CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.hidroprahova.ro/
http://floricon.ro/
https://www.soceram.ro/

Ședință festivă cu foștii prefecți ai Prahovei, cu ocazia Zilei Instituției Prefectului

- Actualitate -

Ședință festivă cu foștii prefecți ai Prahovei, cu ocazia Zilei Instituției Prefectului

2 aprilie este stabilită prin lege ca fiind Ziua Instituției Prefectului, ocazie cu care, la sediul Prefecturii Prahova, a avut loc astăzi o manifestare intitulată "Instituția Prefectului - 115 ani în slujba prahovenilor". A fost o ședință festivă la care au fost invitați să participe cei 16 prefecți ai județului de după 1989, dar și foști angajați ai Prefecturii și reprezentanți ai Consiliului Județean și ai unor direcții deconcentrate. Iar Codruț Constantinescu, consilier pentru afaceri europene în cadrul Prefecturii, a prezentat un material referitor la istoria instituției.

Prima apariție a instituției prefectului în administrația românească datează din a doua jumătate a secolului XIX, din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, când a fost emisă Legea pentru înființarea consiliilor județene, din 2 aprilie 1864 și Legea comunală din 1 aprilie 1864, inspirate după modelul francez al timpului. Prin Legea nr.2 din 14 aprilie 1864 se reglementa prima împărțire administrativ - teritorială a statului român în județe și se stabileau primele organe administrative de la acest nivel. Prin legea din 1864, județul nu era doar o subdiviziune administrativă a statului, ci și o persoană juridică învestită cu o anumită putere politică și drepturi patrimoniale. Prin Legea nr. 2 din 14  aprilie 1864, prefectului i se stabilea calitatea de reprezentant al puterii centrale în județ și administrator al intereselor locale. În ”File din istoria Prefecturii Prahova”, consilierul Codruț Constantinescu a adunat date importante despre instituție, din momentul în care a fost înființată în urma reformelor domnitorului Alexandru Ioan Cuza și până la desființarea sa de către regimul comunist. Rolul prefectului în administrarea județului a fost încă de la început foarte important. Printr-o nouă lege emisă la 1 noiembrie 1892, prefectul devine „primul agent al puterii executive în district, el reprezintă pe ministru şi pe rege”, fiind reprezentantul tuturor miniştrilor ale căror dispoziţii trebuia să le execute.Instituția prefectului a fost desființată de comuniști, în 1944, pentru a fi reînființată după 1989. 

La ședința festivă de astăzi, actuala conducere a Prefecturii - prefectul Ioana Mădălina Lupea și subprefectul Emil Drăgănescu i-au felicitat și le-au oferit diplome de onoare și daruri simbolice foștilor prefecți care au putut onora invitația: Nicolae Bălănoiu, Romeo Hanganu, Georgică Diaconu, Corneliu Popescu, Nicolae Alexandri, Doru Nechiti, Adrian Semcu, Marius Sersea și Rodica Paraschiv.
(Foto - Instituția Prefectului Prahova)


02 Apr 2019 19:24 4001 vizualizari


Comentarii


Vremea
http://www.taxexpertav.ro/index.html
https://elstargroup.ro/
http://floricon.ro/
http://www.spitalcampina.ro/
30zile7zileCele mai citite
Ultimele comentarii
440 vizualizari 13 Jun 2024 17:52 Percheziții în Prahova la persoane cercetate pentru trafic și deținere de droguri

Percheziții în Prahova la persoane cercetate pentru trafic și deținere de droguri

Polițiștii prahoveni au efectuat mai multe percheziții într-un dosar în care sunt vizate mai multe persoane cercetate pentru trafic și dețeinere de droguri.

citeste mai mult
876 vizualizari 12 Jun 2024 17:54 Alegeri locale 2024. Daniel Ioniță: ”Aveți în continuare încredere în echipa România în Acțiune!”

Alegeri locale 2024. Daniel Ioniță: ”Aveți în continuare încredere în echipa România în Acțiune!”

După anunțarea rezultatelor la alegerile locale din 9 iunie 2024, Daniel Ioniță, președintele executiv al Partidului România în Acțiune și candidat al acestei formațiuni politice la funcția de primar al municipiului Câmpina, ne-a transmis următorul mesaj:

citeste mai mult
1724 vizualizari 12 Jun 2024 06:56 Primim de la cititori. O mașină a blocat minute în șir intrarea într-un complex comercial din Câmpina

Primim de la cititori. O mașină a blocat minute în șir intrarea într-un complex comercial din Câmpina

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis această imagine, care a fost surprinsă în cursul zilei de marți, 11 iunie, la intrarea într-un complex comercial din Câmpina.

citeste mai mult
1597 vizualizari 11 Jun 2024 23:25 Alegeri locale 2024. Cum se împart mandatele de consilier local la Câmpina: PSD - 7, PNL - 5, PCC - 3, ADU - 2, AUR - 2

Alegeri locale 2024. Cum se împart mandatele de consilier local la Câmpina: PSD - 7, PNL - 5, PCC - 3, ADU - 2, AUR - 2

D-abia marți, după orele prânzului, Biroul Electoral Câmpina a încheiat verificarea tuturor proceselor verbale de la toate cele 23 secții de vot. S-au făcut toate calculele, iar mandatele de consilier local au fost împărțite astfel:

citeste mai mult
https://dentfamily.ro/
https://cleopatra-esthetics.ro/
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2024 Câmpina TV