Omagiu adus de Iacării Acrobați lui Constantin (Bâzu) Cantacuzino, aviator de elită al României în cel de-al doilea război mondial

Eveniment (Categoria articolului)

Gest extrem de frumos al Iacărilor Acrobați de a-l omagia pe Constantin (Bâzu) Cantacuzino, unul dintre aviatorii militari de elită ai României din cel de-al doilea război mondial, de la dispariția căruia se împlinesc astăzi 60 de ani. Simpozionul "In memoriam Constantin (Bâzu) Cantacuzino" a avut loc la hangarul de pe terenul de zbor de la Bănești, iar evenimentul nu putea fi complet fără o demonstrație a Iacărilor Acrobați, singura formație de acrobație aeriană din România.

Constantin Cantacuzino (poreclit Bâzu), descendent al unei vechi familii boierești, a fost un as al pilotajului și unul dintre aviatorii militari de elită, care a efectuat peste 600 de misiuni aeriene de luptă în 1941 și în perioada 1944-1945, împotriva URSS și apoi împotriva Ungariei și Germaniei naziste. A făcut parte din Escadrila 53 Vânătoare și din Grupurile 7 și 9 Vânătoare, fiind decorat, în august 1943, cu Ordinul Mihai Viteazul, cea mai înaltă distincție militară de război a României. În memoria legendarului pilot român, Iacării Acrobați au organizat evenimentul de astăzi, care a inclus multe expuneri interesante despre viața lui Constantin (Bâzu) Cantacuzino, despre uriașa lui pasiune pentru zbor, despre incredibilele sale victorii împotriva avioanelor inamice. De asemenea, a fost prezentată o colecție de imagini filmate cu Constantin (Bâzu) Cantacuzino, imagini apărute cu mulți ani în urmă în jurnale de știri românești, britanice și spaniole. Pentru că, după instaurarea comunismului, Constantin (Bâzu) Cantacuzino a părăsit țara, împreună cu familia, stabilindu-se mai întâi în Franța, la Paris, apoi în Spania.
Impresionantă a fost și colecția de fragmente din aeronavele doborâte în cel de-al doilea război mondial. Printre cei prezenți la evenimentul organizat pe terenul de zbor de la Bănești s-au aflat - generalul Iosif Rus (fost comandant al Aviației Militare Române), generalul de divizie aeriană Ion Dobran (ultimul pilot român în viață, din cel de-al doilea război mondial), istorici și profesori - autori ai unor cărți despre viața lui Constantin (Bâzu) Cantacuzino, primarul comunei Bănești - George Stoica.

Citiți și Generalul erou Ion Dobran, prezent la Bănești, alături de Iacării Acrobați

5840 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

2315 vizualizari
26 iun. 2022 12:31

Atmosferă superbă la concertul susținut de KEMPES în Parcul Regele Mihai I din Câmpina

Ovidiu Ioncu (KEMPES), una dintre cele mai bune voci ale rock-ului românesc, a deschis seria concertelor pe care Casa de Cultură “Geo Bogza” le organizează în această vară în aer liber, în centrul municipiului Câmpina. Iar KEMPES a creat o atmosferă extraordinară, alături de cei doi membri ai formației sale – Mihai Neniță la vioară și Alberto Bolocan la chitară.

2016 vizualizari
26 iun. 2022 11:20

Ceremonie impresionantă la sfințirea monumentului dedicat eroilor de la UM 0865 din Câmpina, uciși la Otopeni în decembrie 1989

Monumentul Eroilor Jandarmi, situat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în fața fostei unități de jandarmi din Câmpina, a fost restaurat și resfințit sâmbătă, 25 iunie 2022, în cadrul unei ceremonii impresionante, organizată de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.

Alte stiri recente

1959 vizualizari
28 iun. 2022 13:47

La Câmpina, polițiștii au prins un șofer de autobuz băut, la 6 dimineața!

Polițiștii câmpineni au oprit pentru control un autobuz, care efectua curse regulate de transport persoane, în cursul dimineții de luni, 27 iunie, pe Bulevardul Carol I.

1846 vizualizari
27 iun. 2022 20:45

CS Câmpina a încheiat turneul de juniori din Grecia pe locul 6 și cu titlul de cel mai bun portar al turneului

Luni, 27 iunie, în apropiere de Salonic, a avut loc ultimul act al turneului Balkan International Cup, o competiție pentru juniori, găzduită de Grecia și la care a participat în premieră și o grupă de juniori sub 14 ani a CS Câmpina, antrenată de Roberto Opatchi.