Cosmin Dumitrache, câmpineanul laureat la TIFF 2021, despre ”România sălbatică”, o țară minunată, pe care o cunoaștem mai puțin

Actualitate (Categoria articolului)

La ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film Transilvania, de la Cluj-Napoca, Premiul publicului la categoria ”Cel mai bun film românesc” a fost obținut de documentarul ”România sălbatică”, o contribuție importantă la realizarea acestui film având-o un câmpinean, Cosmin Dumitrache. El este unul dintre realizatorii acestui documentar excepțional despre o Românie pe care o cunoaștem mai puțin sau deloc, o România frumoasă și... sălbatică. Despre reușita de la TIFF 2021 noi am scris la momentul respectiv, acum revenim cu un interviu cu Cosmin Dumitrache, videograf cu peste 15 ani de experiență și parte a extraordinarului proiect "România sălbatică". 

Cosmin Dumitrache ne-a vorbit în detaliu despre realizarea filmului, cum a început totul, cum au evoluat lucrurile, cum s-a ajuns la actuala formă câștigătoare. Ne-a vorbit despre bucuria pe care a trăit-o când a aflat că "România sălbatică" a fost unul dintre puținele filme de la TIFF 2021 cu toate biletele vândute.
După zece ani de la demararea proiectului, în care s-au adunat 450 zile petrecute pe teren la filmări, peste 40.000 kilometri străbătuți prin țară și alte câteva sute de kilometri ”la pas”, pentru câmpineanul nostru prima zonă despre care vorbește când îl întrebi care este cel mai frumos loc din România este Piatra Craiului. Apoi, Apusenii... Sigur, mai sunt multe alte locuri menționate, mai puțin în discuția noastră, și mai mult în film. Dincolo de partea de peisaje, filmul prezintă și comportamentul unor specii de animale. Au fost zeci de zile de pândă sau în diverse etape ale vieții animalelor, totul foarte bine documentat, plecând de la informații primite de la biologi despre comprtamentul și viața fiecărui animal inclus în povestea premiată la Cluj-Napoca.
”Filmul este practic un circuit prin zonele protejate ale României, prin parcurile naționale ale României, dar și prin cele patru anotimpuri, în care dezvăluim atât peisaje fantastice, dar și viața animalelor”, sintetizează Cosmin Dumitrache esența filmului ”România sălbatică”.
De asemenea, Cosmin ne-a mai povestit despre cele unsprezece zile de pândă pe valea Proviței, aproape de Măgureni, chiar în locurile în care a copilărit, pentru a surprinde imagini fabuloase cu pescărușul albastru, acestea constituind secvențele cele mai consistente legate de județul Prahova.
Cosmin Dumitrache ne-a mai vorbit despre proiectele la care va lucra, alături de echipa de la ”România sălbatică”, după o binemeritată vacanță - un film despre Delta Dunării, dar și o parte a doua a ”României sălbatice”. În paralel, filmul premiat recent la TIFF va fi împărțit în trei episoade pentru a putea fi transmis pe televiziunile de specialitate, dar în afara României, pe plan intern filmul urmând a rula în cinematografe și în proiecții în cadrul unei caravane. Filmul va avea proiecția și la Câmpina, la 1 septembrie 2021, la Casa de Cultură "Geo Bogza". Detalii, în curând.

Citiți și: Un câmpinean premiat la TIFF 2021 - Cosmin Dumitrache. Pentru un documentar senzațional - "România sălbatică"

6787 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1275 vizualizari
22 oct. 2021 20:31

Tripla criză națională (politică, economică și sanitară), văzută prin ochii liderilor politici prahoveni

În seara zilei în care Parlamentul României a decis să nu acorde încrederea sa Guvernului Cioloș, CâmpinaTV.ro a organizat o emisiune - dezbatere la care au participat trei lideri politici prahoveni - deputatul Bogdan Toader - președintele PSD Prahova, Cristian Apostol - vicepreședinte al Consiliului Județean și membru în Biroul Politic Județean al USR, Adrian Pițigoi - secretar general adjunct al PMP la nivel național și președinte al PMP Câmpina.

2432 vizualizari
22 oct. 2021 19:13

Raed Arafat a anunțat noile restricții care vor intra în vigoare luni, 25 octombrie

La finalul ședinței Guvernului României de astăzi, vineri, 22 octombrie, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, seceretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a prezentat o serie de informații, inclusiv noile restricții care vor intra în vigoare luni, 25 octombrie, și care fuseseră anunțate de președintele Klaus Iohannis încă din urmă cu două zile.

Alte stiri recente

3103 vizualizari
18 oct. 2021 22:19

Un an de la alegerile locale. Cum se vede administrația locală prin ochii singurului consilier câmpinean independent, Costel Filip

Seria emisiunilor dedicate împlinirii unui an de la alegerile locale a continuat cu consilierul local independent, Costel Filip. De altfel, este singurul consilier independent ales vreodată la Câmpina și se poate spune că a constituit o surpriză nu doar alegerea sa în Consiliul Local, ci și rezultatul obținut - 1.014 voturi, reprezentând 7,81% din voturile electoratului prezent la urne, în condițiile în care îi erau suficiente doar trei procente pentru a intra în Consiliul Local.

5837 vizualizari
18 oct. 2021 20:39

Accident spectaculos în Câmpina, pe Calea Dacia, produs de un tânăr de 19 ani

Luni seară, pe Calea Dacia din municipiul Câmpina, în apropierea sensului giratoriu de la intersecția cu Bulevardul Nicolae Bălcescu a avut loc un accident de circulație, produs de un tânăr de 19 ani.