Primăriile se vor putea împrumuta la Trezorerie pentru investiții, iar excedentul bugetar va putea fi folosit pentru salarii și arierate

Actualitate (Categoria articolului)

Acestea sunt soluțiile oferite de Guvern administrațiilor locale care se descurcă din ce în ce mai greu cu banii. Majorarea considerabilă a salariilor din administrația publică și reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% au dus la secătuirea bugetelor locale, la imposibilitatea realizării de investiții. Bugetele locale se duc pe cheltuieli de personal și cheltuieli de funcționare, pe rate și dobânzi la creditele accesate, iar pentru dezvoltare nu mai rămâne aproape nimic. Câmpina este un foarte bun exemplu în acest sens, dar nu este un caz unic, foarte multe primării sunt în aceeași situație, unele chiar în situații mai grave, aproape de faliment.

Guvernul României a aprobat joi, 1 martie, o ordonanță de urgență prin care le oferă primăriilor soluția împrumutului la Trezoreria Statului. Le pune la dispoziție o sumă totală de 500 milioane lei din fondul de privatizare și le invită să acceseze acești bani în perioada 2018-2019, pe o durată de până la 20 de ani, pentru asigurarea finanțării proiectelor de infrastructură din sănătate, educație, apă și canalizare, salubrizare, energie termică și energie electrică, transport, cultură, locuințe, tineret și sport. Practic, administrațiile locale trebuie să depună o serie de documente la Comisia de autorizare a împrumuturilor locale (termen limită 29 noiembrie 2018), iar în 2019 primesc banii. Rambursarea se efectuează în tranșe trimestriale egale, începând cu trimestrul următor efectuării tragerii, din banii de la bugetul local, normal, adică din banii contribuabililor. În cazul în care o administrație locală va avea restanțe la plata ratelor, Direcția de Finanțe va sista plata cotelor defalcate din impozitul pe venit și alte sume defalcate de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale. În actul normativ nu există, însă, nicio precizare sau condiționare privind gradul de îndatorare al localității respective, adică existența și valoarea altor credite bancare accesate de administrația locală respectivă. 
Aceeași ordonanță mai prevede posibilitatea schimbării destinației excedentului bugetar. Dacă până acum excedentul bugetar putea fi folosit în anul următor doar pentru investiții, de acum înainte primăriile vor putea folosi banii din excedent și pentru plata salariilor, pentru plata corecțiilor financiare aferente proiectelor europene, pentru plata arieratelor și sentințelor civile definitive sau pentru rambursarea împrumuturilor contractate. 
Un lucru important trebuie subliniat în legătură cu această ordonanță de urgență. Acela că Guvernul recunoaște explicit că bugetul de stat și fondurile externe nerambursabile nu mai pot acoperi necesarul de finanțare al administrațiilor publice locale. Că există pericolul ca unele proiecte de investiții cu finanțare europeană să nu mai poată fi continuate de vreme ce primăriile nu mai au bani pentru a asigura partea de cofinanțare locală. Iar în aceste condiții, apare riscul declanșării procedurii de infringement de către Comisia Europeană, pentru că au fost asumate termene de conformare.
(Foto - Mediafax)

Citiți și 40% din bugetul Câmpinei pentru 2018 înseamnă salariile angajaților din administrația locală. Pentru investiții se alocă în jur de 15% din buget

Câmpina plătește în 2018 aproape 900.000 euro rate și dobânzi la împrumuturile bancare

4427 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Bogdan 04.03.2018 23:19 Mare porcarie ce face Viorica Vasilica... Acum, Tiseanu se va imprumuta, ca deh are ..., iar cine va veni dupa el si cu noi, fraierii, vom plati miliarde! Ar trebui ca PSD sa se opuna in Consiliul Local indatorarii excesive a unei localitati din ce in ce mai sarace si fara nici o perspectiva!

Actualitate

984 vizualizari
01 oct. 2023 09:07

Problema turnului înclinat s-a discutat în Consiliul Local Câmpina. Deocamdată, fără niciun rezultat...

1 comentarii

După ce Partidul Câmpina Curată a lansat o petiție online pentru strângerea de semnături în vederea demolării turnului înclinat, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina din 27 septembrie 2023, subiectul a fost adus în discuție de consilierul PSD, Livia Lupu.

1761 vizualizari
29 sept. 2023 22:21

Două ședințe de Consiliu în mai puțin de 24 de ore pentru schimbarea destinației fostei grădinițe din cartierul Câmpinița

2 comentarii

UPDATE - Ulterior apariției articolului, consilierul local Adina Gârbăcică ne-a precizat că s-a referit la o altă sumă, de 476.000 lei, solicitată de partenerul administrației în GAL pentru aducerea clădirii la stadiul necesar autorizării.
Pe masa Consiliului Local Câmpina, la ședința ordinară din 27 septembrie, a apărut un proiect suplimentar - cel privind schimbarea destinației fostei grădinițe din Cartierul Câmpinița și înființarea aici a unui Centru Comunitar Integrat, proiect care va fi derulat de municipalitate cu fonduri europene, prin GAL.

Alte stiri recente

502 vizualizari
01 oct. 2023 17:18

Ziua Persoanelor Vârstnice, sărbătorită la Câmpina în avans

1 Octombrie este Ziua Persoanelor Vâstnice, iar la Câmpina aceasta a fost sărbătorită în avans, vineri, 29 septembrie, printr-un șir de evenimente găzduite de Casa Tineretului și organizate de CAR Pensionari Câmpina, în colaborare cu Primăria municipiului Câmpina.

490 vizualizari
01 oct. 2023 16:40

La Colegiul Tehnic Forestier Câmpina a fost creat Hub-ul educațional Științescu

Fondul Științescu ediția 4.0 continuă să facă științele distractive, iar Colegiul Tehnic Forestier Câmpina a participat cu un proiect, declarat câștigător, prin care se creează la unitatea de învățământ un hub educațional.