Atelierul Școlii ”Cuza”, din Cartierul Câmpinița, nefolosit de zeci de ani, va fi reabilitat și va deveni Muzeul ”Aurel Vlaicu”

Actualitate (Categoria articolului)

Atelierele Școlii Generale nr. 8, actualmente Școala Gimnazială "Alexandru Ioan Cuza", se află pe Aleea Panduri, în spatele Parcului Durbac din Cartierul Câmpinița. Ele au funcționat aici de la începutul anilor '70 până în 1989, clădirea care le găzduia fiind construită înaintea celui de-al doilea război mondial. La ședința Consiliului Local Câmpina de joi, 25 februarie, se va discuta un proiect inițiat de primarul Alin Moldoveanu și prin care se propune schimbarea destinației atelierului-școală în vederea dării în administrare Casei de Cultură ”Geo Bogza”. Se intenționează găsirea resurselor financiare necesare pentru renovarea clădiri și transformarea ei în Muzeul ”Aurel Vlaicu”, în cadrul căruia să existe și un atelier pentru inițierea copiilor în realizarea de machete și aeromodele.

Nu este prima dată când la nivelul administrației locale se discută despre soarta acestui imobil, care acum arată deplorabil. CâmpinaTV.ro a prezentat de mai multe ori starea jalnică în care a ajuns această clădire (vedeți și aici), după ce în Consiliul Local se discutase varianta experimentală a scoaterii acestui imobil din administrarea Școlii Gimnaziale ”Al.I. Cuza”. Dar au fost doar discuții, propuneri, nimic concret.
S-a ajuns la ideea înființării Muzeului ”Aurel Vlaicu” la Câmpina, în această clădire, pornindu-se de la două considerente. Pe de o parte, pentru că programa școlară nu mai prevede ore de atelier, iar clădirea nu mai este folosită din 1989, degradându-se continuu, în vreme ce administrația locală dorește să conserve și exploateze patrimoniul local, iar un prim pas a fost cel al schimbării destinației acestei clădiri. Pe acest fond, a venit propunerea președintelui Fundației Aerospațiale Române și al Asociației Române pentru Propaganda Aviației (ARPA) ”Aurel Vlaicu”, inginerul Gheorghe Coman, care a adus în atenția autorităților locale posibilitatea înființării unui muzeu care să poarte numele lui Aurel Vlaicu, unde să se poată înființa și un atelier pentru inițierea copiilor în realizarea de machete și aeromodele. 
Sigur, drumul până la inaugurarea muzeului, în care ar urma să se afle inclusiv replici la scara 1:1 ale avioanelor lui Vlaicu, este lung și anevoios. Important este că se dorește a se da viața clădirii acum anoste din spatele Parcului Durbac și am putea avea un nou obiectiv turistic pe care să-l includem pe lista atracțiilor din Câmpina.

2787 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • M. Focsa 22.02.2021 22:03 O veste datatoare de speranta pentru soarta patrimoniului campinean, sa speram ca se vor concretiza eforturile neobositului domn Coman, a carui casa din Breaza da pe afara de obiecte cu valoare muzeala. Adaug aici si faptul putin cunoscut, ca imobilul vizat are o mare valoare arhitectural-istorica, fiind opera celui mai mare arhitect prahovean al tuturor timpurilor: marele Toma T. Socolescu, cel care a facut in 1940 si planul de sistematizare al Campinei, cea mai valoroasa strategie urbanistica facuta vreodata pt orasul asta, care da clasa si azi urbanisticii locale, aflata in deriva totala.

Actualitate

4382 vizualizari
25 feb. 2021 12:30

"Nu voi accepta ca trei sferturi din Câmpina să intre în Zona A de impozitare, cu problemele pe care oamenii le au în prezent!"

Noua hartă de impozitare a municipiului Câmpina, care va intra în curând în dezbatere publică, a fost subiectului emisiunii de la CâmpinaTV.ro, moderată de Cristina Neculai și al cărei invitat a fost primarul Alin Moldoveanu. Un subiect extrem de important, având în vedere faptul că prin noua hartă de impozitare s-a dorit îndreptarea unor inadvertențe semnalate de unii cetățeni de-a lungul timpului. Numai că, din păcate, ceea ce a ieșit, probabil că ar stârni o nemulțumire în masă.

2719 vizualizari
25 feb. 2021 10:34

Cât zgomot produc aeromodelele? Ineditul demonstrației de miercuri, de pe Drumul Taberei din Câmpina, în apropierea fostului sat de vacanță

CâmpinaTV.ro a prezentat pe larg proiectul privind reamplasarea și amenajarea unei piste de aeromodelism și a uneia de carting în apropierea fostului sat de vacanță de pe Drumul Taberei, proiect inițiat de consilierii locali Valentin Crețu (PLUS) și Cosmin Raț (POL). Au apărut imediat reacții din partea unor locuitori din zonă, iar ca răspuns la nemulțumirile acestora, inițiatorii au decis organizarea unei demonstrații cu un aeromodel, chiar pe locul viitoarei piste, demonstrație la care au fost invitați și locuitorii din zonă.

Alte stiri recente

1951 vizualizari
24 feb. 2021 11:32

Începe vaccinarea anti-COVID a cadrelor didactice. În Prahova sunt doar două centre de vaccinare destinate exclusiv personalului din învățământ

În perioada 24 februarie - 10 martie 2021, personalul care își desfășoară activitatea în sistemul de învățământ se va putea vaccina cu serurile AstraZeneca (pentru persoanele de până în 55 de ani) și Pfizer (recomandat și persoanelor cu vârste de peste 56 de ani), anunță un comunicat al Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV). 

2935 vizualizari
23 feb. 2021 14:57

Punctul de vedere al societății HidroPrahova cu privire la incidentul produs la Stația de epurare Sinaia

După cum vă informam în cursul dimineții, un perete exterior al Stației de epurare a apelor uzate din Sinaia s-a prăbușit, la acest obiectiv fiind în curs de execuție lucrări de reabilitare și extindere, cu fonduri europene, prin intermediul proiectului derulat de HidroPrahova. În urma prăbușirii peretelui, apele uzate neepurate au ajuns în râul Prahova, iar Administrația Națională Apele Române a anunțat că și în acest caz se va aplica principiul "poluatorul plătește". Cuantumul amenzii urmează să fie stabilit după ce vor fi cunoscute rezultatele analizelor de apă, Apele Române și precizând faptul că poluatorul a anunțat cu întârziere incidentul. Vă prezentăm în continuare punctul de vedere al operatorului de apă-canal HidroPrahova referitor la situația creată la Sinaia.