Fostul director al HidroPrahova, Dumitru Pantea, recunoaște că a luat mită pentru a facilita unei firme câștigarea licitației pentru proiectul tehnic la lucrările de canalizare

Actualitate (Categoria articolului)

Procurorii DNA au finalizat cercetările în cazul fostului director al HidroPrahova - Dumitru Pantea și în cazul lui Ionuț Ionescu, managerul Unității de Implementare a Proiectului cu fonduri europene "Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare din județul Prahova". Cei doi sunt acuzați de luare de mită și au semnat acorduri de recunoaște a faptelor.

Iată cum au stat lucrurile, potrivit comunicatului remis de DNA Ploiești. "Inculpatul Pantea Dumitru, în calitate de director general al SC Hidro Prahova SA, societate cu capital integral de stat la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar, a primit suma totală de 50.400 lei, disimulată sub forma unor drepturi salariale plătite de o societate controlată de inculpatul Boeru Gheorghe, în schimbul sprijinului acordat firmei administrate de acesta din urmă, pentru câștigarea, la o licitație, a contractului de Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare și supervizare lucrări. Ajutorul acordat de inculpatul Pantea Dumitru s-a materializat prin:
- furnizarea de date și informații de la comisia de evaluare a ofertelor și furnizarea unor date tehnice necesare adaptării documentației pentru câștigarea contractului de achiziție publică,
- desemnarea unor persoane de încredere în comisia de evaluare a ofertelor,
- punerea la dispoziția firmei favorizate, a răspunsurilor SC Hidro Prahova SA Ploiești, la căile de atac formulate de către participanții nemulțumiți la licitație (informații ce au fost folosite ulterior de firma respectivă la Consiliul Național de Soluționare al Contestațiilor – C.N.S.C. și la Curtea de Apel Ploiești pentru a se menține decizia de atribuire a contractului)."

În prezența avocatului său, Dumitru Pantea a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.
- prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul următoarelor entități: Primăria comunei Ciolpani, județul Ilfov și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov – Centrul de Bătrâni Ciolpani.

În cazul lui Ionuț Ionescu, au fost două acuzații de luare de mită, ambele recunoscute de inculpat. "În perioada iunie - iulie 2013, în contextul derulării unui contract de lucrări cu finanțare europeană având ca obiect Reabilitarea și extinderea SEAU Vălenii de Munte, Mizil și Urlați, județul Prahova, inculpatul Ionescu Ionuț Cristian, în calitate de manager Unitatea de Implementare a Proiectelor în cadrul SC HIDRO PRAHOVA SA Ploiești și în legătură cu atribuțiile sale de serviciu, a acceptat promisiunea și a primit de la un om de afaceri (martor în cauză), printr-un intermediar, suma de 10.000 lei, în schimbul aprobării ofertei depuse de o societate comercială. Practic, prin această acțiune, omul de afaceri, care deținea informații despre posibilitatea ca anumite firme să fie „sprijinite” în atribuirea contractelor de lucrări, s-a asigurat că societatea respectivă nu va întâmpina obstacole în procedura de atribuire a lucrării, în cazul în care oferta era eligibilă, lucru care s-a și întâmplat ulterior.
În perioada mai – iunie 2014, într-un context asemănător privind proiectul Extindere rețea canalizare în orașele Câmpina, Bănești, Vălenii de Munte, județul Prahova, inculpatul Ionescu Ionuț Cristian, în aceeași calitate, a pretins și primit de la administratorul unei societăți comerciale suma de 10.000 lei, în schimbul facilitării derulării unui contract de prestări servicii, încheiat de acesta din urmă cu sprijinul managerului de proiect", se menționează în comunicatul DNA.
Și Ionuț Ionescu a fost de acord cu forma de exercitare a pedepsei:
- 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 aniși interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor,
- prestarea unei munci în folosul comunității, pe o perioadă de 120 zile, la SC Servicii de Gospodărire Urbană SRL sau Administrația Parcului Memorial Constantin Stere Ploiești.

În ambele cazuri, dosarele de urmărire penală și acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Prahova.

5114 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • George 18.12.2017 21:54 Hai și cu Cast, Cartagris și restul de firme fantoma hai și cu Palade și manta ca și ei sunt cu “achizițiile” la zi pe județ și in oraș !!!!
  • Marius 19.12.2017 23:05 Care sunt persoanele de incredere ale directorului Pantea ce au facut parte din comisiile de evaluare ale acestui proiect? Au existat şi campineni in comisie ?Oare le place cu ce s-a ales Campina in urma "evaluarii" făcute de ei?

Actualitate

155 vizualizari
20 mar. 2023 08:22

Începe reabilitarea termică a Blocului 7ABC din centrul Câmpinei

Creșterea eficienței energetice în Blocul 7ABC de pe Bulevardul Carol I din municipiul Câmpina este o investiție cu fonduri europene, finanțată în cea mai mare parte prin POR 2014-2020, Axa Prioritară 3 - Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon.

1338 vizualizari
19 mar. 2023 17:40

O tânără din Galați, la un pas să-și piardă viața în Bucegi, după ce a căzut într-o prăpastie

Salvamontiștii au fost solicitați să intervină sâmbătă, în Bucegi, pe Valea Rea, spre Cabana Mălăiești, după ce o tânără din Galați, în vârstă de 25 ani, a căzut într-o prăpastie, mai bine de 100 metri.

Alte stiri recente

1374 vizualizari
19 mar. 2023 21:23

Scurt și la... subiect, cu Nicolae Geantă, profesor la Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina

În această serie de interviuri vă vom oferi ocazia să aflați și alte lucruri din viețile unor oameni cunoscuți din Câmpina. Emisiunea se desfășoară în format flash-interviu, cu întrebări punctuale și răspunsuri scurte și... la subiect. Vor fi întrebări legate atât de cariera profesională a invitaților noștri, cât și de viața lor particulară.

1152 vizualizari
19 mar. 2023 20:23

Superliga B Prahova. Sportul Câmpina - Unirea Teleajen 1-0

Arena ”Rafinăriei” arăta excelent, oferind condiții ideale pentru o partidă de fotbal, la primul joc oficial pe teren propriu din anul 2023 pentru echipa Sportul Câmpina.