Viceprimarul Câmpinei așteaptă clarificări de la Prefectură pentru a decide dacă demisionează sau nu din Consiliul Local

Actualitate (Categoria articolului)

Apariția Legii 87/2017 care modifică Legea 161/2003 privind unele măsuri în asigurarea transparenței în exercitarea funcțiilor publice a bulversat oarecum administrațiile locale. Și asta pentru că au fost modificate unele articole privind incompatibilitățile aleșilor locali. Și, deodată, în spațiul public a apărut informația că viceprimarii nu mai pot fi consilieri locali, așa cum se întâmplă în prezent peste tot. Aceste modificări nu sunt, însă, radicale. Ele aduc doar introducerea unui cuvânt - "exercitarea".

Pentru ca lucrurile să fie clare, vă scriem negru pe alb:
- Articolul 87 din Legea 161/2003 - Funcția de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu funcția de consilier local (...)
- Articolul 87 modificat prin Legea 87/2017: Funcția de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități: funcția de consilier local (...)
Prin urmare, nu constituie o noutate această incompatibilitate între funcția de viceprimar și cea de consilier local. Mai pe scurt, viceprimarul unei localități nu poate fi și consilier local. Asta, conform actelor normative menționate, dar care se bat cap în cap cu cel mai important act normativ care reglementează situația aleșilor locali - Legea 215/2001 a administrației publice locale (lege organică).

Legea 215/2001 a administrației publice locale (modificată și completată prin Legea 286 în 2006 și prin ordonanțe de urgență în 2008, 2011, 2012, 2014, 2015 și republicată) prevede foarte clar la Articolul 57: viceprimarul este ales cu votul majorității consilierilor locali în funcție din rândul membrilor Consiliului Local, iar pe durata exercitării mandatului viceprimarul își păstrează statutul de consilier local, fără a beneficia, însă, de indemnizația aferentă acestui statut. Așadar, viceprimarul poate iniția proiecte de hotărâre și are drept de vot în CL, dar nu primește bani pentru funcția de consilier local, ci doar indemnizația de viceprimar. Asta se întâmplă în prezent peste tot și nu e prima dată când sunt emise legi care se contrazic reciproc. De foarte puține ori s-a întâmplat ca Parlamentul României să corecteze erorile și să coreleze actele normative între ele, măcar cele foarte importante.
Revenind la situația de față, la solicitarea viceprimarului Adrian Pițigoi, juriștii Primăriei Câmpina au cerut un punct de vedere oficial Prefecturii Prahova, iar acum se așteaptă răspunsul. În funcție de acest răspuns, Adrian Pițigoi va decide dacă demisionează sau nu din funcție de viceprimar. Deși, după cum v-am explicat mai sus, nu sunt motive de demisie.

4676 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Gicu 17.05.2017 12:14 Dacă demisionează din funcția de consilier și este schimbat din funcția de viceprimar, rămâne pe afară. Dacă demisionează din funcția de consilier nu mai poate fi viceprimar. Dacă demisionează din funcția de viceprimar, rămâne consilier. Dacă nu face nimic, se trezește cu dosar de incompatibilitate. ROMÂNICA!!!!!

Actualitate

541 vizualizari
27 iun. 2022 17:53

BAC 2022. Cele patru eleve de 10 din Câmpina sunt de la ”Grigorescu” și toate își doresc să urmeze facultatea în România

Câmpina are patru eleve cu media 10 la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2022. Toate sunt de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu”: Ana Maria Gheorghiu Goga - de la profilul Științe Sociale, Anisia Mantu - de la profilul Filologie, Miruna Plopeanu și Bianca Buzilă - de la profilul Științele Naturii.

339 vizualizari
27 iun. 2022 17:38

73,65% promovabilitatea la bacalaureat 2022 în Câmpina, înainte de contestații. Patru eleve au obținut media 10

Pe site-ul Ministerului Educației și la centrele de examinare au fost afișate astăzi, luni, 27 iunie, rezultatele la prima sesiune a bacalaureatului 2022. La nivelul municipiului Câmpina, rata de promovabilitate este de 73,65% cu patru procente mai mare față de promovabilitatea de anul trecut și cu 11 procente mai mare față de 2020. În cifre absolute, situația de la această sesiune a bacalaureatului este următoarea: 534 elevi s-au înscris la bacalaureat (462 din promoția curentă și 72 din promoțiile anterioare). 14 elevi dintre cei înscriși nu s-au mai prezentat la examen, 137 au fost respinși (având media generală sub 6), iar 383 elevi au promovat examenul. Patru eleve au obținut media generală 10 la bacalaureat, toate patru fiind de la Colegiul Național “Nicolae Grigorescu”: Ioana Bianca Buzilă, Cristina Miruna Plopeanu, Ana Maria Gheorghiu Goga și Anisia Mantu.  

Alte stiri recente

1 vizualizari
27 iun. 2022 20:45

CS Câmpina a încheiat turneul de juniori din Grecia pe locul 6 și cu titlul de cel mai bun portar al turneului

Luni, 27 iunie, în apropiere de Salonic a avut loc ultimul act al turneului Balkan International Cup, o competiție pentru juniori, găzduită de Grecia și la care a participta în premieră și o grupă de juniori sub 14 ani a CS Câmpina, antrenată de Roberto Opatchi.

1228 vizualizari
26 iun. 2022 23:00

Marius Vasile - vicecampion național în proba de aruncarea greutății, la tineret

În a doua zi a Campionatului Național de Atletism pentru Seniori și Tineret, care au avut loc la Craiova, pe arena ”Nicolae Mărășescu”, atleții câmpineni au câștigat noi medalii, cea mai strălucitoare fiind obținută de Marius Vasile (antrenor Mihaela Marin), legitimat la CSM Brașov.