Premieră în chirurgia SanConfind: eliminarea stomacului pentru salvarea unei paciente cu cancer gastric

Sănătate (Categoria articolului)

Printre primii chirurgi bucureșteni colaboratori ai Centrului Medical SanConfind se numără doctorul Claudiu Anghel, medic chirurg primar cu competențe în chirurgie oncologică și în chirurgie hepato-bilio-pancreatică. Doctorul Claudiu Anghel este unul dintre discipolii celebrului chirurg Irinel Popescu (cel care a realizat, în urmă cu două decenii, primul transplant de ficat din România).

Tot rezidențiatul, dar apoi și câțiva ani ca medic specialist, doctorul Anghel a lucrat la Secția de transplant hepatic de la Institutul Fundeni, în preajma profesorului Irinel Popescu și a medicului primar Vladislav Brașoveanu, doi medici de excepție, de la care a învățat meserie. Recent, dr. Claudiu Anghel a realizat o premieră pentru chirurgia SanConfind: unei paciente de 74 de ani, care acuza, de multe săptămâni, un sughiț intermitent și dureri la nivelul abdomenului superior, a fost diagnosticată cu cancer gastric și i s-a rezectat tot stomacul, acesta fiind înlocuit cu o bucată de intestin subțire. 
Singura soluție: gastrectomia totală
Doctorul Claudiu Anghel ne-a dat mai multe detalii despre această operație complexă: ”Pacienta de 74 de ani prezenta o stare generală ușor alterată, în sensul că avea o anemie, iar ca simptomatologie, dânsa nu reușea să se alimenteze normal din cauza unei senzații de sațietate precoce; din două-trei linguri de mâncare se sătura și nu mai putea mânca. Peste toate acestea se suprapunea un sughiț zilnic incoercibil, care nu se termina decât după multe ore. Când a sosit la Spitalul SanConfind, pacienta avea câteva investigații făcute. La o endoscopie descoperise tumora de stomac, localizată și de o tomografie computerizată, dar nu îi sosise rezultatul biopsiei atunci când am evaluat-o prima dată. Tumora era situată destul de prost, imediat sub orificiul care face legătura dintre esofag și stomac. De aici rezulta și sațietatea precoce care o împiedica să mănânce normal. Dar neavând rezultatul biopsiei, noi nu știam natura formațiunii tumorale, care avea o mărime de circa 10 centimetri. Era un lucru foarte important, pentru că în funcție de natura tumorii (malignă sau benignă), se stabilește tipul operației. La o tumoră malignă, adică cea denumită popular cancer, trebuie să realizezi o operație mai extinsă, în limite de siguranță, pentru a preveni recidivarea. Am așteptat două săptămâni ca să vină rezultatul biopsiei, dar, din păcate, rezultatul a fost neconcludent, căci nu se înțelegea bine dacă tumora este malignă. Sunt situații în care la o biopsie nu se pot preleva fragmente din tumoră, astfel că din această biopsie rezultă că pacientul are un țesut sănătos. Pacienta avea un rezultat negativ la biopsie, dar era prea puțin probabil să aibă un țesut sănătos în acea zonă identificată drept tumoră prin endoscopie și tomografie computerizată. Pentru că nu mai aveam timp să așteptăm încă o biopsie, am decis să operăm pacienta, fiindcă aceasta era singura șansă de vindecare pe termen lung. Nemaivorbind că am preîntâmpinat astfel eventuale complicații. Dacă nu am fi operat-o, pacienta s-ar fi topit pe picioare din cauza anemiei care s-ar fi agravat în scurt timp”.
Un nou stomac dintr-o bucată de intestine subțire
Operația a decurs fără probleme, din punct de vedere a ceea ce s-a întâmplat în sală. "Intraoperator, am constatat că această tumoră destul de mare era situată la mijlocul stomacului, lucru care nu ne-a permis să facem o rezecție parțială de stomac, adică să scoatem ori jumătatea de sus, ori jumătatea de jos. Astfel, am fost obligați să aplicăm o soluție radicală și să-i scoatem pacientei întreg stomacul. În termeni strict medicali, pot spune că am realizat o gastrectomie totală radicală D2 cu refacerea continuității tubului digestiv prin anastomoză eso-jejunală pe ansă în ”Y” tip Roux trans-mezocolică. În limbaj obișnuit, aș putea spune că am scos tot stomacul împreună cu ganglionii, cu tot ce se face în asemenea operație oncologică. Pentru ca pacienta să se poată alimenta normal, adică pe gură, am făcut un nou stomac dintr-o parte a intestinului subțire. La pacientă, alimentele vin acum din esofag, cad în această ansă de intestine (în această bifurcație în formă de Y a intestinului subțire în care una din ramuri are rol de stomac), care mai jos se unește cu restul intestinului subțire, pe unde vin toate sucurile digestive (biliar, pancreatic). Operația a fost complexă, în primul rând din cauza numeroaselor anastomoze (cusături chirurgicale). După trei-șase luni de la operație, această pacientă va avea o viață normală. Pentru a duce o viață fără complicații, pacienta trebuie să respecte un regim alimentar strict; poate mânca orice, însă puțin și des", ne-a mai declarat dr. Claudiu Anghel.
La această operație, din echipa medicală au mai făcut parte doctorul Anca Maria Prodea (medic anestezist) și doctorul Ștefan Eana, chirurgul secundar, venit și el tot din București.
"Aș vrea sa îndemn pe toți cei care vor citi articolul (și prin ei, pe toți prietenii și rudele lor pe care au obligația morală să-i informeze despre acest fapt), că este foarte important controlul medical periodic pentru a preîntâmpina situații depășite din punct de vedere chirurgical, mai exact, pentru a nu se ajunge la operațiile oncologice tardive”, a subliniat medicul chirurg Claudiu Anghel.

5752 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Sănătate

2312 vizualizari
02 iun. 2021 19:44

Un medic nou la SanConfind - Cristian Oana, ortoped pediatru cu 20 de ani de experiență

Ortopedia SanConfind își continuă dezvoltarea și va avea, în curând, și o ramură pediatrică. Doctorul Cristian Oana, ortoped pediatru cu o bogată experiență profesională, va semna în următoarele zile un contract de colaborare cu Centrul Medical SanConfind. Cristian Oana va acorda consultații și îngrijiri copiilor cu probleme ortopedice la cabinetul de specialitate al Policlinicii SanConfind din Poiana Câmpina. De altfel, domnul doctor are un site personal bine conceput, denumit ortopedie-pediatrica.ro, în care sunt articole despre principalele afecțiuni ortopedice la copii, în special, la bebeluși. Vă prezentăm în continuare un scurt interviu cu noul medic al SanConfind.

2593 vizualizari
27 mai 2021 12:06

La Cabinetul ORL de la SanConfind, otitele sunt diagnosticate cu ajutorul videoendoscopiei

Otita acută este o afecțiune destul de des întâlnită la copii, mai puțin la adulți, care apare în urma unei infecții ce poate avea loc la nivelul urechii externe, medii sau interne. Netratată la timp sau netratată corespunzător, otita poate declanșa pierderea auzului. În formele ei grave, otita poate provoca perforarea timpanului, pareza facială, meningita sau otomastoidita.

Alte stiri recente

2881 vizualizari
23 iun. 2021 12:56

Accident pe DN1. Două mașini s-au ciocnit pe sensul Ploiești - Câmpina

UPDATE - Conform purtătorului de cuvânt al IJP Prahova, în accident au fost implicate un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 44 de ani și un altul condus de un bărbat de 46 de ani. Conducătorul auto în vârstă de 46 de ani a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Conducătorul auto de 44 de ani a fost testat cu aparatul etilotest, rezultat negativ. Se efectuează cercetări în vederea stabilirii circumstanțelor și cauzelor producerii evenimentului rutier.

Pe DN1, la km 80+500, în apropiere de Paralela 45, pe raza localității Băicoi, a avut loc un accident de circulație.

1724 vizualizari
22 iun. 2021 22:02

Evenimente dedicate iei tradiționale românești, în acest week-end, la Breaza

1 comentarii

Pe 24 iunie se sărbătorește Ziua Universală a Iei, element de identitate națională românească și prilej pentru organizarea unor manifestări așteptate cu bucurie odată cu relaxarea măsurilor de protecție sanitară stabilite de autorități din cauza pandemiei de COVID-19.