Implantul unei proteze de șold, la pacient cu coxartroză, intervenție realizată cu succes la SanConfind

Sănătate (Categoria articolului)

La Centrul Medical SanConfind a fost realizată, în 2021, prima protezare de șold, urmată, la câteva luni, de o altă premieră notabilă pentru chirurgia ortopedică SanConfind, prima protezare de genunchi. Reușitele îi aparțin medicului specialist Viorel Albu, un profesionist desăvârșit în domeniul ortopediei și traumatologiei. Ortopedul ”belgian” (cum este alintat de către pacienți, datorită faptului că a lucrat mulți ani în spitale din Belgia, unde a căpătat o bogată experiență), are la activ multe asemenea intervenții, operații deosebit de dificile și de complexe. În decursul activității sale medicale, a operat multe implanturi de proteze (de șold sau de genunchi), dar intervențiile chirurgicale amintite mai sus au fost evenimente remarcabile pentru spitalul din Poiana Câmpina, care i-au îmbogățit și mai mult imaginea în lumea medicală prahoveană și nu numai.

Ortopedia SanConfind este din ce în ce mai cunoscută și nu cu mult timp în urmă, medicului Viorel Albu i s-a alăturat un alt chirurg ortoped, dr. Stelian Anghel, specializat în ortopedie spinală, adică în operații pe coloana vertebrală. Revenind la protezările realizate de dr. Viorel Albu, astăzi vrem să vă vorbim despre un caz dificil de protezare de șold, care a reușit foarte bine și de care a beneficiat un câmpinean. Atât de bine au decurs lucrurile, încât pacientul a început să meargă încet, ajutat de un cadrul metalic, chiar a doua zi după operație.

”Am fost tratat foarte bine la SanConfind!”
Pacientul se numește Alexandru și a acceptat să ne povestească ce i s-a întâmplat pentru ca ”toți cei care suferă de coxartroză să știe că boala aceasta poate fi rapid vindecată la SanConfind, printr-un implant de proteză realizat de un extraordinar”. Vocea lui liniștită era o dovadă clară a convingerii că durerile de odinioară nu se vor mai întoarce niciodată, fiind încredințat totodată că vindecarea sa definitivă se va întâmpla curând. ”Cu cinci-șase ani în urmă am început să simt o scădere a mobilității piciorului stâng, din șold: nu puteam să-l mai rotesc. Mergeam tot mai greu, iar atunci când trebuia să urc sau să cobor scări, pante, ori schimbam brusc direcția de mers, simțeam nu atât o durere, cât o imposibilitate de a roti piciorul din șold. Mi se blocase piciorul la nivelul șoldului, pentru că, așa cum aveam să aflu de la doctorul Viorel Albu, care m-a tratat, cartilajul articular de la nivelul articulaţiei şoldului ajunsese grav deteriorat. Atunci când acest cartilaj articular este distrus, mişcări obişnuite precum răsucirea piciorului, mersul pe jos sau ridicatul şi aşezatul pe scaun pot fi dureroase şi dificile. Odată cu avansarea bolii, poți să simţi durere chiar la repaus. Afecțiunea mea s-a acutizat în timp, ceea ce m-a obligat să recurg la singura soluție posibilă: implantul unei proteze. Cunoșteam, din cele citite și auzite, faptul că Spitalul SanConfind oferă tratamente deosebite și cele mai bune proteze exustente în prezent pe piața de profil. Alegerea mea a fost fericită și inspirată. În medicul Viorel Albu am avut de la început foarte multă încredere. La primul consult, mi s-a făcut o radiografie, apoi domnul doctor mi-a explicat foarte bine cum stau lucrurile, iar în trei săptămâni de la acea întânire, eram deja operat”.

”Pe tot parcursul operației am vorbit cu medicul”
Iată cum a decurs operație, conform pacientului nostru: ”Mi s-a făcut o rahie-anestezie, deci nu am simțit nimic de la brâu în jos. Fiind conștient pe tot parcursul intervenției, am vorbit cu doctorul în timpul operației. Mi-a plăcut foarte mult că îmi spunea mereu ce urmează să facă: ”acuma faca asta, acum urmează asta, uite proteza, o montăm așa, acum am terminat, acum coasem și pansăm etc”. Aceste discuții mă linișteau și îmi întăreau convingerea că totul va fi bine. O grijă deosebită am simțit și din partea asistentelor. De fapt, nu pot să nu fiu recunoscător și să mulțumesc întregii echipe medicale, cu deosebire domnului doctor Albu, dar și doamnei doctor anestezist Delia Bucur, care a fost extraordinară! Operația propriu-zisă a durat în jur de două ore, dar am stat în sala de operație vreo patru ore, diferența de timp fiind dedicată anesteziei și celorlalte pregătiri. Tot ce a trebuit să coasă la mine domnul doctor după operație a durat vreo 50 de minute. Știu, îți vine greu să înțelegi de ce atâta timp. Deoarece întâi coase mușchiul pe care îl taie la începutul intervenției, vreo 18 cm a fost tăietura, după aceea coase pielea pe dedesubt, pe unul dintre straturile interioare ale pielii, astfel încât cicatricea să fie cât mai subțire, iar apoi urmează cusătura exterioară. Deci au fost trei rânduri de cusături. Am fost internat patru zile în condiții excelente din toate punctele de vedere - tratament, îngrijire, cazare, masă.”

La 24 de ore după operație, pacientul s-a dat jos din pat și a început să meargă cu ajutorul cadrului. A început, totodată, exerciții de recuperare medicală, kinetoterapie, pentru întărirea musculaturii piciorului operat. După trei săptămâni, a revenit la spital pentru scoaterea firelor și apoi a trecut de la cadru la cârjă. “Mi s-a implantat o proteză din ceramică și zirconiu. Acesta din urmă este un metal între siliciu și aluminiu, care se întrebuințează la fabricarea recipientelor rezistente la temperaturi înalte și a unor oțeluri speciale. Am citit pe internet, dar mi-a explicat și medicul că proteza de şold este un implant biocompatibil în alcătuirea căruia intră diverse materiale metalice: titan, cobalt-crom, zirconiu și altele, dar și materiale plastice speciale (polietilenă) sau materiale ceramice speciale. Componenta metalică a unei proteze intră în contact cu cea alcătuită din polietilenă sau ceramică. Atunci când şoldul este mişcat în timpul mersului, apar forţe de frecare între aceste componente, care în timp pot degrada proteza. Indiferent de materialul din care este alcătuit un implant, supravieţuirea unei proteze depinde foarte mult de indicaţia ortopedului, ca şi de tehnica lui de implantare. Pentru început, după operație, a trebuit să mă mișc doar înainte-înapoi și să nu fac mișcări bruște. La trei săptămâni de la operație se scot firele, apoi, după alte trei săptămâni se face radiografia de control, ca medicul să se convingă de faptul că totul este așa cum trebuie. Greutatea corpului pe piciorul operat se lasă treptat”.   

Apariția protezei de șold
Prima operație de artroplastie de șold (protezarea șoldului) a fost realizată în 1940 de dr. Austin Moore. La noi în țară a fost efectuată pentru prima dată în 1960, dovedindu-se a fi  una dintre cele mai de succes intervenţii chirurgicale. De atunci, inovaţiile în domeniul materialelor şi tehnicilor chirurgicale au contribuit semnificativ la îmbunătăţirea performanţelor acestei intervenţii. Dintr-o discuție mai veche cu medicul Viorel Albu, am aflat că la formarea articulației șoldului iau parte două oase: coxalul (care, împreuna cu osul sacru, formează bazinul) și femurul (osul coapsei). Ele alcătuiesc articulația șoldului (coxofemurală). În osul coxal există o cavitate (cotiloida) în care pătrunde capul femurului. Extremitatea superioară a femurului prezintă un cap, capul femural, dar și un gât (colul), care leagă capul femural de corpul osului. Protezarea totală a șoldului este o operație care se realizează în două situații. Una dintre situații o reprezintă fracturile de col femural produse în urma unor traume. În cazul tinerilor pacienți se face tot posibilul pentru a se menține capul femural cu ajutorul unei prinderi în trei șuruburi (tehnica triple-vissage), dar numai dacă fractura nu este cu deplasare. Însă la pacienții de 40-50 de ani, fracturile de col femural deplasate, de ordin traumatic, se rezolvă prin proteza totală de șold. O a doua situație în care se recurge la artroplastia  totală de șold o constituie existența coxartrozei, atunci când se înlocuiește articulația coxo-femurală cu o articulație ceramică-ceramică sau cu una formată dintr-o bilă de oțel inox și un plastic special extrem de dur. Protezele pot fi cimentate (pentru cei cu osteoporoză etc) și necimentate (pentru tineri și cei cu capital osos bun).  Medicul  Viorel Albu ne-a explicat și cum se face protezarea șoldului la SanConfind: ”În artroplastia totală de șold realizată la SanConfind folosim o proteză bipolară, o proteză mai specială, pe o fractură de col femural. Toate elementele protezei sunt fixate fără ciment. Producătorul protezei folosite la SanConfind o acoperă cu un strat de hidroxiapatită și titan poros sau zirconiu, tehnologie care ne permite să nu folosim cimentarea. Recuperarea pacientului după o astfel de proteză durează, de obicei, două-trei luni”. (P)

1919 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Sănătate

1898 vizualizari
28 nov. 2022 10:22

La SanConfind se vor efectua ecografii Doppler, la standarde internaționale

1 comentarii

Echipei medicale de la Spitalul SanConfind din Poiana Câmpina i se va alătura în curând un medic specialist în medicina de laborator, dar cu competențe excepționale în ecografie (ultrasonografie generală). Medicul Mara Dobre are peste 20 de ani de experiență relevantă, activând în mai multe clinici private și spitale din țară și din străinătate. Experiența în completarea studiilor de medicină de laborator este cu adevărat excepțională, pentru că nu sunt mulți medici în România care să fi studiat ecografie de înaltă calitate în Canada, o țară cu un sistem medical foarte apreciat, care nu face rabat de la standardele sale performante. 

2160 vizualizari
23 nov. 2022 20:45

Policlinica SanConfind, speranța multor pacienți din zona Câmpinei

Ambulatoriul celui mai mare spital privat din județul Prahova are 19 specialități medicale care oferă servicii de calitate în spațiile Spitalului SanConfind din Poiana Câmpina, precum și în cele ale unei clădiri istorice, ”Casă cu lei” din vecinătatea Colegiului Tehnic Forestier Câmpina, proiectată de celebrul architect Toma Socolescu.

Alte stiri recente

1195 vizualizari
29 nov. 2022 17:55

La Câmpina, în seara Sfântului Andrei, se aprind luminițele pentru sărbători și vor răsuna primele colinde

În seara Sfântului Andrei, părintele spiritual și ocrotitorul României, la ora 17.00, în Parcul Regele Mihai I din centrul Câmpinei, vor răsuna primele colinde ale acestei ierni. Vor cânta micii soliști de la Clubul Copiilor din localitate. Apoi, la 17.30, va fi aprins iluminatul ornamental pentru sărbătorile de iarnă.

7950 vizualizari
29 nov. 2022 11:05

Ne-a părăsit pentru totdeauna Raluca Drăgan, sportivă care a adus Câmpinei și României numeroase medalii la atletism

1 comentarii

O veste foarte tristă la sfârșit de toamnă... Raluca Drăgan, fostă sportivă a Clubului "Constantin Istrati" din Câmpina, campioană națională de juniori la aruncarea greutății și multiplă medaliată în probele de aruncarea discului și suliței, a încetat din viață. Avea doar 34 de ani.