Grevă de avertisment la unitățile sanitare din țară. La spitalele din Câmpina nu s-a protestat, pentru că nu au existat motive

Actualitate (Categoria articolului)

Angajați de la peste 400 de unități sanitare din țară și 60 de unități de asistență socială, membri ai Federației Sindicale Sanitas, au participat astăzi la o grevă de avertisment de două ore. Protestul are la bază problemele generate în sistem de aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea unitară. Mai exact, odată cu plafonarea la 30% a sporurilor, veniturile lunare ale multor angajați din spitale și de la instituțiile de asistență socială s-au diminuat cu sume cuprinse între 500 și 1.100 lei, după cum a anunțat Sanitas. La Câmpina, astăzi nu a fost grevă. Conducerile celor două spitale au găsit soluții pentru ca veniturile angajaților să nu fie afectate de reducerea unor sporuri.

Mai întâi, trebuie să precizăm câteva lucruri. De la 1 ianuarie 2018, salariile în Sănătate au fost majorate cu 25%, dar având în vedere trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, în realitate majorarea a fost de doar câteva procente. De la 1 martie 2018 a intrat în vigoare o majorare substanțială pentru medici și asistente medicale, o majorare a salariilor cuprinsă între 50% și 100% în unele cazuri. Practic, sunt medici cărora li s-au dublat salariile. În același timp, Legea Salarizării Unitare prevede și un prag pentru acordarea sporurilor de 30% din fondul de salarii.
De majorarea de la 1 martie 2018 nu au beneficiat infirmierele, îngrijitorii, brancardierii, biochimiști, personal TESA etc. Iar aceste categorii de personal sunt cele mai afectate de plafonarea sporurilor, aici înregistrându-se și cele mai multe cazuri de reduceri ale veniturilor după aplicarea noilor prevederi. Pentru că nu s-au mărit salariile și s-au redus mai redus și sporurile.
Așa stă situația la nivel național și de aici au pornit protestele sindicaștilor care amenință acum cu greva generală începând din 11 mai 2018, dacă Guvenul nu rezolvă problemele generate de noua lege.
La Câmpina, angajații celor două spitale susțin protestele colegilor de la Sanitas, dar nu au participat la greva de avertisment. Și asta pentru că atât la Spitalul Municipal, cât și la Spitalul Voila, au fost găsite soluții pentru ca veniturile să nu se reducă. La salariile de bază nu se poate umbla, pentru că sunt stabilite prin lege. În schimb, s-a "jonglat" din sporuri. La unele categorii s-au acordat sporuri mai mari, la altele mai mici, în așa fel încât să existe o compensare și să nu aibă nimeni venituri reduse comparativ cu luna anterioară. Există o singură persoană care a pierdut aproximativ 15% la venitul lunar, o îngrijitoare de la Spitalul Municipal Câmpina, de la Cabinetul TBC de pe Strada Vasile Alecsandri. La acest compartiment se acorda spor de 100%, ceea ce nu mai este posibil acum.

5507 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

609 vizualizari
23 sept. 2023 14:47

Câmpina, mileniul III. Indicatorul din... copac

Pentru că nouă ne pasă de Câmpina, am decis să continuăm să vă prezentăm lucruri care nu sunt așa cum ar trebui să fie. Pot părea detalii sau lucruri mărunte, dar ar trebui cu toții să știm că în viață detaliile fac diferența de multe ori. Acesta este un serial în care vom atrage atenția asupra unor lucruri care nouă nu ni se par în regulă și promitem să revenim asupra fiecărui subiect în parte, dacă situația semnalată de noi se remediază. Sau nu...

820 vizualizari
23 sept. 2023 13:17

Trei tineri din Voluntari depistați de polițiștii câmpineni, după ce ar fi făcut cumpărături cu un card bancar găsit pe stradă

Polițiștii câmpineni au identificat și depistat în cursul zilei de vineri, 22 septembrie, trei bărbați bănuiți de comiterea infracțiunilor de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor.

Alte stiri recente

556 vizualizari
23 sept. 2023 14:14

Liga A Prahova, etapa a 8-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă și duminică au loc partidele contând pentru etapa a 8-a a Ligii A Prahova. Iată rezultatele înregistrate până acum și clasamentul la zi:

544 vizualizari
23 sept. 2023 14:03

Handbal feminin, juniori III. CSO Mizil - CS Câmpina 19-35

După o primă etapă în care nu au mai jucat, adversarele, echipa Academia Junior Ploiești, restrăgându-se din campionat, handbalistele de la CS Câmpina au debutat în campionatul național de Juniori III, feminin, cu un meci în deplasare, în fața formației CSO Mizil.