Câmpina plătește în 2018 aproape 900.000 euro rate și dobânzi la împrumuturile bancare
Actualitate (Categoria articolului)
În ultimii 12-13 ani, administrația locală câmpineană s-a tot împrumutat pe piața bancară internă, creditele luate fiind destinate exclusiv investițiilor. Că s-a procedat bine sau nu, aici poate exista o întreagă discuție, cu argumente pro și contra. Cert este că, în 2018, în fața unui buget dezechilibrat, care nu permite prea multe investiții, s-a luat în calcul inclusiv varianta unui nou împrumut bancar și s-a ajuns la concluzia că suma nu ar putea fi prea mare, deoarece municipiul Câmpina a ajuns destul de aproape de gradul maxim de îndatorare permis de lege. În 2018, administrația locală are de achitat la bănci rate, dobânzi și comisioane în valoare totală de 4,1 milioane lei, adică aproximativ 900.000 euro.
Conform bugetului municipiului, aprobat de Consiliul Local pe 19 februarie, în acest an cheltuielile cu băncile sunt următoarele:
- rambursări de credite interne – 3.450.000 lei
- dobânzi aferente creditelor interne garantate – 630.000 lei
- comisioane şi alte costuri aferente împrumuturilor – 20.000 lei.
În total, 4,1 milioane lei. Aceste rambursări reprezintă una dintre cheltuielile importante ale bugetului local, un buget din care, vă reamintim, pentru investiții s-au alocat doar 10,3 milioane lei, adică excedentul anului precedent, dar probabil că nici jumătate din investițiile de pe listă nu vor fi realizate.
Concret, în momentul de faţă, administraţia locală are în curs de achitare următoarele credite:
- credit în valoare de 1.350.000 euro, de la BCR, contractat septembrie 2007 pentru o perioadă de 12 ani;
- credit în valoare de 675.000 euro, de la BCR, contractat în septembrie 2010 pentru 9 ani;
- credit în valoare de 4 milioane lei, de la BCR, contractat în noiembrie 2010 pentru 10 ani;
- credit în valoare de 8 milioane lei, de la CEC, contractat în octombrie 2011 pentru 10 ani;
- credit în valoare de 8 milioane lei, de la BRD, contractat în ianuarie 2015 pentru 10 ani (acesta este ultimul credit accesat și a fost destinat construcției blocului de necesitate).
Precizăm faptul că toate aceste credite au avut și perioade de grație de până la trei ani, în care s-a plătit doar dobânda. Și mai precizăm că au existat și alte credite care au fost achitate între timp. Din păcate, Primăria Câmpina nu mai publică din 2012, pe site-ul propriu, situația datoriei publice locale, pentru ca toată lumea să știe cum stau lucrurile, deși legea prevede acest lucru.
Comentarii
- 24.02.2018 13:08 Uraaa! Plătesc rate deși nu au făcut nimic.
- 24.02.2018 13:59 Care bloc de necesitate ?!? Este construit de aproape 2 ani dar nu are curent, gaze, apa, canalizare, avize PSI, receptie, si altele !! Unde sunt vinovatii, unde este necesitatea ?!?
- 25.02.2018 19:38 Noi tindem sa credem ca imprumuturile au avut la baza analize serioase ,banii investiti probabil ca se vad in documentele Primariei ,in oras e mai greu de observat.La Campina orasul cel mai insorit, o fi soare dar noi nu-l vedem.Apropo ce mai este cu Calea Dacia, ceva procese, nu este foarte clar daca s-a finalizat sau mai dam bani.Bancile vor face profit si vor si exporta ,tinem si Europa asa saraci cum santem ,noi asistam neputinciosi cum cei ce ne conduc ne indatoreaza fara sa vrem si fara prea mare folos.Greu la deal cu boii mici.Cand Brucan a zis 20 de ani sa trecem in clasa 4-a ,au trecut 30 si tot pe acolo suntem,cei din vest au zis 100 si se pare ca este mai reala prognoza.
- 26.02.2018 19:08 Echipa de soc la conducerea primăriei - Tisidigoi . Doi destepti....
Actualitate

”O zi din viața de școlar”, prima ediție a unui concurs județean de teatru, organizat de Clubul Copiilor Câmpina
Clubul Copiilor din Câmpina a organizat joi, 23 martie, prima ediție a concursului județean de teatru pentru elevi - ”O zi din viața de școlar”, eveniment inclus în Calendarul activităților extracurriculare din județul Prahova.

Mesaj RO-ALERT la Valea Doftanei privind prezența unui urs în zonele populate
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a anunțat că a emis un mesaj RO-ALERT pentru a semnala prezența unui urs în zonele populate.
Alte stiri recente

"Săptămâna Verde" la Școala Centrală Câmpina. Copiii au construit căsuțe pentru păsărele și au plantat puieți de brad
În această perioadă, la Școala Gimnazială Centrală Câmpina se derulează "Săptămâna Verde", fiind primul an școlar cu acțiunile de mediu incluse în program. Și au fost multe astfel de acțiuni, una mai frumoasă ca alta, pentru că "misiunea noastră este să facem și educație de mediu, să-i provocăm pe elevi să înțeleagă rostul tuturor eforturilor și a tuturor inițiativelor care se fac în această luptă pentru protejarea planetei", după cum ne-a declarat profesor învățământ primar Rodica Zăvoianu.

Comunicat de presă. Începere proiect „Înființarea unui centru comunitar integrat medico-social” în municipiul Câmpina
UAT Municipiul Câmpina, în calitate de beneficiar, derulează proiectul „Înființarea unui centru comunitar integrat medico-social”, cod SMIS 155461, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 9 - Sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban, Prioritatea de investiții 9.1 – DLRC (CLLD) – Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității.