Administrația locală câmpineană începe demersurile pentru declararea Capelei Hernea ca monument istoric

Actualitate (Categoria articolului)

La ședința Consiliului Local din 31 octombrie 2019, în cadrul rectificării bugetare s-a aprobat alocarea a 30.000 lei pentru realizarea unui studiu istoric arhitectural și a fișei analitice de inventariere pentru Capela Hernea. Aceste documente vor sta la baza declarării acestui obiectiv monument istoric, ceea ce va putea aduce posibilitatea accesării de fonduri europene pentru reabilitare.

Capela Hernea a fost construită în anul 1886, aici fiind înmormântat Dumitru Hernea, un mare petrolist, proprietarul platoului de sonde Bucea din sudul Câmpinei. În anul 1896, societatea Steaua Română a cumpărat a cumpărat întreaga moșie a boierului Hernea, peste 300 hectare. După naționalizarea din 1948, toate terenurile au intrat în proprietatea statului, iar urmașii lui Dumitru Hernea l-au deshumat, mutându-i rămășițele pământești în cavoul familiei de la Cimitirul Bellu din București. Capela a fost, practic, abandonată. 
Capela Hernea este unică în peisajul arhitectonic câmpinean, îmbinând trei stiluri arhitectonice – baroc, neoclasic și rococo, fiind opera unui important arhitect din Viena, după cum a prezentat public, în mai multe rânduri, istoricul Alin Ciupală. Din păcate, de foarte mulți ani, practic dinainte de 1989, capela zace într-o stare de degradare continuă, accentuată odată cu construirea, în imediata ei vecinătate, a unor ziduri de către noul proprietar al fostului ștrand acoperit.
La un moment dat, prin 2008, capela a fost cedată Parohiei ”Sf. Parascheva și Sf. Mc Dimitrie” pentru administrare, perioadă în care preotul paroh Grigore Melnic, actualul protoiereu al Câmpinei, a căutat soluții pentru reabilitarea capelei, însă orice demers a fost sistat după ce s-a realizat un studiu din care reieșea că o reabilitare completă ar costa jumătate de milion de euro. În anul 2015, Capela Hernea a revenit în administrarea Primăriei Câmpina și de foarte multe ori s-a vorbit despre reabilitarea acesteia și includerea ei în circuitul turistic. O reabilitare cu fonduri locale este imposibilă, fondurile europene fiind o soluție viabilă. Însă apare o problemă, Capela Hernea nu este înregistrată ca fiind monument istoric, iar administrația locală câmpineană încearcă acum să rezolve această situație. Astfel că, la ultima ședință a Consiliului Local s-a aprobat alocarea sumei de 30.000 lei pentru întocmirea unui studiu istoric arhitectural și a fișei analitice de inventariere pentru Capela Hernea. Cu alte cuvinte, s-a făcut un prim pas pentru ca această capelă să fie declarată monument istoric.
”În viitorul program de finanțare europeană 2021-2027 va apărea o nouă axă și pentru reabilitarea monumentelor istorice, iar acest studiu ne va ajuta la declararea capelei ca monument istoric, așa cum avem acum un contract semnat pentru reabilitarea Castelului Hasdeu, de asemenea monument istoric”, a spus primarul Horia Tiseanu în plenul Consiliului Local.

4587 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Eugenia 04.11.2019 17:00 Capela Hernea nu e monument istoric ??? Adica abia acum s/au gandit sa o declare monument istoric pentru a o reabilita ??? Doamne !!! Mi se pare strigator la cer, cata indolenta si nepasare din partea autoritatilor !!!
  • gheorghe radu 06.11.2019 15:57 Taiati macar copacul de pe marginea acoperisului ca sa va cred...

Actualitate

205 vizualizari
21 feb. 2024 21:13

E oficial! Alegerile locale vor fi comasate cu cele europarlamentare și vor avea loc pe 9 iunie

Ceea ce CâmpinaTV.ro vă informa pe surse în urmă cu câteva zile, a devenit oficial miercuri, 21 februarie, atunci când liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat într-o conferință de presă comună comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare pentru data de 9 iunie.

717 vizualizari
21 feb. 2024 20:23

Școala din Cornu, modernizată cu fonduri europene. Sistem inteligent de control și monitorizare a energiei

Miercuri, 21 februarie 2024, a avut loc recepția finală a lucrărilor de modernizare și automatizare instalații și utilități la Școala Gimnazială ”Profesor Cristea Stănescu” din comuna Cornu. Este un proiect realizat cu finanțare europeană prin POR 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, obiectivul principal fiind îmbunătățirea eficienței energetice.

Alte stiri recente

332 vizualizari
21 feb. 2024 23:01

Câștigătorii concursului de fotografie OBIECTIV: CÂMPINA CURATĂ

Asociația Câmpina Curată și Partidul Câmpina Curată au organizat un concurs inedit de fotografie, prin care s-a dorit aducerea în atenția publicului a unor probleme legate de curățenia din municipiul Câmpina. Ȋn ciuda temei aparent negative, acest concurs a constituit un mesaj pozitiv pentru schimbare, o campanie de conștientizare și implicare activă. Câteva sute de fotografii au fost înscrise în concurs de către fotografi amatori și profesioniști.

936 vizualizari
21 feb. 2024 19:35

CS Câmpina a câștigat en-fanfare etapa județeană a Campionatului Național de Handbal Feminin pentru juniori IV

După o primă zi cu meciuri atractive, turneul final al etapei județene a Campionatului Național de Handbal Feminin pentru juniori IV a continuat miercuri, 21 februarie, în sala de sport a Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu”, din Câmpina, cu ultimele partide - semifinalele și finalele.