Expoziţia schiţelor lui Grigorescu, partea a doua: 97 de vizitatori în trei săptămâni

Actualitate (Categoria articolului)

În perioada 10-28 ianuarie 2017, în spațiul special amenajat la etajul casei Căsătoriilor din Câmpina a fost expusă a doua serie cuprinzând 102 schițe și desene realizate de maestrul Nicolae Grigorescu. Deși intrarea este liberă, pe parcursul celor trei săptămâni doar 97 de persoane au vizitat expoziția.

Vă reamintim că, în perioada 21 noiembrie – 9 decembrie 2016, au fost expuse în premieră la Câmpina primele 100 din cele 202 schițe și desene câştigate în instanţă de Primărie. Şi atunci, tot în jur de 100 de vizitatori au fost interesaţi de aceste lucrări ale marelui pictor Nicolae Grigorescu, stins din viaţă la Câmpina, în vara anului 1907, în casa care astăzi este muzeu memorial. Cele 202 schițe și desene în creion, peniță și laviu sunt ultimele realizate de Nicolae Grigorescu. Au fost cumpărate de administrația locală, în noiembrie 1939, de la fiul marelui pictor, cu suma de 600.000 lei. În 1950 au trecut în patrimoniul statului și au ajuns la Muzeul Național de Artă. Apoi nu s-a mai știut nimic de ele până prin anul 2000, când secretarul Primăriei Câmpina, Paul Moldoveanu, a descoperit în vechea arhivă a instituției actul de vânzare - cumpărare încheiat în 1939. A urmat procesul cu Ministerul Culturii și Muzeul Național de Artă pentru recuperarea schițelor. Un proces care a durat 11 ani și care, în 2013, a fost câștigat de Primăria Câmpina, sentința fiind definitivă și irevocabilă. 

Cele 202 schițe, în original, vor mai fi expuse de-a lungul acestui an, tot în două etape, în spațiul amenajat la Casa Căsătoriilor, după care se vor realiza fotocopii ale acestora, care vor putea fi expuse permanent.

3016 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • pictor de vise 01.02.2017 13:33 Cum a fost promovata aceasta expozitie? pe facebook? din gura in gura? afise prin campina in locurile special amenajate? media scrisa si tv? eu unul nu am auzit de acesta expozitie, imi aduc aminte doar stirea de anul trecut, cand nu s-a mai deschis expozitia. cu stima, un om

Actualitate

108 vizualizari
23 mar. 2023 22:17

”O zi din viața de școlar”, prima ediție a unui concurs județean de teatru, organizat de Clubul Copiilor Câmpina

Clubul Copiilor din Câmpina a organizat joi, 23 martie, prima ediție a concursului județean de teatru pentru elevi - ”O zi din viața de școlar”, eveniment inclus în Calendarul activităților extracurriculare din județul Prahova.

325 vizualizari
23 mar. 2023 20:58

Mesaj RO-ALERT la Valea Doftanei privind prezența unui urs în zonele populate

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a anunțat că a emis un mesaj RO-ALERT pentru a semnala prezența unui urs în zonele populate. 

Alte stiri recente

102 vizualizari
23 mar. 2023 21:44

"Săptămâna Verde" la Școala Centrală Câmpina. Copiii au construit căsuțe pentru păsărele și au plantat puieți de brad

În această perioadă, la Școala Gimnazială Centrală Câmpina se derulează "Săptămâna Verde", fiind primul an școlar cu acțiunile de mediu incluse în program. Și au fost multe astfel de acțiuni, una mai frumoasă ca alta, pentru că "misiunea noastră este să facem și educație de mediu, să-i provocăm pe elevi să înțeleagă rostul tuturor eforturilor și a tuturor inițiativelor care se fac în această luptă pentru protejarea planetei", după cum ne-a declarat profesor învățământ primar Rodica Zăvoianu.

50 vizualizari
23 mar. 2023 20:01

Comunicat de presă. Începere proiect „Înființarea unui centru comunitar integrat medico-social” în municipiul Câmpina

UAT Municipiul Câmpina, în calitate de beneficiar, derulează proiectul „Înființarea unui centru comunitar integrat medico-social”, cod SMIS 155461, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 9 - Sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban, Prioritatea de investiții 9.1 – DLRC (CLLD) – Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității.