Sărbătoare la Biblioteca Municipală Câmpina, la împlinirea a 70 de ani de la înființarea instituției

Eveniment (Categoria articolului)

În anul 1906, deci în urmă cu 113 ani, la Câmpina se înființa prima bibliotecă publică. Decizia era luată de un comitet al cărui președinte era Bogdan Petriceicu Hasdeu, iar inițiativa înființării acestei biblioteci îi aparținea minunatului dascăl și director de școală Atanase Scripcă. Se numea Biblioteca Populară "Dr. C.I. Istrati", pentru că avea la bază o donație de 4.200 de volume a academicianului Constantin I. Istrati. Nu se știe ce s-a întâmplat cu acele cărți. Dar se știe cu certitudine că, în anul 1949, după cel de-al doilea război mondial, s-a constituit ceea ce astăzi numim Biblioteca Municipală "Dr. C.I. Istrati" Câmpina, continuatoarea tradiției primei biblioteci publice a orașului, deținătoarea unui fond impresionant de carte - 80.400 volume. 

Sunt 70 de ani de la înființarea Bibliotecii Municipale. A purtat mai multe denumiri și a schimbat mai multe sedii până a ajuns în clădirea superbă de pe Bulevardul Culturii, acolo unde funcționează și astăzi. Academicianul Constantin I. Istrati, medic, chimist, președinte al Academiei Române, a fost un mare iubitor al acestor meleaguri și reprezintă, alături de Bogdan Petriceicu Hasdeu și Nicolae Grigorescu, reperele culturii câmpinene. Astfel că, este normal ca Biblioteca Municipală să poarte numele lui Constantin I. Istrati și o face cu mândrie din 1993.
Astăzi, 27 septembrie 2019, a fost sărbătoare la Biblioteca Municipală. Au venit scriitori, cititori, invitați de la alte instituții, au fost lansate volume noi, au fost prezentate 
numerele proaspăt tipărite ale revistelor "Urmuz" și "Revista Nouă". Au fost premiați cei mai fideli cititori și au fost acordate premiile "Cartea Anului 2018".
Cuvântul de deschidere i-a aparținut directorului Bibliotecii Municipale, Liliana Ene Șușu, care a prezentat un scurt istoric al instituției și a vorbit despre ceea ce reprezintă astăzi biblioteca. A urmat o surpriză pentru toți cei prezenți, inclusiv pentru gazde - un moment artistic oferit de trei fetițe de la Școala Gimnazială "Cristea Stănescu" din comuna Cornu. Copiii au venit împreună cu profesor învățământ primar Constanța Grama pentru a oferi un dar muzical de suflet la aniversarea bibliotecii câmpinene. (video)
Un moment extrem de emoționant a fost cel în care actualul director, Liliana Ene Șușu, care conduce biblioteca din anul 2009, deci de zece ani, i-a oferit o "Diplomă de excelență" fostului director, Petra Briciu, care s-a aflat timp de aproape 40 de ani în fruntea Bibliotecii Municipale Câmpina și care a format generații de bibliotecari în calitatea sa de profesor de biblioteconomie. O "Diplomă de excelență" va fi oferită și Anei Brad, fost director al instituției, dar care nu a putut fi prezentă la evenimentul de astăzi.

Au primit Premiul "Cititorul Anului 2019": Ion Hogaș, Marian Voinea, Mihaela Stoican, Mariana Voina, Liliana Cornelia Orfanu, Eduard Leghezeu, Gabriela Diana Matei și Maria Andreea Marian, cititori devotați ai Bbliotecii Municipale, oameni de vârste și ocupații diferite, dar care iubesc cartea.
Premiile "Cartea Anului 2018" au fost obținute de: "Peleșul, simbolul regalității" de Alin Ciupală, "Noptalgii" (poezie) de Florin Dochia și "Am venit să mor lângă tine" (proză scurtă) de Iulian Moreanu. Profesorul dr. Christian Crăciun și profesor dr. Raluca Faraon prezentând cărțile premiate.
Au fost lansate volumele "Poeme cu Filip" - Maria Dobrescu, "Cele mai bune sunt așteptările" - Diana Trandafir și "Flash - itinerar critic prin poezia românească de astăzi" - Raluca Faraon, prezentarea acestor cărți fiind făcută de scriitorul Florin Dochia.
Pentru că pe 29 septembrie 2019 se împlinesc 131 de ani de la dispariția Iuliei Hasdeu, Adriana Ungureanu, scriitor, reprezentant al Asociației Culturale “Iulia Hasdeu”, a evocat personalitatea genialei fiice a savantului B.P. Hasdeu.

5707 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

4913 vizualizari
25 oct. 2021 19:32

De Ziua Armatei și la Centenarul Regelui Mihai I, la Breaza a fost dezvelit ”Monumentul celor Trei Regi”

La Breaza a fost luni, 25 Octombrie 2021, o sărbătoare cu totul și cu totul specială, fiind dezvelit ”Monumentul celor Trei Regi”, dedicat Centenarului Regelui Mihai I. Este vorba despre un monument restaurat, care a fost realizat în anul 1934 de sculptorul Ion T. Aldea, dar ”ascuns” după cel de-al doilea război mondial, odată cu instaurarea regimului comunist în România. Acum, monumentul a fost restaurat cu sprijinul sculptorilor Elena Surdu Stănescu, Elena Boby Dumitrescu și Cosma Dumitru și cu contribuția Primăriei orașului Breaza.

1836 vizualizari
25 oct. 2021 12:36

Ziua Armatei Române, sărbătorită și în acest an sub semnul pandemiei

Ziua Armatei Române a fost marcată la Ploiești în cadrul unei ceremonii restrânse, fără public, dat fiind contextul pandemic. Din partea Consiliului Județean Prahova a fost depusă o coroană de flori la Monumentul Vânătorilor de la Gara de Sud, de către vicepreședinții Dumitru Tudone și Cristian Apostol, dar și câțiva aleși județeni. De asemenea, prefectul județului, Cristian Ionescu, a fost prezent la ceremonie. La Câmpina, o delegație a Primăriei și Consiliului Local a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire (statuia soldatului) din Parcul Trandafirilor.

Alte stiri recente

46 vizualizari
27 oct. 2021 12:17

Tratamente de recuperare post-COVID la SanConfind Poiana Câmpina

Centrul Medical SanConfind din Poiana Câmpina a venit, încă din primăvara acestui an, cu o ofertă de servicii medicale foarte utile: recuperare post-Covid. Tratamentele respective se fac în Baza de Recuperare Medicală, prima structură funcțională a spitalului. De atunci, mulți pacienți care au trecut prin boală și au rămas cu urmări neplăcute s-au adresat Centrului Medical Sanconfind. Iar tratamentele de balneo-fizio-kinetoterapie pe care le-au urmat au dat rezultate bune. Specialiștii în astfel de recuperări fac consulturi medicale, educarea” respiraţiei, exerciţii pentru îmbunătăţirea mersului şi evaluare psihologică pentru integrarea normală în societate.

65 vizualizari
27 oct. 2021 11:49

În sediile HidroPrahova au acces doar persoanele vaccinate împotriva COVID-19, cele cu test negativ sau care au trecut prin boală. Măsura nu se aplică și angajaților societății

Operatorul de apă și canal HidroPrahova anunță că a activat Comitetul de acțiune pentru situații de urgență la nivelul întregii societăți, pentru stabilirea măsurilor suplimentare necesare privind derularea activității în condiții de siguranță, în contextul creșterii incidenței cumulate a virusului SARS-CoV-2.