OFL Prahova promovează învățământul profesional și dual în rândul copiilor din orașele mici și din comune

Actualitate (Categoria articolului)

Organizația Femeilor Liberale Prahova a demarat proiectul "Fii meseriaș!", un fel de caravană a meseriilor care va parcurge mai multe localități din județ. Prima oprire a fost la Filipeștii de Pădure, unde reprezentantele OFL au organizat o întâlnire la care au participat elevi din clasele a VII-a și a VIII-a, părinți, conducerea liceului din localitate, reprezentantul societății comerciale Cris-Tim (care susține învățământul dual în vederea pregătirii de personal calificat). 

Discuțiile au plecat de la o serie de date statistice privind rezultatele înregistrate la bacalaureat atât la nivel național, cât și în județul Prahova, fiind scoase în evidență două aspecte: numărul mare al elevilor care nu promovează examenul și faptul că mulți absolvenți de clasa a XII-a nici nu se mai prezintă la BAC. De exemplu, în 2017, la nivel național, peste 7.000 de elevi nu s-au mai prezentat la examenul de bacalaureat, iar aproximativ 35.000 de elevi nu au luat bacalaureatul. În condițiile în care la licee se intră cu medii de 2,50 sau 3,00 sau 3,50 sau 4.00, este de așteptat ca acești copii, care ajung în liceu având o pregătire deficitară, să nu promoveze bacalaureatul. "Ca părinți, sigur că ne dorim ca fiica noastră sau fiul nostru să urmeze un liceu, dar trebuie să conștientizăm faptul că nu toți copiii au capacitatea să termine un liceu cu diplomă de bacalaureat. Pe de altă parte, nici nu trebuie ca toată lumea să aibă diplomă de bacalaureat. România are nevoie și de muncitori care să aibă diplomă de calificare și competențe. De aceea, noi încercăm să-i convingem pe părinți că unii copii trebuie ghidați spre învățământul profesional, iar aici ei pot învăță o meserie și apoi își pot găsi mai ușor un loc de muncă", ne-a declarat președintele OFL Prahova, Monica Clinciu.

În județul Prahova, multe licee au clase de învățământ profesional. În anul școlar 2017-2018, din cele 1.336 de locuri de la învățământul profesional de stat, au fost ocupate doar 441. Pentru anul școlar viitor, 2018-2019, sunt pregătite 1.148 locuri la învățământul profesional și 225 locuri la învățământul dual (clase formate la cererea agenților economici).
"Sunt multe probleme, de la cele legate de mentalitate, până la cele legate de dotarea unităților de învățământ în ceea ce privește asigurarea oreleor de practică. Dar prin campania noastră dorim să promovăm oportunitățile oferite de aceste tipuri de învățământ - profesional și dual. Elevii pot învăța astfel o meserie care să-i ajute să-și găsească mai ușor un loc de muncă, pot beneficia de burse profesionale pe parcursul celor trei ani de școală, pot lucra în timpul vacanțelor școlare la companiile la care fac practică, iar la finalul celor trei ani, se pot angaja la aceste societăți. Noi dorim să-i încurajăm pe elevi să se îndrepte spre învățământul profesional ca alternativă la învățământul liceal teoretic”, ne-a mai declarat președintele OFL Prahova, Monica Clinciu.
Campania OFL Prahova va continua și în următoarele săptămâni în mai multe localități din județ.

4416 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1972 vizualizari
08 dec. 2023 19:51

La Tribunalul Prahova începe procesul în care autoarea accidentului din aprilie 2022, de la trecerea de pietoni de la Salcie, este acuzată de omor

1 comentarii

În aprilie 2022, Câmpina era zguduită de un accident teribil - o tânără spulbera pe trecerea de pietoni de la Salcie un adolescent de 17 ani, Paul Alexandru Dragomir, elev al Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu”, care și-a pierdut viața pe loc.

814 vizualizari
08 dec. 2023 07:42

Primim de la cititori. O parcare haotică și mașini blocate pe Aleea Margaretei

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis această imagine, realizată luni, 4 decembrie, în jurul orei 21.00, pe Aleea Margaretei din Câmpina.

Alte stiri recente

44 vizualizari
09 dec. 2023 10:19

Un nou eveniment caritabil organizat de motocicliștii de la Happy Street Brotherhood Câmpina

Motocicliștii câmpineni de la Happy Street Brotherhood organizează un nou eveniment caritabil destinat copiilor din familii cu posibilități materiale reduse. Este vorba despre o petrecere de Crăciun - Christmas Charity Party, unde accesul se va face pe bază de... dulciuri. Acestea vor fi strânse, frumos ambalate și dăruite unor copii.

821 vizualizari
08 dec. 2023 22:10

Câmpineanul Darius Coman scrie istorie la Europenele de natație - nou record național la seniori în proba de 200m bras

1 comentarii

Vești excelente de la Otopeni, acolo unde au loc Campionatele Europene de Natație pentru seniori și unde câmpineanul Darius Coman, legitimat la clubul Barracuda și antrenat de Gabriel Cojocaru, scrie istorie.