consiliul Local.

5850 vizualizari
18 oct. 2021 20:39

Accident spectaculos în Câmpina, pe Calea Dacia, produs de un tânăr de 19 ani

Luni seară, pe Calea Dacia din municipiul Câmpina, în apropierea sensului giratoriu de la intersecția cu Bulevardul Nicolae Bălcescu a avut loc un accident de circulație, produs de un tânăr de 19 ani.