Consiliul Local poate scuti populația de la taxa pe apa de ploaie. Dacă se vrea și dacă bugetul local permite...

Actualitate (Categoria articolului)

În Monitorul Oficial a fost publicată, zilele trecute, Legea 215/2018 pentru modificarea și completarea Legii 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare. Noutatea pe care o aduce acest act normativ este aceea că administrațiile locale îi pot scuti pe cetățeni de la plata taxei pe apa de ploaie.

Potrivit alineatului 24 introdus la articolul 31, "autoritățile deliberative ale unităților administrativ teritoriale pot adopta hotărâri pentru scutirea populației de la plata colectării, transportului, epurării și evacuării apelor pluviale (apele de canalizare care provin din precipitații atmosferice) cu suportarea de la bugetul local, în limita disponibilităților și a sumelor alocate cu această destinație".
"Una din problemele stringente cu care se confruntă beneficiarii serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare este cea a felului în care este calculată factura la apă şi canalizare pentru utilizatorii casnici. Astfel, aceştia trebuie să plătească şi apa meteorică (pluvială). În prezent, taxa este plătită de către consumatorii casnici, aceştia fiind taxaţi indiferent dacă plouă, ninge sau este secetă", se menționează în expunerea de motive a proiectului de lege aprobat de Parlament și apoi promulgat de președintele țării.

Taxa pe apa de ploaie este plătită de populația care beneficiază de canalizare. Cantitatea de apă facturată de către HidroPrahova pentru toți utilizatorii din aria de operare este de 0,2/mc/mp/an, cantitate care se împarte în 12 tranșe și se facturează lunar pentru a preîntâmpina fluctuațiile mari ale volumelor de apă în funcție de regimul precipitațiilor. Rezultă, astfel, o cantitate lunară de 16,7 litri/mp/lună, care corespunde unor coeficienți minimi de scurgere, cantitate prevăzută și în contractul de furnizare/prestare a serviciului public de alimentare cu apă și canalizare.
"SC HidroPrahova SA aplică aceeași cantitate tuturor utilizatorilor, indiferent de regimul pluviometric al zonei în care se află aceștia, pentru a nu crea discriminare între utilizatori, având în vedere faptul că practică un preț unic pentru apa potabilă furnizată și un preț unic pentru apa uzată preluată în canalizare", precizează operatorul de apă și canal HidroPrahova.
Odată cu modificarea Legii privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, practic se lasă la latitudinea administrațiilor locale scutirea cetățenilor de la plata taxei pe apa de ploaie și preluarea acestei cheltuieli la bugetul local. Acum, în cazul Câmpinei, depinde de Consiliul Local dacă vrea și poate să aprobe o astfel de hotărâre, dacă se face o analiză pentru a se vedea ce ar însemna preluarea acestei cheltuieli la bugetul localității, dacă sunt bani pentru asta.

4582 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Diss 31.08.2018 16:06 Nu se vrea si nu se poate!Punct!

Actualitate

1091 vizualizari
04 iun. 2023 21:23

Gest incalificabil al viceprimarului Dumitrache. Ar trebui să-și dea demisia sau să fie demis?

2 comentarii

În administrația câmpineană, probabil, ca peste tot în țara aceasta, se întâmplă și lucruri... nefirești, ca să nu fim mai duri. Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută cu viceprimarul Liviu Dumitrache a întrecut, însă, orice măsură! Culmea, nimeni din Consiliul Local sau din cadrul Primăriei Câmpina nici măcar nu l-a deranjat cu vreo întrebare, într-o situație în care onorant ar fi fost să demisioneze. Iar dacă nu are onoare, să fie demis!

1612 vizualizari
04 iun. 2023 17:20

În procesul lui Horia Tiseanu, prima instanță a amânat pronunțarea unui verdict de șase ori în patru luni

Procesul de pe rolul Tribunalului Prahova în care Horia Tiseanu, fostul primar al municipiului Câmpina, este acuzat de fapte de corupție, ar putea fi oricând predat în facultățile de specialitate, fiind un foarte bune exemplu de cum... nu trebuie să se deruleze un proces penal.

Alte stiri recente

123 vizualizari
05 iun. 2023 08:21

Trei atleți câmpineni medaliați la Campionatele Internaționale ale României

La finele săptămânii trecute, la București, a avut loc ediția a 68-a a Campionatelor Internaționale de Atletism ale României, comptiție la startul căreia s-au aflat și cinci sportivi câmpineni, chiar dacă - din păcate - din motive despre care am mai vorbit, nu toți mai reprezintă vreun club câmpinean. Cu toate acestea, ei sunt tot câmpineni și poate că ar fi trebuit găsite resursele necesare pentru a ne mândri și oficial cu ei.

1355 vizualizari
04 iun. 2023 19:28

Cinci clasări pe podium pentru atleții de la CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, la Naționale, categoriile sub 16 și sub 18 ani

Pe stadionul ”Iolanda Balaș Soter” din București au avut loc, sâmbătă și duminică, etape ale Campionatului Național de Atletism pentru categoriile sub 16 și sub 18 ani. CSS ”Constantin Istrati” Câmpina, club coordonat de Mihaela Marin, a obținut cinci clasări pe podium, demonstrând încă odată valoarea pregătirii care se realizează la Câmpina.