Va trece sau nu bugetul Câmpinei de votul Consiliului Local?

Politică (Categoria articolului)

După ce anul trecut a fost un întreg scandal în Consiliul Local pe tema votului asupra bugetului local, aruncăm o privire asupra situației politice din Legislativul câmpinean și ce premise sunt pentru ca situația de anul trecut să se repete. Sau nu... Ședința extraordinară a Consiliului Local Câmpina pentru aprobarea bugetului local al anului 2023 este programată joi, 2 februarie 2023, ora 17.00, în sala mică a Casei Tineretului.

Înainte de toate, vă reamintim că primul vot asupra bugetului local al anului trecut a avut loc într-o zi de vineri, 11 februarie 2022. Au votat în favoarea bugetului, după trei ore și jumătate de discuții, consilierii de la USR (Liviu Dumitrache, Adina Gârbăcică, Viorica Vane și Valentin Crețu), POL (Liviu Briciu și Cosmin Raț), Partidul Verde (Noemi Ionescu și Roxana Gheorghe) și independentul Costel Filip. S-au abținut la votarea bugetului consilierii de la PSD (Andrei Duran), ProRomânia (Liviu Davidescu), PMP (Marius Anghelescu, Bogdan Ene, Aron Sabo) și Cezar Grama. Vă reamintim că patru consilieri locali nu și-au exprimat votul asupra bugetului pentru a nu fi în conflict de interese: Livia Lupu (PSD), Horațiu Zăgan (PSD), Dan Nica (PNL) și Florin Marcu (PNL). În seara aceleiași zile, primarul Alin Moldoveanu a convocat o nouă ședință, dar nici de această dată proiectul nu a adunat zece voturi în favoarea sa, fiind respins. A urmat o nouă ședință pe 14 februarie, chiar de Ziua Îndrăgostiților. A picat din nou. A doua zi, pe 15 februarie, a urmat o întâlnire la sediul Primăriei, unde liderii partidelor care nu votaseră în favoarea bugetului - Ioan Mușat (PSD), Marian Nistor (PNL), Adrian Pițigoi (PMP) și Liviu Davidescu (ProRomânia) - îl invitau pe primar la o discuție, în vreme ce primarul Moldoveanu le-a transmis pentru aceeași zi, aceeași oră și același loc o invitație consilierilor din partidele respective, fiind prezenți consilierii Andrei Duran, Aron Sabo și Liviu Davidescu. Apoi, într-un final, pe 16 februarie 2022, bugetul a fost aprobat în unanimitate!
Ce se preconizează acum pentru 2023?
Este foarte greu de spus, în condițiile în care nu există suficiență transperanță și deschidere din partea tuturor actorilor politici implicați. Și vă reamintim aici faptul că reprezentanții unora dintre partidele politice din Consiliul Local nici măcar nu au vrut să anunțe public ce proiecte au pentru buget. Dacă au... 
Totuși, ar fi de așteptat ca bugetul local să treacă din prima ședință. Pentru ca proiectul de buget să fie aprobat este nevoie de zece voturi. Și-au anunțat public susținerea pentru proiectul de buget Partidul Verde (trei consilieri), Partidul Oamenilor Liberi (doi consilieri), Partidul Național Liberal (doi consilieri) și independentul Costel Filip. În total, opt consilieri. Dacă ținem cont că și anul trecut cei patru consilieri USR au votat în favoarea bugetului, ar fi premise ca bugetul să fie adoptat. Chiar și consilierii PMP (mai nuanțat) și PSD și-au anunțat intenția de vota în favoarea bugetului. În condițiile în care din cei trei consilieri PSD, doi nu participă la dezbaterea bugetului și la vot, pentru a nu risca un conflict cu ANI, lucrurile par a fi în favoarea primarului Moldoveanu.
O situație (teoretică) incredibilă! Unii nu-și pot trece amendamentele, ceilalți nu-și pot trece bugetul!
Culoarea politică foarte pestriță a Consiliului Local dă naștere unor situații greu de clasificat. Dacă se menține coaliția conjuncturală care se opune unora dintre proiectele primarului Moldoveanu, aceasta reunește PSD, poate și ProRomânia, PMP și USR. Adică, 11 consilieri. În condițiile în care doi consilieri PSD nu participă și nu votează bugetul, această coaliție are doar nouă consilieri. Deci, în cazul unei prezențe unanime, nu-și va putea trece niciun amendament cu doar... 9 voturi.
În schimb, tabăra care îl susține pe primarul Moldoveanu, care numără opt consilieri, chiar și cu sprijinul consilierului USR Viorica Vane, cum s-a mai întâmplat recent, tot nu-și poate asigura cele zece voturi necesare. Ochii sunt pe Liviu Davidescu, dar acesta - așa cum a demonstrat-o în două rânduri la ședințele privind pasajul subteran - mai și lipsește în... momentele-cheie.
În concluzie, sunt șanse mari, mult mai mari decât anul trecut, ca bugetul să fie aprobat de la prima ședință. Indiferent de cum se vor derula lucrurile și de câte ședințe va fi nevoie pentru aprobarea bugetului local, CâmpinaTV.ro va fi ca de obicei acolo și va transmite live pe contul nostru de YouTube întreaga dezbatare din Consiliul Local privind aprobarea bugetului local.

1700 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Politică

1749 vizualizari
21 feb. 2023 10:37

PMP Câmpina nu este de acord cu donarea, către Parohia "Nașterea Maicii Domnului", a unui teren de pe Strada Buciumului

1 comentarii

Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 22 februarie 2023, a Consiliului Local Câmpina se află un proiect privind darea în folosință gratuită a unui teren de pe Strada Buciumului către Parohia Nașterea Maicii Domnului din Cartierul Voila. Este vorba de un teren de 2.290 mp, învecinat cu Casa Parohială. Legat de acest proiect, președintele PMP Câmpina, Adrian Pițigoi, ne-a transmis un punct de vedere pe care îl redăm integral.

1848 vizualizari
16 feb. 2023 21:20

Horațiu Zăgan, despre acuzele aduse de Florin Marcu: ”Nu au nicio legătură cu realitatea”

La finalul ședinței extraordinare a Consiliului Local Câmpina, care a avut loc miercuri, 15 februarie, consilierul Florin Marcu l-a acuzat pe Horațiu Zăgan că este într-un conflict de interese și l-a amenințat cu... ANI.

Alte stiri recente

119 vizualizari
23 mar. 2023 22:17

”O zi din viața de școlar”, prima ediție a unui concurs județean de teatru, organizat de Clubul Copiilor Câmpina

Clubul Copiilor din Câmpina a organizat joi, 23 martie, prima ediție a concursului județean de teatru pentru elevi - ”O zi din viața de școlar”, eveniment inclus în Calendarul activităților extracurriculare din județul Prahova.

106 vizualizari
23 mar. 2023 21:44

"Săptămâna Verde" la Școala Centrală Câmpina. Copiii au construit căsuțe pentru păsărele și au plantat puieți de brad

În această perioadă, la Școala Gimnazială Centrală Câmpina se derulează "Săptămâna Verde", fiind primul an școlar cu acțiunile de mediu incluse în program. Și au fost multe astfel de acțiuni, una mai frumoasă ca alta, pentru că "misiunea noastră este să facem și educație de mediu, să-i provocăm pe elevi să înțeleagă rostul tuturor eforturilor și a tuturor inițiativelor care se fac în această luptă pentru protejarea planetei", după cum ne-a declarat profesor învățământ primar Rodica Zăvoianu.